Mekkora lehet a világegyetem?
Kérdező!
Erre nekem nagyon egyszerű válaszom van.
"De a dimenzióknak is el kell helyezkedniük valahol! Azokon kívül mi lehet?"
Azon kívül van a semmi és mikor vége a semminek, jön a következő semmi.:DDDD
Nagyságrendileg úgy kb. 10^52 tonna, és ez nagyjából 10^78 darab atomot jelent... Szóval elképesztően nagy. Ezt a becslést azt hiszem Stephen Hawking valamelyik könyvében olvastam.
Az adatokat csak azért jegyeztem meg, mert lenyűgözött a hatalmas mennyiség. (És ebben még a "sötét anyag" nincs is benne.)
A végtelen nem jó megfogalmazás ebben az esetben.
Véges, de határtalan. Úgy kell elképzelni, mint két dimenzióban egy gömb felületét, ami ugye véges méretű, tehát nem tetszőlegesen nagy, de sehol nincs határa.
Ezt kellene átültetni legalább 3 dimenzióba, csak ott kicsit nehezebb elképzelni.
Nincs ember, aki tudná, vagy felfogná, hogy mekkora az univerzum, és valószínűleg nem is lesz, mert olyan hatalmas.
A manapság legelfogadottabb elmélet az ősrobbanás. Egyben volt anyag, majd szétrobbant. Képzeld el, ez olyan, mint egy gránát, ami felrobban. A darabjai szanaszét repülnek minden irányba. Ilyen a világ is. A darabok szétrepültek. És az a folyamat ma is tart. Ezt hívjuk tágulásnak.
Ugye azt már felfedezték, hogy az univerzum gyorsulva tágul(közel fénysebességgel). Ezt hatást a sötét anyagnak tulajdonítják, amiről igazából a létezést sem bizonyították be, mert még egy atomját sem sikerült befogni. Valahol van egy régi bányában egy tudóscsoport laborja, akik ezt vizsgálják, megpróbálják bebizonyítani a sötét anyag létezését.
Az már világos, hogy olyan erőnek kell működnie, ami a gravitáció ellen hat. Gondolj bele, a gravitációt se látjuk, mégis jelen van.
Viszont a folyamatos tágulásból az következik, hogy az univerzum hőmérséklete ezzel csökken. És ha a jövőt nézzü, akkor minden élőlény el fog pusztulni, és egy kietlen pusztaság lesz. Ez nyilván nem holnap fog bekövetkezni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!