Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fénysebesség, vagy csak...

Fénysebesség, vagy csak majdnem fénysebesség, de. Hogy is van ez?

Figyelt kérdés

Minél gyorsabban haladunk, annál lassabban telik körülöttünk az idő. Ha fénysebességgel mennénk, akkor ami nekünk 1 másodperc, az máshol sok-sok év.

Tehát most felteszem, tudnék fénysebességgel(vagy majdnem annyival) repülni.

Ha tárgyak mellett elhaladok, akkor látom azokat a tárgyakat. Felteszem a reflexem is olyan jó lenne, hogy még fénysebességhez közel is látom az tárgyakat.

Ha fénysebességgel megkerülném a földet, akkor 'előre ugranék' az időben, arra az időre pedig a föld akkor már nem is ott lesz. Pedig én végig láttam, hogy épp megkerülöm a földet.

Később ér el a szememhez a fénye, vagy hogy van ez?

Én is könnyen belezavarodok a saját fikcióba, bocs ha valahol nem túl érthető.

2009. okt. 27. 22:11
1 2 3 4
 11/37 A kérdező kommentje:

Hmm... lehet félre értem.

Tehát akkor tényleg az lenne, hogy a szemünk láttára csúszik ki alólunk a föld?

2009. okt. 28. 09:15
 12/37 anonim ***** válasza:
82%

Igen, ott a pont az előzőnél - mint ahogy én is írtam, a dilatáció a viszonyítási rendszertől függ. Ahogy az idő is, mert az idő ugye tudjuk, hogy nem abszolút :)

Vagyis ha a Föld körül fénysebességgel keringesz, akkor számodra, a saját inerciarendszeredben az jelenthet egy-egy másodpercet, amely a földi inerciarendszerben egész más időt jelenthet.

Ezt kb. úgy kell elképzelni mint a (nem definiált) lépést. Ugyanis ritka az, aki milliméterre pontosan ugyanakkorát lép. Tehát ha azt mondom, hogy 10 lépésre menj távolabb, akkor ha tízen lépnek tízet, akkor jó eséllyel az egyik közelebb, a másik távolabb stb. lesz. Mert más és más volt a vonatkoztatási rendszerük (a saját lábuk). Azonban, ha ezt átteszem egy egységes vonatkoztatási rendszerbe, pl. SI mértékegységekkel fejezem ki a távolságot, máris egyértelmű lesz mindenki számára az, hogy mennyit haladjon.

A kérdező számára pedig ajánlom a relativitáselmélet tanulmányozását, ugyanis az kimondja, hogy a fényre a sebesség-összeadási törvények nem teljesülnek. És feltétel nélkül nem teljesülnek. Sőt kimondja - és a Marwell-egyenletek igazolják is -, hogy a fénysebesség akkor is állandó marad, ha egy tehetetlenségi rendszerről egy másik, v sebességgel mozgó rendszerre térünk át.

Tehát kicsit összefoglalva: A Föld körül fénysebességgel mozgó személy a Földről nézve pontosan a Földdel együtt halad. A fénysebességgel mozgó személyről a Földre tekintve viszont megállapítható, hogy a Föld keringési ideje (sacc) 1-2 mp. [Itt kicsit kusza a dolog, mert ugye a másodperc ebben az esetben a földi vonatkoztatási rendszerre vonatkozó érték.] A pontos érték Lorentz-transzformációval meghatározható.

2009. okt. 28. 09:23
 13/37 anonim ***** válasza:
30%
Attól hogy te most 30km/h-val döcögsz a kocsiddal, vagy mondjuk 600km/h-val haladsz valamin, attól miért változna a környezetedben az idő? Az hogy X milyen gyorsan halad, attól még minden megy tovább. Bár ha már X nagyon gyorsan megy, akkor lehet, hogy mások nem látják, és X mindent úgy lát, mintha állna. De ha ő is megáll, minden folytatódik tovább. Attól hogy menet közben úgy látja hogy minden áll, valójában azok mozognak, és amint már nem halad, ő is látja, hogy valóban mozognak. És nem kerül át semmilyen másik idősíkba.. Csak gyorsan megy. Ennyi.
2009. okt. 28. 11:01
 14/37 anonim ***** válasza:
42%

1:nem körülöttünk,hanem hanem számunkra.

2:ha mennél egy kört a föld körül akkor gyakorlatilag annyi történne,hogy senki se látná a földről,hogy elmentél és megérkeztél ugyanannyi lenne az idő az év a másodperc mint amikor elindultál, ennyi nem ugrálnál az időbe sehova.

2009. okt. 28. 14:53
 15/37 ToXeN ***** válasza:
62%
nade 1mp alatt 7és félszer kerülné meg a fény a földet
2009. okt. 28. 17:33
 16/37 anonim ***** válasza:
34%
qrva gyorsan mennél egy kört,ennyi.gyakorlatilag előbb érkeznél meg mint elindultál:) de amire te gondolsz az az lenne hogy fénysebességgel mennél mondjuk egy a föld körül egy másodpercet a SAJÁT! órád szerint akkor lent a földön sok-sok év telne el a TE órádhoz képest. tehát nem megtett "út" számít hanem a fénysebesség vagy ahoz közeli sebesség alatt eltelt idő. hát ennyi.
2009. okt. 28. 19:58
 17/37 anonim ***** válasza:
82%

Azért itt abban sokan tévedésben vannak, hogy a megfigyelő sebességétől nem függ a SAJÁT ideje. De függ.

Tehát, aki gyorsabban megy, az ugyan magán nem veszi észre, de az ő órája pl kevesebbet fog mutatni, mint aki áll és várja, hogy körbe érjen. Ez bizony még akkor is igaz, ha csak 30 km/h-val döcög körbe, más kérdés, hogy a különbség itt igen-igen kicsi lesz. Ez bizony azt jelenti, hogy előre utazik a jövőbe. Más kérdés, hogy visszamenni nem lehet.

A Föld viszont nem egykönnyen csúszik ki alóla. A Földet az egyenlítőnél pl a fénysebesség 90%-a esetén 0,14 sec alatt lehet megkerülni. Ez alatt a Földön 0,322 sec telik el. Nem sokkal lesz arrébb...

2009. okt. 28. 20:48
 18/37 anonim ***** válasza:
78%

Előző vagyok (20:48-as)

Itt meg is lehet nézni :)

[link]

2009. okt. 28. 20:54
 19/37 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

20:48-as, te kaptad a zöld kezecskét:)

Nem tudtam(mondjuk még most sem) az időeltolódás mértéket, szóval két végletben gondolkoztam azért nem értettem...

Egyik hogy gyorsan körbe érünk és nem történik semmi, másik hogy kicsúszik alólunk a föld, vagy kitudja.

Arra nem gondoltam hogy "Nem sokkal lesz arrébb..." :D

Tudnám még tovább bonyolítani ezt a föld körüli fénysebesség kérdést, de már nem akarom, nagyjából megértettem és ez elég:D

Még egyszer köszönöm a válaszokat:-)

2009. okt. 28. 22:32
 20/37 anonim ***** válasza:

Az űrhajós óráján és a Földi ember óráján is ugyanannyi lesz az idő, nincs semmi eltolódás. A fényt pedig elmosódva látod, akármilyen jó a szemed felbontóképessége, mert mire újra látnád, már elment. 0,13 mp alatt körbeérsz, ezt mindenki egy villanáskánt fogja fel, mert a szeme másodpercenként 50 képet készít. Az időben utazni úgy lehet, hogy átmész kevesebb mint egy óra alatt egy másik időzónába. Így "nyerhetsz" 23 órát, ha a Dátumválasztónál mész Alaszka és Csucskföld között... Ugyanis Csucskföldön már péntek este 7 van, amikor Alaszkában még csak csütörtök este 8. Sajnos itt mindenki megfeledkezett a Dátumválasztó vonalról...

Verne 80nap alatt... c. regényében még nem volt dátumválasztó, ezért ne tudták, hogy még tegnap van. Nem nyertek sehol sem egy napot, ahogy haladtak, minden nap rövidebb volt, mert a nappal szembe mentek. At idő pedig nem relatív: 1mp az SI szerint az alapállapotú, 133-mas tömegszámú céziumatom két hiperfinom energiaszintje közötti átmenetnek megfelelő sugárzás 9192631770 periódusának időtartama. Benne van a függvénytáblázatban. A cézium az űrben is radioaktív...

2009. okt. 30. 16:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!