Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Honnan lett a világegyetem?

Honnan lett a világegyetem?

Figyelt kérdés
Tehát jó, lett valamiből, de az a valami honnan lett a semmiből? És a semmi hol volt, amikor még semmi sem volt? Bár egy kicsit furcsák ezek a kérdések, engem mégis foglalkoztatnak már vagy egy fél éve...
2009. okt. 17. 22:04
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
82%

Ez utána kereshetsz a neten napestig, de nem hiszem, hogy találnál hasznos infokat erről.

A tudomány nem foglalkozik ezekkel a kérdésekkel.

(Akkor keletkezett minden.)

2009. okt. 17. 22:08
 2/13 anonim ***** válasza:
Jelenleg nincs erre vonatkozó elfogadott tudományos elmélet vagy hipotézis, ha erre gondolsz.
2009. okt. 18. 02:40
 3/13 anonim ***** válasza:
A térben volt egy végtelenül kis pont aminek végtelenül nagy volt a sűrűsége és a hőmérséklete kb: 11 milliárd éve,jött a nagy bumm... általában ezzel a mondattal kezdödnek az ezzel a témával foglalkozó müsorok.
2009. okt. 18. 18:45
 4/13 A kérdező kommentje:
Jó, de milyen térben? Hol?
2009. okt. 18. 18:49
 5/13 anonim ***** válasza:
volt az energia majd ez az energia átlépett egy kritikus szintet és jött a nagy bumm.az energia pedig anyag formájában materializálódott" na aki ezek után elhiszi a sok tudományos maszlagot annak gratulálok!
2009. okt. 18. 19:34
 6/13 anonim ***** válasza:
Az első válaszolónak: A tudomány nagyon is foglalkozik ezzela kérdéssel, sőt teljes tudományágak kutatják, az világegyetem keletkezését. Ahhoz azonban, hogy ezttudományos módszerekkel vizsgálják (mindenféle filozófiát kizárva) ahhoz nagyon bonyolult matematikai módszerek, megoldások szükségesek, és csupán modelleket lehet alkotni, mivel a keltkezés pillanatának kísérleti körülményeit még részecskegyorsítókban sem lehet eléggé megközelíteni. Mindazonáltal a mai modellek a az univerzum keletkezését kb. 10 a mínusz 30on másodpercig tudják leírni, az hog azelőtt mi történt, a kezdeti pillanatot nem tudják matematikailag leírni.
2009. okt. 18. 19:35
 7/13 anonim ***** válasza:

1. vagyok

Oké, én ezt tudományfilozófiával (is) folgalkozó egyetemi tanártól hallottam:)

2009. okt. 18. 19:48
 8/13 anonim ***** válasza:

"Jó, de milyen térben? Hol?"

Tér sem létezett, sem idő, még ha ezt nem is tudjuk az agyunkkal felfogni. A Világegyetem tágulása valójában a tér tágulása. Egészen a nulladik másodpercig nem tudja a mai tudomány sem visszakövetni az eseményeket. Sokáig az volt a magyarázat, hogy egy végtelen sűrűségű és tömegű pontból (a téridő végtelen görbülete) indult ki a Nagy Bumm, ezt nevezik szingularitásnak. Csakhogy a szingularitás nem értelmezhető az einsteini általános relativitáselmélet szerint, ezért a fizikusok ma azon dolgoznak, hogy ezt a végtelent valahogy ki tudják küszöbölni az elméletekből.

2009. okt. 19. 10:29
 9/13 anonim ***** válasza:

Ezen az oldalon már fel van téve kb. 50 hasonló kérdés, és mindegyikre egy halom korrekt válasz is van a sok hülyeség mellett.

"Tehát jó, lett valamiből, de az a valami honnan lett a semmiből?"

A tudomány nem állít olyat, hogy "lett valamiből", hanem leírja a legkorábbi történetét. Maga a kifejezés is képtelenség, hogy a világ "valamiből" lett, mivel a világ fogalma azt jelenti, hogy minden, ami "valami", az a világ része.

"És a semmi hol volt, amikor még semmi sem volt?"

Nem "volt" tér, tehát a kérdés fel sem merül. És azért teszem idézőjelbe a volt-ot, mivel idő sem "volt" a világ kialakulása "előtt".

2009. okt. 19. 12:42
 10/13 anonim ***** válasza:

"A térben volt egy végtelenül kis pont aminek végtelenül nagy volt a sűrűsége..."

"Jó, de milyen térben? Hol?"

Hát igen. Mivel akkortól kezdve van tér, hogy a Nagy Bumm megtörtént, ezért természetesen nem "a térben" és nem "valahol" történt a Nagy Bumm. Többek között ezért sincs a világegyetemnek középpontja és nem lehet megjelölni a Nagy Bumm helyét. Na ez az a tény, ami ellen ezen az oldalon sokan görcsösen hadakoznak, amikor a szemléletességet összetévesztik a megértéssel.

2009. okt. 19. 12:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!