Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyi a világegyetem átlagos...

Mennyi a világegyetem átlagos sűrűsége? Ez folyamatosan csökken?

Figyelt kérdés
2014. ápr. 1. 07:37
 1/3 dellfil ***** válasza:

2X10^-29 g/cm^3. Szavakkal: kétszer tíz a mínusz huszonkilencediken gramm per köbcentiméter. Jelenleg.

Igen, ez folyamatosan csökken. Sőt, mostanság úgy tűnik gyorsulóban van a tágulás ezért a csökkenő tendencia is gyorsul.

dellfil

2014. ápr. 1. 07:56
 2/3 A kérdező kommentje:
nem túl sok :)
2014. ápr. 1. 08:11
 3/3 dellfil ***** válasza:

Nem bizony. :)

De azért arról sem szabad megfeledkezni, hogy az egész világegyetemet kitöltik a háttérsugárzás fotonjai. Ugyan mára már eléggé "felhígultak" azaz lehűltek. 2.7K fokra. Kb. - ha jól tudom - tízmilliárdszor annyi van belőlük, mint protonból, neutronból és elektronból.

Ez az egész - ráadásul - csak négy százaléka az összes "anyag" mennyiségnek. :) Ugyanis a galaxisok dinamikájából arra lehet következtetni, hogy jóval több - gravitáló - anyag kóborol az univerzumban. Ezt nevezik "sötét anyagnak". :)

Ez még nem minden. Ez csak a "végső elszámolás" huszonkilenc százaléka. Ez a mennyiség a gravitációs vonzásért felel, és valahol "megfogható". Azaz mindenféle "kóbor" fekete lyukakból, barna törpékből, egzotikus részecskék tömegéből, neutrínókból, (nem nulla a nyugalmi tömegük!) stb. állhat.

Az utóbbi évek kozmológiai méréseiből arra következtetnek, hogy a világegyetem tágulása gyorsulóban van az utóbbi pár milliárd évben. Ezt egy hipotetikus, "antigravitációs" "anyagnak" tulajdonítják. Ez alkotná az össz. világegyetem anyagának a hetvenegy százalékát. Ezt "sötét energiának" "kvintesszenciának" meg még a jó ég tudja minek nevezgetik. :D

dellfil

2014. ápr. 1. 09:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!