Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fénysebesség. Hogy is van ez?...

Fénysebesség. Hogy is van ez? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

A sebesség az adott idő alatt megtett távolság, nos a fényév viszont 1 (földi)év alatt megtett távolság fénysebességgel.

Jól gondolom? Mivel már erről vitatkoztam pár emberrel...

2011. febr. 26. 00:14
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Én melletted állok a vitában.
2011. febr. 26. 00:18
 2/11 A kérdező kommentje:

Nem szeretnék új topicot nyitni, ezért ide írok még 1 kérdést:

Einstein bebizonyította, hogy a fényre hat a gravitáció.

A fénysebességet viszont a nap segitségével tudják megmérni.

A kérdésem tehát a következő:

A tudósok szerintem tévednek a fény sebességét illetően, mivel mikor a napból "kijön" a fény, az autómatikusan lelassul valamennyire, mivel a gravitáció "visszatartja" és mikor a Földre ér az már eleve lassítva van.

Mi a véleményetek erről?

2011. febr. 26. 00:28
 3/11 anonim ***** válasza:

Mit állított akivel vitatkoztál?

"A fénysebességet viszont a nap segitségével tudják megmérni. "

Miért is?

Gravitáció nem "lassítja" a fényt. Max csökken az energiája (nő a hullámhossza).

2011. febr. 26. 00:36
 4/11 anonim ***** válasza:
Nem tartja vissza a fényt semmi, kivéve a fekete-lyuk. Elvileg. Vákuumban az értéke midig ugyanaz, 299792458 m/s, viszont a gravitávió elhajlítja. Nagy tömegű csillagok mellett elhaladva elhajlást szenved.
2011. febr. 26. 00:40
 5/11 A kérdező kommentje:

Régebben vitatkoztam a velem egykorúakkal azt hiszem még általánosban. Azt hiszem azon voltak, hogy az nem fénysebességgel megtett táv.

Tudod a fényre hat a gravitáció, és képes vonzani is azt.

Ezért van az úgynevezett tükör effektus is.

Mondjuk érdekességként a Bose-Einstein kondenzátumban a fény 16,8 m/s-ra csökken és mikor kiér belőle, visszanyeri eredeti sebességét.

Viszont ezzel szemben az űrben állandóan hat a Nap gravitációja is a fényre.(tudom, hogy itt a Földön is, de kifejezettebb a légüres térben.)

2011. febr. 26. 00:47
 6/11 A kérdező kommentje:

A fekete lyuk is gravitáció.

Szupernóvarobbanás után annyira hatalmas lesz a gravitáció, hogy az anyag térfogata 0ra csökken, és marad a tiszta energia(gravitáció)

:)

egyébként 18/F

2011. febr. 26. 00:49
 7/11 A kérdező kommentje:

Nem értitek a kérdésem.

Ha képes elhajlítani a fényt a nagy tömeg, miközben elhalad mellette, akkor elvileg felgyorsíthatja, ha direkt "ütközik" vele(mielőtt).

És itt van az, amiről a kérdésem szól, tehát vonza a fényt a gravitáció.Nos amikor a Napból "kijön" a fény, lelassul.

2011. febr. 26. 00:56
 8/11 Pinocchio ***** válasza:
Ne haragudj de "fasságokat" írsz,de majd a SER tagjai rendet fognak tenni.
2011. febr. 26. 01:30
 9/11 anonim ***** válasza:

A fény sebessége vákuumban mindig pontosan a fénysebesség.

Ha gravitáció hat rá mozgásirányban (visszafelé, tehát pl. mikor a Nap sugároz), akkor sem lassul le, hanem vöröseltolódást szenved (nő a hulámhossza).

Ha visszafelé megy (a Napot világítod meg, vagy amikor lejut a Földre), akkor kékeltolódást szenved.

A fekete lyukban is fénysebességgel megy, de ott a tér omlik össze ennél gyorsabban, azért nem jut ki onnan.

A szupernovarobbanáskor a keletkező fekete lyuk mérete nem nulla! Egy véges (bár nagyon pici) méretre omlik össze, ami nem egy pont, hanem egy 3-brán (3 összekapcsolódott húr). Ehhez tapad az összes többi húr.

A fekete lyuknak sem a tömege, sem a gravitációja nem végtelen.

2011. febr. 26. 01:59
 10/11 A kérdező kommentje:

Utolsó: köszönöm szépen. Te megértetted a kérdésem.

Pinocchio: A kérdésem nem poénból raktam fel, hanem mert érdekelt, ezért ha "rendet" is raknak nem érdekel. A kérdésemre a választ megkaptam.

2011. febr. 26. 02:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!