Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki el tudná nekem érthetőe...

Valaki el tudná nekem érthetően magyarázni a Horizont problémát?

Figyelt kérdés
Sokfelé olvastam az interneten, dokumentum filmekben is hallom sokszor, de nem egészen értem a lényegét.

2014. aug. 8. 20:43
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
A kérdés csak az hogy van-e a térnek határa? Biztos hogy a tér nem volt azelőtt, mielőtt az anyag szétszóródott volna a világunkban?
2014. aug. 11. 11:12
 12/27 anonim ***** válasza:
Igen, ma így gondoljuk. A Világegyetemet nem úgy kell elképzelni, hogy van az üres tér, amiben régen felrobbant valami, és ez a sok kis darab most ebben tágul kifelé. Az üres tér anyag nélkül nem létezik. Mai tudásunk szerint a téridő is Big Bang során született meg.
2014. aug. 11. 11:45
 13/27 Wadmalac ***** válasza:
Egyébként a mi kis fizikálisan kötött világunk szempontjából az a táguló tér sem rendelkezik határokkal. Na ezt a részt nem könnyű megérteni. :)
2014. aug. 11. 12:02
 14/27 anonim ***** válasza:

Igen, elég messzi két pont között a tér korlátlan sebességgel tágulhat, és tágul is. Azért nem látjuk a nagyon távoli galaxisokat, mert sosem ér el hozzánk a fényük. Metrikus tágulás.

A térnek pedig minden bizonnyal nincs határa, a világegyetemnek pedig nincs vége. Nem "semmi soncs ott", hanem eleve nincs "ott" sem.

70%-os: felejtsd el a "végtelenre növekedő tömeget" fénysebesség esetén. A tömegnövekedés nem létezik, csak a látszata, amit egy másik vonatkoztatási rendszerből észlelsz az idődilatáció miatt.

2014. aug. 11. 18:38
 15/27 anonim ***** válasza:
Azért azt szívesen megnézném ahogy az anyag átlépi a fénysebesség határát... xD
2014. aug. 11. 22:12
 16/27 anonim ***** válasza:
100%
Ha szívesen megnéznéd, akkor figyelmedbe ajánlom bármelyik sci-fit, amelyben van ilyen jelenet. Mert a valóságban nincs.
2014. aug. 12. 10:50
 17/27 anonim ***** válasza:

70%-os: felejtsd el a "végtelenre növekedő tömeget" fénysebesség esetén. A tömegnövekedés nem létezik, csak a látszata, amit egy másik vonatkoztatási rendszerből észlelsz az idődilatáció miatt.

Ezt nem értem akkor a részecske gyorsítókban miért tapasztalnak tömegnövekedést?

2014. okt. 14. 22:28
 18/27 anonim ***** válasza:
100%
Azért, mert sajnos a rossz tanítási gyakorlat miatt sokakban megmaradt az a kép, hogy mozgó test tömege növekszik. Holott jól definiálható tömeg a relativitáselméletben csak egy van: a nyugalmi tömeg. Mozgó test tömege nem egyértelműen definiálható, és elvileg lehetne tranzverzális és longitudinális tömegről is beszélni. Hát igen, ez van, amikor az ember mindenáron ragaszkodik valamihez, amiről épp a relativitáselmélet mutatta meg, hogy nem úgy van. Maradjunk annál, hogy mozgó testnek nagyobb az energiája. A tömeg az egy más tészta.
2014. okt. 15. 15:41
 19/27 anonim válasza:

én azt nem értem, hogy ha az egész egy kis pontból indult ki, tehát minden egy helyen volt ugyanabból a matériából, akkor:

1.) miért ne lenne egyforma?

2.) honnan lehet azt tudni, hogy olyan gyorsan tágult, mint ahogy mondják?

2017. ápr. 6. 23:27
 20/27 anonim ***** válasza:

1.) Azért nem egyforma, mert ki van mérve. A kozmikus háttérsugárzás inhomogenitásai az átlagos háttérhez képest öt nagyságrenddel kisebbek ugyan, de léteznek és az eloszlásuk pontosan fel van térképezve a teljes égboltra.

2.) Onnan tudjuk, mert ahhoz képest, hogy nem egyforma, a nagy átlagot tekintve mégiscsak egyforma, és olyan részek is egyformának tűnnek, amelyek térszerűen szeparáltak, vagyis még nem érhetett el semmilyen fizikai hatás egyikből a másikba. Ennek a problémának az elméleti megoldására született meg az inflációs modell, amely már azelőtt elsimította a különbözőségeket, hogy a fény bejárta volna azokat a tértartományokat.

2017. ápr. 9. 12:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!