Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mpemba-paradoxon?

Mpemba-paradoxon?

Figyelt kérdés

Az egy pohár melegebb víz előbb megfagy, vagy csak előbb indul el a fagyás?

Tehát az egész pohár víz megfagy előbb, vagy csak a fagyás indul el előbb

2013. júl. 20. 20:21
 1/4 anonim ***** válasza:

milyen körülmények között, és milyen víz, mihez képest?

de egyébként valószínűleg a válasz az, hogy mindkettő.

2013. júl. 20. 20:42
 2/4 A kérdező kommentje:

(wikipédia)

azt hallottam, hogy figyelmes olvasással észrevehető, hogy nem a teljes pohár vízről van szó, csak arról, hogy a fagyás előbb indul el.:)

és arról is meséltek, hogy félreértelmezi z, aki azt hiszi, hogy az egész előbb fagy meg, csak a fagyás indul el előbb.

én ezt a gondolatot nem egészen értem.

[link]

2013. júl. 20. 20:58
 3/4 Tomcsó ***** válasza:

Én erről azt hallottam- és elég jó gondolat-, hogy a meleg víz azért kristályosodik ki hamarabb (fagy meg) mert amíg a molekulái szabadabbak(meleg a víz) és folyamatosan hűtjük, akkor lesz elég energiája a molekuláknak rácsba rendeződni. Míg a hideg vízben a molekulák mozgása lassú- ezért a kristályrács lassan alakul ki. És ha ez az idő összemérhető a fagyási idővel akkor ez egy megoldása lehet ennek a paradoxonnak.

(ez ügye csak akkor lehet, ha lassú hűtésről beszélünk)

2013. júl. 20. 22:30
 4/4 anonim ***** válasza:

Pár wikipédia perc után: a jelenség nem igazolt.

De ennek a paradoxonnak is egy tipikus magyarázata van. Feltételezed józan ésszel, hogy a meleg víz a hűtés során először a hideg víz állapotába kerül, ezért amennyi időbe ez telik, annyival tovább tart a meleg vizet megfagyasztani.

Viszont pusztán logikailag lehetséges, hogy a meleg víz teljesen más úton jut el fagyott állapotba. Ha ez lehetséges, és ráadásul a másik út gyorsabb is, az egy magyarázat lehet a paradoxonra, már ha egyáltalán igaz a jelenség.

2013. júl. 22. 01:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!