Honnan lett a világegyetem?
Ez utána kereshetsz a neten napestig, de nem hiszem, hogy találnál hasznos infokat erről.
A tudomány nem foglalkozik ezekkel a kérdésekkel.
(Akkor keletkezett minden.)
1. vagyok
Oké, én ezt tudományfilozófiával (is) folgalkozó egyetemi tanártól hallottam:)
"Jó, de milyen térben? Hol?"
Tér sem létezett, sem idő, még ha ezt nem is tudjuk az agyunkkal felfogni. A Világegyetem tágulása valójában a tér tágulása. Egészen a nulladik másodpercig nem tudja a mai tudomány sem visszakövetni az eseményeket. Sokáig az volt a magyarázat, hogy egy végtelen sűrűségű és tömegű pontból (a téridő végtelen görbülete) indult ki a Nagy Bumm, ezt nevezik szingularitásnak. Csakhogy a szingularitás nem értelmezhető az einsteini általános relativitáselmélet szerint, ezért a fizikusok ma azon dolgoznak, hogy ezt a végtelent valahogy ki tudják küszöbölni az elméletekből.
Ezen az oldalon már fel van téve kb. 50 hasonló kérdés, és mindegyikre egy halom korrekt válasz is van a sok hülyeség mellett.
"Tehát jó, lett valamiből, de az a valami honnan lett a semmiből?"
A tudomány nem állít olyat, hogy "lett valamiből", hanem leírja a legkorábbi történetét. Maga a kifejezés is képtelenség, hogy a világ "valamiből" lett, mivel a világ fogalma azt jelenti, hogy minden, ami "valami", az a világ része.
"És a semmi hol volt, amikor még semmi sem volt?"
Nem "volt" tér, tehát a kérdés fel sem merül. És azért teszem idézőjelbe a volt-ot, mivel idő sem "volt" a világ kialakulása "előtt".
"A térben volt egy végtelenül kis pont aminek végtelenül nagy volt a sűrűsége..."
"Jó, de milyen térben? Hol?"
Hát igen. Mivel akkortól kezdve van tér, hogy a Nagy Bumm megtörtént, ezért természetesen nem "a térben" és nem "valahol" történt a Nagy Bumm. Többek között ezért sincs a világegyetemnek középpontja és nem lehet megjelölni a Nagy Bumm helyét. Na ez az a tény, ami ellen ezen az oldalon sokan görcsösen hadakoznak, amikor a szemléletességet összetévesztik a megértéssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!