Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fénysebesség, vagy csak...

Fénysebesség, vagy csak majdnem fénysebesség, de. Hogy is van ez?

Figyelt kérdés

Minél gyorsabban haladunk, annál lassabban telik körülöttünk az idő. Ha fénysebességgel mennénk, akkor ami nekünk 1 másodperc, az máshol sok-sok év.

Tehát most felteszem, tudnék fénysebességgel(vagy majdnem annyival) repülni.

Ha tárgyak mellett elhaladok, akkor látom azokat a tárgyakat. Felteszem a reflexem is olyan jó lenne, hogy még fénysebességhez közel is látom az tárgyakat.

Ha fénysebességgel megkerülném a földet, akkor 'előre ugranék' az időben, arra az időre pedig a föld akkor már nem is ott lesz. Pedig én végig láttam, hogy épp megkerülöm a földet.

Később ér el a szememhez a fénye, vagy hogy van ez?

Én is könnyen belezavarodok a saját fikcióba, bocs ha valahol nem túl érthető.

2009. okt. 27. 22:11
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
De a foton:P
2009. dec. 3. 18:19
 32/37 A kérdező kommentje:
Jah így már értem akkor hogy hogy kapcsolódik össze a két kérdésed... zseblámpákkal akarod felgyorsítani az űrhajót:D
2009. dec. 3. 18:52
 33/37 anonim ***** válasza:
Hát ha nem is zseblámpával, de valamilyen erős fényforrással elvileg simán lehetne... És nem tolóerővel menne hanem az orrába összpontosítanánk a fénysugarat és húznia kellene elvileg a hajót előre (tudod mint a napszeles űrhajóterv) csak itt a hajón belülre is lehetne akár tenni a hajtóművet, sőt akár irányítani is lehetne az űrben ha forgatható lenne a fényforrás, sőt akár fékezni is lehetne az űrhajót:P (Pl. egy olyan fényforrás mint ami las vegasban van a piramis tetején az asszem 10 milla wattos) és nincs káros anyag kibocsájtása sem. (vagyis nem úgy mint a többi h eléget több ezer tonna üzemanyagot.) Bár kérdés továbbra is fennáll hogy vajon mennyire lehetne ezzel felgyorsítani. (Mondjuk azért fura, hogy ezt elvileg meg lehetne oldani úgy mint az a bizonyos báró aki saját hajánál fogva húzta ki magát a mocsárból, szóval az elv kb hasonló, de az einstein elmélete szerint, és ha te sem tévedsz hogy nincs nyomó ereje akkor simán működnie kell)
2009. dec. 3. 21:33
 34/37 A kérdező kommentje:
Na igen, végülis nem egy halva született ötlet. Mármint ha ad tolóerőt a fény. Gyorsulásnak felhasználnák azt az üzemanyagot amit szoktak, az űrben meg bazi erős fényforrással szép lassan felgyorsulnának olyan sebességre amennyire csak tudnak. De akkor sem tudom, mi lenne képes akkora/annyi fényt kibocsájtani...
2009. dec. 3. 22:04
 35/37 ToXeN ***** válasza:

Volt egy ilyen:

"Képesek vagyunk-e beleesni egy fekete lyukba? Mert ugye az eseményhorizont alapján ez SOHA nem fog megtörténni, mert a határvonalon MINDEN MEGÁLL és állunk az idő végezetéig a feketelyuk határvonalán..."

Egy külső megfigyelő látná úgy, hogy egyre lassulunk ahogy közeledünk az eseményhorizonthoz, majd a végén azt látná hogy megálltunk, mert ugye lelassul az idő, de ha űrhajóval vagy akármivel mi magunk közledünk az eseményhorizonthoz akkor szépen átélnénk ahogy beleesünk... mert mi magunk és az űrhajó is ugyanazt az időlassulást érzékeli, (a lelassult időt fogjuk valós időnek érzékelni) szóval nekünk mire beérünk elteli x óra a külső megfigyelőnek pedig rengeteg év (ha mozdulatlannak lát minket)

Ugyanaz mint amiről eddig szólt ez a beszélgetés, űrhajós repül az űrben fénysebességgel, a Földön meg addig eltelik "sokszor több" év...

2009. dec. 4. 10:31
 36/37 anonim ***** válasza:
A fő kérdés az hogy mekkora mozgási energiát jelent mondjuk egy 1000 wattos fényforrás.
2009. dec. 6. 00:38
 37/37 anonim ***** válasza:

Látom, már kicsit témát váltottatok, de leírtam...

Föld egyenlítői kerület: 40 075,02 km

Fénysebesség: 300 000 km/s

Föld pályamenti sebessége: 30 km/s

Föld keringési út: s=v*t 30 km/s= 1800 km/p= 108000 km/h= 2592000 km/nap=

*365,242199 nap szal 946707779,808 km/év

t= 300000km/s /40075,02km=7,49, és 1s/7,49=0,13s,

ami alatt a Föld 30km/s-es pályamenti sebessége miatt kb. 3km-t mozdul el,

de ez nem akadályozza, hogy megkerülje a Földet,

mert a Föld megkerülése alatt a Földhöz felszínéhez viszonyítunk,

és ezáltal a megtett utam nem függ a Föld helyzetének megváltozásától.

Viszont, ha a naprendszerhez képest megtett utamat nézzük,

akkor az egy ellipszishez hasonlítana, mert ha a keringési iránnyal ellentétes

oldalról indulok, és a felszíntől nagyjából azonos távolságra maradok,

akkor 3km-el messzebb lesz a Föld, de ez esetben is elhanyagolható az a +3 km,

mert így is csak pár ezredmásodperccel tart tovább az út.

0,14s alatt kerülöm meg a Földet fénysebességgel, és most mindegy, h látom-e,

a lényeg, h addig tartana. És ha innen indulnék, és 0,14s alatt visszaérnék,

akk 0,14s telne el az én számomra is, és a környezetemben is.

De ne menjünk körbe, csak 2 pont közti távolságot tegyünk meg azonos sebességgel.

Ha a 2 pont 1 fényévre van egymástól, az 300000km/s*(365*24*60*60)=9460800000000km

ez nem relatív, hanem fix táv, mivel a fénysebesség is fix. Vagyis, ha fénysebességgel megyek,

1 év alatt érek oda, vagyis 1 évig tart az utam,

és nem másik vonatkoztatási rendszer, mert 1 év telik el számomra is,

mert az életfunkcióim ugyanúgy működnek, mint a tőlem lassabb dologban utazókénak, és az órám is

ugyanúgy jár, és ezalatt a Földön is mindenki számára ennyi idő telik el.

Felejtsük el a zónaidőt, lényeg, h 1 helyen állítjuk be az óránkat, és

30km-re megyünk ugyanazon az úton. Én gyalog megyek, és 6 óra alatt teszem meg ezt az utat,

a másik srác busszal 45 perc alatt teszi meg. Ugyanakkor indultunk, de biztos vagyok benne,

h indulás után 20 perccel is, és 45 perccel, és 6 órával később is ugyanannyi lenne az idő

a 2 órán.

2010. aug. 15. 21:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!