Fénysebesség, vagy csak majdnem fénysebesség, de. Hogy is van ez?
Minél gyorsabban haladunk, annál lassabban telik körülöttünk az idő. Ha fénysebességgel mennénk, akkor ami nekünk 1 másodperc, az máshol sok-sok év.
Tehát most felteszem, tudnék fénysebességgel(vagy majdnem annyival) repülni.
Ha tárgyak mellett elhaladok, akkor látom azokat a tárgyakat. Felteszem a reflexem is olyan jó lenne, hogy még fénysebességhez közel is látom az tárgyakat.
Ha fénysebességgel megkerülném a földet, akkor 'előre ugranék' az időben, arra az időre pedig a föld akkor már nem is ott lesz. Pedig én végig láttam, hogy épp megkerülöm a földet.
Később ér el a szememhez a fénye, vagy hogy van ez?
Én is könnyen belezavarodok a saját fikcióba, bocs ha valahol nem túl érthető.
1. nem tudnál fénysebességgel haladni
2. nem látnád a tárgyakat, csak elmosódott homályos fényt érzékelnél
3 nem haladnál előre az időben, mert, mikor átléped a Greenwichi vonalat, visszatérnél abba a napba, amelyikből indultál
1. Ezért írtam, hogy "vagy majdnem fénysebességgel".
2. Ezért írtam, hogy "olyan jó lenne a reflexem, hogy látnám tárgyakat"(...avagy nem csak motion blur effekt)
3. Ezt nem teljesen értem, de mindegy.
22:37-es: A relativitás elmélet szerint nem így van. Csak a cselekmény fikció, az első mondatom az nem:)
Jó, de az mindegy, hogy mit látsz végülis :)
Az a gond, hogy ahogy fénysebesség közeli sebességbe kerülnél, megkerülni a Földet kb a másodperc töredéke lenne, viszont az idődilatáció miatt ugye a Földön évek telnek el, vagyis többször is megkerüli a Napot, vagyis kicsúszik alólunk. Most akkor meg lehet kerülni, vagy mi van?? Végre egy jó kérdés :D Remélem jön valami fizikus, aki megmondja...
?
Nem igazán értem a kérdést. Az idődilatáció az különböző viszonyítási rendszerekre vonatkozik.
Emellett a fénysebesség abszolút sebesség, azaz bárhonnan, bármely irányból állandó. Tehát ha egy fénysebességgel mozgó tárgyról felkapcsolok egy elemlámpát, akkor nem sötétbe fogok menni (mivel pont a fénnyel egyezően sebességgel haladok), hanem látni fogok magam előtt, mert az elemlámpa előre fog világítani, és a fény pont fénysebességgel jut el az adott közeghez.
23:40
Heheh bennem is lezajlott ez a gondolat:D Vagyis valami hasonló.
Hogyha gyorsan megyünk akkor gyorsan kellene megkerülni a földet. Ehelyett -mivel még a reflexeim is jók- a szemem láttára csúszna ki alólam a Föld? :D
00:06
Én nem így tudom.
Abban igazad van hogy a fénysebesség abszolút sebesség, de ez nem azt jelenti amit te írtál le, hanem hogy ha álló helyzetben bekapcsolom az elemlámpát akkor fénysebességgel fénylik... és ha egy hangsebességen száguldó repülőn kapcsolom be, a fény akkor is fénysebességen fog terjedni. Ez a végsebesség, nem lehet átlépni, nem csak egy mérték mint a méter vagy nemistudom mint trabantnál a 120...
De bocs ha én tévedek, csak az sg tudományos híreit szoktam olvasni szal lehet lemaradtam:D
Idő csak akkor van, ha valamihez viszonyítod. Tehát, amikor te fénysebességgel haladsz és a Földön eltelik x év, akkor neked az az 1 mp a Földhöz viszonyítva úgy jelenik meg, hogy egy pillanat alatt körbeértél. A Föld lakói számára viszont eltelt az a jó pár év. Az időt az emberek "találták fel" , és nem más, mint a változás mértéke, valójában, ha nem változna semmi, akkor idő sem lenne.
Tehát a viszonyítási rendszered 1 mp-e valójában ugyanannyi, mint a földi embrek x éve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!