Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy lehetséges, hogy egyes...

Hogy lehetséges, hogy egyes kvazárok a fénysebesség többszörösével távolodnak tőlünk?

Figyelt kérdés
Wikipédián olvastam. Tudtommal tömeggel rendelkező test nem haladhat fénysebességgel sem.
2011. júl. 19. 00:15
 1/9 anonim ***** válasza:
Nem haladnak, hanem a világmindenség tágul. Ez kb. olyan, mintha egy lufira rárajzolnál két pontot és lufit elkezdenéd felfújni. Ahogy fújnád, úgy távolodna egymástól a két pont függetlenül attól, hogy a lufi felszínén nem mozdulnának el.
2011. júl. 19. 02:18
 2/9 Sajtoskifli ***** válasza:
Ha jól tudom, testek utazhatnak fénysebeséggel gyorsabban is, ezek viszont hasonlóan hozzánk, nem tudnak visszalépni a fénysebességen, nekik is végtelen energia kéne ahhoz.
2011. júl. 19. 09:58
 3/9 anonim ***** válasza:

"Hogy lehetséges, hogy egyes kvazárok a fénysebesség többszörösével távolodnak tőlünk?"

Sehogy. Ha ilyet ír a wiki, akkor az vagy hibás, vagy pontatlan fordítás.

2011. júl. 19. 11:18
 4/9 Vree ***** válasza:

Ahogy az első mondta, az univerzum tágulhat gyorsabban mint a fénysebesség. (Bizonyos értelemben.) Két galaxis távolodhat egymástól gyorsabban, ami mellesleg azt is jelenti hogy ezek tökéletesen láthatatlanok a mi számunkra. Mi több: a ma látható ég egy része is egyszer eléri azt a szintet ahol már fénysebességnél gyorsabban távolodik majd tőlünk és azon a ponton túl soha többé nem lehet a fényüket majd látni.

Sőt, mi több: sok fény amit az égen látsz valójában már túl van ezen az állapoton, csak a fényük most ér el ide, miközben a valódi csillag már rég nem létezik vagy a látható tartományon kívül jár.

Azt kell megértened hogy ez nem valódi mozgás. Nem az anyag mozog a térben (amire a fénysebesség-határ vonatkozik), hanem maga a tér növekedik. Hogy ezt hogy képzeled el - felfújódó pöttyös lufi, mazsolás muffin, gumilepedő és labdák - az rajtad múlik.

2011. júl. 19. 12:11
 5/9 anonim ***** válasza:
36%

Ahogy az egyik válaszoló írta, hlüyeséget írt a Wiki.

És ha tőlem két ellenkező irányba távolodik valami a fénysebesség 95%-val, akkor ők egymáshoz képest kb. a fénysebesség 98%-val távolodnak.

(ui.: csak hasra ütésre írtam a számot, példaképpen... nem számoltam Lorentz transzformációkkal)

Jelenlegi ismereteink szerint nem lehet semmi sem gyorsabb a fénysebességnél. (Még a gravitációs kölcsönhatás is fénysebességgel terjed.)

Tudtommal egy dolgot figyeltek eddig meg, amiről nem derült ki később, hogy mérési hiba, illetve úgy tudom bizonyosságot nyert a valódisága: a kvantum-összefonodásból (avagy kvantum-párok) származó információ csere a két pár között azonnal jön létre.

Bár úgy tudom vannak elméletek a magyarázására oly módon is, hogy ne sérüljön az az eddigi tény, hogy semmi se mehet gyorsabban fénysebességnél, attól még érdekes.

2011. júl. 20. 01:42
 6/9 Vree ***** válasza:
100%

Közben megtaláltam a választ az eredeti kérdésre, ami a kvazárokat illeti. Itt szerintem konkrétan egy már megcáfolt elgondolásról van szó: Nem arról van szó hogy egy kvazár ne távolodhatna tőlünk a fénysebesség fölött, hanem hogy amire ezt az elgondolást alapozták az az ún. "szuperluminális" (lat.: fény feletti) mozgás, amit a kvazároknál megfigyeltek. Erről a jelenségről ír pl. ez a cikk: [link] , de fenn van itt Lukács Béla könyve: [link] (1990-es, de asszem még nem cáfolt magyarázat - CTRL+F-fel keress rá a "szuperluminális"-ra, egy egyszerű ábrával szemléltetik).

A másik kérdésre, hogy fénysebességnél távolodhat-e két pont gyorsabban univerzumtágulás következtében, igen, igen, és igen. Előző téved amikor a fénysebességet százalékolja. Nincs valódi mozgás, pont ez a lényeg. A kvazár (vagy akármi más) lehet akár teljesen nyugalmi állapotban is, ami a mozgását tekinti. Maga a fénysebesség-korlát is az anyag tömeg és az energia általi kötöttségének a következménye. A tér tágulása nem írható le ilyen mozgási egyenletekkel.

A Hubble-törvényben, amivel modellezik, az egyetlen tényező ami meghatározza a két test távolodását egymástól a tágulás következtében, az a távolságuk. Minél messzebb vannak egymástól, annál gyorsabban távolodnak.

Tehát hogy van-e olyan pont ami ilyen gyorsan távolodik tőlünk, csak azon múlik hogy elég nagy univerzum-modellt veszünk-e alapul. Pont ebből következik a "Hubble gömb" ( [link] amin kívülről már nem érhet el minket fény.

Aki ért angolul, ez egy valóban kitűnő cikk: [link]

Jobban elmagyarázza, hogy miért is igaz ez a fénynél gyorsabb távolodás mint én valaha is tudnám.

(Ja és nem árt a vöröseltolódásról elolvasni amit lehet mielőtt belevág az ember az egész univerzumtágulós témába, lévén ez az egésznek az alapja.)

2011. júl. 20. 21:20
 7/9 anonim ***** válasza:
0%
x
2011. júl. 20. 21:46
 8/9 anonim ***** válasza:

Pont, hogy írtam is, hogy mihez képest mérem. Ezt a két pont távolodása fénysebességnél gyorsabban dolgot meg sikeresen kitaláltad Hubble téziséből, kár hogy nem több egy félresikerült elméletnél.

Két test egymástól nem tud fénysebességnél gyorsabban távolodni egymáshoz képest.

És olyan nincs, hogyha elég nagy modellt veszünk alapul, akkor találunk két olyan pontot, mert akkor sem. Kivéve ha hibás a modell. Egyébként is az univerzum anyagáról és energiájáról úgy hírlik, hogy véges érték.

Önmagában a tér pedig hülyeség. Az angol cikket nem olvastam el, mivel elég nehézkesen megy az angol.

Különben is a tér csupán egy általunk kreált valami. Olyan, mint a matematika és a fizika. Azért találtuk ki, hogy le tudjunk vele modellezni ezt-azt.

2011. júl. 20. 23:04
 9/9 anonim ***** válasza:

T. Vree!

Erre a válaszomra is reagálhatsz, amit itt írtam:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

2011. júl. 20. 23:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!