A pontosan 10-hatvány számjegyből álló faktoriális értékek ritkák. Melyik a következő?
13! éppen 10, 205022! pedig 10^6 számjegyből áll. (10^2, 10^3, 10^4, 10^5 számjegyből álló nincs.)
Melyik a következő? (… olyan szám, amelynek faktoriálisa 10^n (n>0, egész) számjegyből áll?)
Nem gondoltam volna hogy ilyen sok találat lesz.
Azt hittem, hogy majd mindig többszöröződik n.
"a közelítő inverz faktoriális zárt alakban lévő formulájából"
Ez micsoda? Kerestem, de nem találtam a faktoriális inverzét.
A W függvényt én is néztem már, de nem találtam olyan implementálását, ami gyors lenne. Mondjuk nem foglalkoztam vele sokat...
Nem magam jöttem rá, hogy a W-vel ki lehet számolni a faktoriális logaritmusát, hanem egyszerűen a Wolfram Alpha-ba beírtam ezt:
x*lg(x/e) = 10^13
(A √2πx-nek megfelelő tagokat elhagytam, mert azok alig módosítják az értéket.)
A Wolfram meg megoldotta: x = e^[ W(10^13 * log(10) / e ) + 1 ]
(A #12-ben linkelt összefüggés nem ez, mert az a faktoriálist vezette le, nem a logaritmusát.)
Érdekes, hogy a Related Queries alatt ott volt jópár hasonló lekérdezés, mondjuk az, hogy z log_10(z/e)-10^13, vagyis más is nézte már ezt a problémát a Wolfram-mal :)
"A W függvényt én is néztem már, de nem találtam olyan implementálását, ami gyors lenne. Mondjuk nem foglalkoztam vele sokat... "
Hogy értve nem volt gyors? Mit vársz 7 mérföldes számokkal való műveletek futási idejétől?
"A Wolfram meg megoldotta: x = e^[ W(10^13 * log(10) / e ) + 1 ] "
Nekem nem oldotta meg, avagy nem tudom , hogy milyen megoldást vársz. : [link]
"(A #12-ben linkelt összefüggés nem ez, mert az a faktoriálist vezette le, nem a logaritmusát.)"
Oda is van írva , hogy "Is there an inverse to Stirling's approximation?"
Itt az a lényeg nekünk : "For example, if y=720 then ....
5.99658 which is a very good approximation."
Mindig egész részre felfele kerekítettem amit visszaadott ez az inverz közelítő függvény.
Egyébként a faktoriális függvény kiterjeszthető a valós számokra , sőt a komplex számokra is , kivéve a negatív egész számokra nem értelmezett.
n! = Γ(n+1)
pl. 4.5! = 52.34278
(-3.2)! = -2.20498
Vagyis a gamma-függvénnyel megkapjuk a faktoriális függvény általánosítását.
"Hogy értve nem volt gyors?"
Úgy értve, hogy nem volt gyorsabb, mint amikor a Stirling-et a Newton-Raphson-nal programoztam le.
"Nekem nem oldotta meg, avagy nem tudom , hogy milyen megoldást vársz."
Az x*lgx-et oldotta meg, mégpedig így:
A "Solution" dobozt nézzed.
"Oda is van írva , hogy..."
Persze, ezt értettem én is, pont emiatt írtam, amit írtam, hogy természetes, hogy ez más képlet, mint amit te linkeltél, hisz mást számol ki.
"a faktoriális függvény kiterjeszthető"
Ismerem a gamma függvényt nagy vonalakban.
A W-t is, bár azzal még a gammánál is kevesebbet foglalkoztam :)
Annak ellenére, hogy nincs a √2πx-es tag figyelembe véve, a Wolframban a W függvényes megoldás pontos eredményt ad még 10^2902-hez is. A pontos érték, ahogy #9-ben írtad, ....449 720 860-ra végződik, a Wolfram meg ...449720860.5003529 stb.-re számolja ki. Érdekes, hogy ad egy integer megoldást is (ami 861-re végződik). Van mellette Step-by-step gomb is, de sajnos nincs előfizetésem hozzá, hogy megnézzem, hogyan csinálta. Lehet, hogy csak sima kerekítés...
Talán épp azért kerekített rossz felé, mert nincs a √2πx-es tag figyelembe véve. :D
Ha így írod be: x*lg(x/e)+1450 = 10^2902
akkor ...449720860.00010075-t ír ki, tehát jól kerekíthetné.
És próbáld ki másikkal:
x*lg(x/e) = 10^108 ill. x*lg(x/e)+53 = 10^108
Ugyanaz a helyzet: az elsőnél több mint 0.5-tel több, a 2. pontosabb, jó.
"a Wolfram meg ...449720860.5003529 stb.-re számolja ki. Érdekes, hogy ad egy integer megoldást is (ami 861-re végződik). "
Hol látod a ...449720860.5003529 stb megoldást, én csak az integerest látom? Találtam egy more digits gombot ahol normálalakban van írva, de ott nem látom, hogy hol kezdődik a szám tizedes része.
"Ha így írod be: x*lg(x/e)+1450 = 10^2902 "
"x*lg(x/e) = 10^108 ill. x*lg(x/e)+53 = 10^108 "
1450 és 53 ezek hogy jönnek ki?
Amúgy meg a törtrészét le kell vágni és nem kerekíteni kell.
"Találtam egy more digits gombot ahol normálalakban van írva, de ott nem látom, hogy hol kezdődik a szám tizedes része. "
Ezt a kérdés írása közbe vettem észre, ezért tűnik ellentmondásosnak a az előző kérdés , mert nem korrigáltam a kérdést, de a kérdésem továbbra is fennáll értelemszerűen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!