Valaki segítseeen! Nem értem. Hogy van ez? A Föld megközelítőleg kör alakú pályán kering a Nap körül 29 800 M/s sebességgel. Mekkora a Naphoz viszonyított átlaggyorsulása -egy év alatt végzett mozgás során, -három hónap alatt -két hónap alatt?
A gyorsulás itt nem pályamenti gyorsulást takar, de legalábbis elhanyagolható.
A lényeg a CENTRIPETÁLIS gyorsulás, ami a sebesség IRÁNYÁNAK változásából adódik. A centripetális gyorsulás a középpont (ez esetben a Nap) felé mutat, így a gyorsulás is változik pillanatról pillanatra.
Átlaggyorsuláson az adott időintervallumon történt sebességváltozás és az időtartam hányadosát értjük.
Így egy év alatt valóban nulla az átlaggyorsulás.
Pl. fél év alatt a v sebesség ellenkezőjére változik, így az átlaggyorsulás 2v/félév (ezt át kell váltani...)
Három hónap alatt a v sebesség negyedkörnyit, azaz 90 fokot fordul el. A változás ekkor egy négyzet átlója, azaz v*gyök(2). Az átlagyorsuás ezért v*gyök(2)/negyedév.
Két hónap alatt hatodkörnyit, azaz 60 fokot fordul el a sebességvektor. Ez esetben a változás egy szabályos háromszög egy oldala, azaz itt éppen v. Az átlaggyorsulás itt v/2 hónap.
Mindegyik esetben átváltható mp-re az időtartam, és így kaphatunmk SI-értéket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!