Fénysebesség, vagy csak majdnem fénysebesség, de. Hogy is van ez?
Minél gyorsabban haladunk, annál lassabban telik körülöttünk az idő. Ha fénysebességgel mennénk, akkor ami nekünk 1 másodperc, az máshol sok-sok év.
Tehát most felteszem, tudnék fénysebességgel(vagy majdnem annyival) repülni.
Ha tárgyak mellett elhaladok, akkor látom azokat a tárgyakat. Felteszem a reflexem is olyan jó lenne, hogy még fénysebességhez közel is látom az tárgyakat.
Ha fénysebességgel megkerülném a földet, akkor 'előre ugranék' az időben, arra az időre pedig a föld akkor már nem is ott lesz. Pedig én végig láttam, hogy épp megkerülöm a földet.
Később ér el a szememhez a fénye, vagy hogy van ez?
Én is könnyen belezavarodok a saját fikcióba, bocs ha valahol nem túl érthető.
Értem, de egyébként nem azért kérdeztem mert időt akartam utazni, vagy időt nyerni meg ilyesmit, hanem hogy mi történne, ha...
úgy mint mi történne ha... kénsavat innék pl.
Én is hozzászólnék mivel egyik anomália szinte felfoghatatlan számomra...
Tegyük fel hogy el tudjuk érni a 290ekms-t, egy 290ekm-es kört a föld körül, azaz 1 másodpercet, akkor az általad megtett út 290ekm, és elvileg a földön (Most nem szemmel hanem műszerrel) ez az út 2-3 másodpercbe kerül (Ha az előttem szólónak igaza van az eltolódás mértékében, ha nem akkor napok hetek hónapok is eltelhetnek.) Akkor tehát ők azt mérik hogy te valójában nem is mész csak 100ekms-el, mivel számukra tovább tart az út. Akkor most kik tévednek? Mivel elméletileg mindketten ugyan azt az utat mértétéek csak az idő volt különböző, mert elméletileg ettől még látszania kell az űrhajónak, legalábbis mindenképp érzékelhetőnek kell lenie műszerekkel. Tehát valójában te csak 100e vel "tötyörögtél" és az idő csúszott el, vagy pedig 290evel tettél 3kört a lent állók számára? Mivel ugye elvileg az sebesség=útxidő. És a relativitás elmélet szerintem a sebesség is csak viszonyítás kérdése? Mert tegyük fel hogy 298kmhs-t is el tudjuk érni, akkor az 1 seces kör a földön már vagy 10-20 secnek látszik, akkor már csak 50ekmsel megyünk a földről nézve, azaz rajtunk kívül mindenki más azt látja hogy minél gyorsabbban megyünk annál lassabban megyünk, ahogy közeledünk a fénysebességhez egy lassabban és lassabban megyünk. De vajon a mi érzékelésünk csal vagy az övék. Mivel tegyük fel hogy megyünk a legközelebbi csillagra, 4,36 fényév aszem, akkor oda az út érzékelésünk szerint 4,36 év de lenn a földön több 10e év eltelik ezalatt, akkor hogy is van ez? Valóban 4,36év az út vagy 10e év, csak a sebesség teljesen becsapja a szervezetünket érzékelésünket és mindent, valyon melyikünk érzékelése a helyes aki a földön maradt vagy aki elindult? Vajon akkor honnan lehet tudni hogy valóban mennyivel mész? Pl ha egy űrhajóval mész annak a sebessége elvileg a földről nem is mérhető le pontosan? Vagy az űrhajós egyáltalán mihez viszonyítva méri a sebességét? (Igaz a különbségek parányiak, de elvileg bármekkora sebességnél jelentkezik) Ilyen elven, tulajdonképpen a mozgás is megkérőjelezhető, mivel bizonyos érzékelési rendszerek esetében előfordulhat, hogy tulajdonképpen nem is mozdul. Akkor továbbmenve valójában létezünk-e, létezik-e bármi is?
Vizsgáljuk meg a másik oldalt si mi van ha a fénysebességnél valóban iszonyatosan lelassul az idő, ebben az esetben gyakorlatilag tényleg az űrhajó időgép is egyben... Amennyiben a fénysebesség tényleg egy gyakorlati felső határ az azt jelenti hogy tulajdonképpen be vagyünk zárva a naprendszerünkbe, mivel egyszerűen olyan távolságok vannak amit nem gyűrhet le az ember, elméleti síkon persze a térelhajlítás és egyéb fikció számításba jöhetnek. Ha a fényre mindez igaz, amit einstein mond akkor tulajdonképpen a fény mintegy istenként tisztelhető, mivel elérhetetlen, tökéletes és tévedhetetlen, de ha a fénysebességnél megáll az idő akkor a fényt mi hogy érzékeljük? Mivel ha a fény fénysebessgel megy akkor számára az idő végtelenül lassan telik, azaz elvileg meg sem mozdulha. Egyáltalán hogy állapíthatták meg a fény sebességét, oké hogy mérték, de ez is csak egy saját rendszerünkre vett fix idő szerint nem pedig relatív idő szerint?
Érdekes gondolatok... bár nekem kicsit frusztráló dolog ilyenen agyalnom, mert nem kérdezhetjük meg a fénytől hogy hogy is működik ő, éshát nehéz magunktól rájönni/megérteni.
Írtad, hogy vajon a fénysebességgel haladó érzékelése a helyes, vagy a szemlélőé. Szerintem mint kettő, az érzékelés szót ember találta ki, a természet nem ismeri:) de úgy lehetne bizonyítani ha X ideig májkrémet "reptetnének"(az hamar romlik), amikor a földön már megromlott teljesen, visszairányítanánk a fénysebesen reptetett májkrémet, aztán látnánk hogy az még ehető(vagy majdnem ehető). tehát mindkettő érzékelés helyes szerintem, de valahogy akkor is felfoghatatlan:)
"Mivel ha a fény fénysebessgel megy akkor számára az idő végtelenül lassan telik, azaz elvileg meg sem mozdulha."
'Számára' tűnhet úgy mintha mi meg sem mozdulnánk, feltéve ha igaz hogy mind kettőnk érzékelése helyes. Ha nem igaz, akkor nem tudom:)
Még vegyük bele a gondolatmenetbe az eseményhorizontokat is, és csodásabbnál csodásabb meglátásokat tapasztalunk.
Pl. képesek vagyunk-e beleesni egy fekete lyukba? Mert ugye az eseményhorizont alapján ez SOHA nem fog megtörténni, mert a határvonalon MINDEN MEGÁLL és állunk az idő végezetéig a feketelyuk határvonalán...
Úgyhogy vannak itt érdekes és szép dolgok még :)
Nem nyomja vissza, vagyis hogyha mi mozgunk, minket nem akadályoz az előre mozgásban. vagy nem is tudom, könnyen lehet hogy félre értettem valamit a cikkből és még reggel is van nekem, szal olvasd el ezt a cikket:
Hát ha elfelejtsük hogy lehetetlen, akkor persze hogy lehetséges:)
Ehhez már nem értek mert nem elég a logika, de ha egyszer üzemanyag van elég, és akadálymentes pályán folyamatosan gyorsul, miért ne lehetne megközelíteni a fénysebességet?
Ja igen, azt leszámítva, hogy az üzemanyag, uránium, amivel meg szokták hajtani ezeket, nem adna akkora löketet hogy olyan gyorsra gyorsuljon. Úgy mint a trabantnak is hiába működik kifogástalanul a motor, nem gyorsul végtelenig mert nem képes akkora löketet adni. remélem érted hogy értem:)
Az csak egy dolog hogy itt nem légüres tér van, azt akartam vele közölni, hogy van neki határértéke. Minden 'anyagnak' más. A hang vákumban ha jól emlékszem olyan 300m/s, pedig annak nem kell hajtómotor. a benzinnel ha húzol egy 10m-es csíkot, nem egyszerre fog felgyulladni, hanem van neki valami égési/gyorsulási sebessége...
A folyékony oxigénnek is, de az már gyorsabban ég el mint a benzin. és így tovább. szóval nincs olyan anyag tudtommal, ami olyan gyorsan égne hogy akkora löketet adna egy űrhajónak, vagy rakétának...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!