Ha egy háromjegyű szám négyzetének kétszereséhez a köbét hozzáadjuk,424692753-t kapunk. Melyik ez a szám?
Mennyi az eljárás "hibája", és miért annyi?
Köszi!
#20: "Meggyőződésem, hogy a feladat kitalálói pontosan arra a logikára voltak kíváncsiak, amit leírtam..."
Az én meggyőződésem, hogy: nem.
Lásd a kérdést a kiírásban:
Mennyi az eljárás "hibája", és miért annyi?
Tehát egy "fix" hibás, egyszerű, közelítő biztos megoldásra kíváncsi.
Mit össze nem vitatkoztok :D Közelítő módszereket általában akkor szoktak alkalmazni, ha az algebrai módszerek nem vezetnek eredményre, vagy túl bonyolultak lennének (vagy egyáltalán meg sem oldatóak így), és a problémánál a pontos megoldás helyett adott pontosságú, de közelítő megoldás is elegendő (lásd például azt, hogy nem szokás a pí-nél 73 tizedesjeggyel számolni).
Konkrétan erre a harmadfokú egyenletre (is) van megoldóképlet; igaz, szinte használhatatlanul bonyolult, és nyilván nem is ad mindig egész/racionális megoldást. No meg közelítő módszerek esetén nagy kérdés a konvergenciasebesség, azaz végül is a számítási igény, mint általános értelemben vett költség. Vannak remek módszerek (Newton-módszer, intervallum-felezés), de azt most így fejből nem tudom, de szerintem egyik sem adja ki a pontos x=751-et megoldásként. Persze nagyon pontos közelítést előbb-utóbb mindegyik ad.
A dolog lényege a köv.:
Ha 3 vagy többjegyű számokról van szó, akkor a négyzetük sokkal kisebb a köbükhöz képest, vagyis ha a>>b akkor:
(a+b)^3 ~ a^3 + 3a^2b + elhanyagolható
Ebből következik, hogy n^3 + k*n^2 = x esetén b ~ k/3,
ezt egészre kerekítve adódik a megoldás, pl:
982^3 + 3 * 982^2 = 949859140, ennek köbgyöke: 982,99898, azaz 3/3-ot kell levonni...
Egyszerű, általános, mindig működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!