Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A GMO elleneseket nem zavarja,...

A GMO elleneseket nem zavarja, hogy génmódosítás a természetben is megtörténik?

Figyelt kérdés
Milliónyi ismeretlen mikróba szennyezi be, teljesen ismeretlen génnel, tulajdonsággal a vadon termett növényeket.

2013. jún. 25. 10:46
1 2 3 4 5 6
 51/55 anonim ***** válasza:

Wadmalac!

Persze, igazad van, nem elsősorban "szavazatmaximálási célból" került be ez az alaptörvénybe, hanem inkább tényleg dilettantizmusból, de nem úgy, ahogy Te érted. Sztem. vannak a döntéshozók között szép számmal olyanok, akik hisznek egy "kertmagyarországban", mint afféle kitörési lehetőségben. Márpedig Európa, sőt világszerte a sok indokoltan, vagy indokolatlanul " paranoid" jobban megbízik azokban a bio- termékekben, amik egy olyan országból származnak, amiben be van tiltva aGMO, sőt, még az alkotmányukban is rögzítve van ez. Én azt hiszem inkább ez motiválta ezt a hülyeséget. Ami az EU-s szabályozás átvételét illeti, nem tudom Te hogy vagy vele, de pillanatnyilag épp "szabadságharcot" folytatunk az EU ellen, jó hogy nem maj' ők mongyák meg mi a frankó!

Neandervölgyi

2013. júl. 17. 18:16
 52/55 Wadmalac ***** válasza:
52%

"nem tudom Te hogy vagy vele, de pillanatnyilag épp "szabadságharcot" folytatunk az EU ellen, jó hogy nem maj' ők mongyák meg mi a frankó! "

:D

Ezzel is egyetértek, de nem feltétlenül jelent csontig benyalást, ha azért egyes dolgokban igazodunk. Főleg addig, amíg normális saját szabályozást képtelenek vagyunk létrehozni.

Ha már EU meg biokert, elég nehéz lenne a saját GMO-mentes termékeinkkel piacot fogni olyan területen, aminek épp az az érdeke, hogy mi ne termelők legyünk, hanem piac. De ez már inkább politikai kérdés.

2013. júl. 18. 07:17
 53/55 anonim ***** válasza:
Félreértettél, nem vetted észre, hogy merőben ironizálok a "szabadságharcos" szöveggel. Én örülök, hogy az EU tagjai vagyunk, és nagyon nem tetszik a kormánypropaganda, ami ezügyben zajlik, sőt el vagyok keseredve, hogy hazám lakossága minden hülye populista maszlagot beszop. Ne felejtsük el ui. , hogy szinte minden utóbbi évtizedben történt fejlesztés uniós pénzből valósult meg. Ez nem jelenti azt, hogy kezet kell csókolnunk érte, de azt igen, hogy egy tisztességes , a magyarokat felnőtt emberként kezelő kormánynak azt is kommunikálni kéne, hogy az eu-s tagsággal kötelezettségek is járnak, pl. a különféle szabályozások összehangolása. Ezt persze felnőtt emberek megértik, de az tutibb, ha szabadságharcolunk, mert így a többségben levő gyermekagyúak szavazatát szerezhetjük meg. Én ezek közé a gyermekagyúak közé sorolom azokat, akik rettegnek a GMO- tól.
2013. júl. 19. 20:33
 54/55 Wadmalac ***** válasza:
78%

A nem teljes egyetértésünk eredete enyhén politikai. :)

Az utóbbi pár év bizonyította, hogy sok kérdésben az EU politikája nem feltétlenül előnyös maguknak a tagállamoknak (főképp a kishalaknak, akik pl. mi vagyunk). Azt is, hogy sok kérdésben lehet és érdemes az EU-nak nemet mondani, mert az EU gazdaságpolitikája sem biztosan jó mindenben. Az is kiderült sok esetben, hogy az EU is képes (éppen a NEM -ek alapján) felülbírálni saját hozzáállását.

Spanyolország esete is bizonyította, hová vezet, ha egy ország mindenben rábólint az EU politikájára.

Ez nem szabadságharcoskodás, egyszerűen egészséges ellenzéki szemlélet, ami biztosítja a kontrollt.

Nem jó az a hozzáállás, hogy aki fizet, annak mindent szabad.

Nem vagyok kormánypárti, de fontosnak tartom, hogy ne felejtsük el, az EU és országunk érdekei nem fedik egymást törvényszerűen és ahol ez a kettő eltér, ott nem szabad gondolkodás nélkül bólogatni. A globalizálódásnak nem csak pozitívumai vannak.

Sok dologban viszont értelmetlen árral szemben úszni. A GMO-ellenesség pl. ilyen túlragozott és elég demagóg módon túlpropagált dolog.

2013. júl. 23. 09:39
 55/55 anonim ***** válasza:

Egyetértünk ismét.

"az EU és országunk érdekei nem fedik egymást törvényszerűen és ahol ez a kettő eltér, ott nem szabad gondolkodás nélkül bólogatni. "

Hanem? Ez a nagy kérdés ám, hogy akkor melyik érdek a fontosabb? A virtigli hazafi, vagy az, aki nem akarja, hogy egyből lehazaárulózzák, nyilván azt mondja a nemzeti érdek mindent felülír.

Mert egyrészt "csak", meg mert az EU-s döntéshozók is csak a saját nemzeti érdekeiket nézik, és azt állítják be uniós érdeknek.

Másrészt azonban az Európai Uniónak az az értelme, hogy ne az egyes európai államoknak kelljen szembenállniuk, versenyezniük a világ többi gazdasági, politikai centrumaival (USA , Kína, Oroszország), ami eleve vesztes pozíció, hanem jöjjön létre egy Európa nevű centrum is, amely így már elég erős lehet. Én e tekintetben egyébként szkeptikus vagyok, de nem ami a célt illeti, hanem, ami a sikert. Ahhoz több kéne. Minimum egy Európai Egyesült Államok, mely a tagállamok szuverenitásának sokkal nagyobb feladását jelenti, mint a mostani helyzet. Erre nyilvánvalóan nincs esély, mert az istenadta nép nem választ meg olyan politikusokat, akik ilyen programmal állnak elő. A "zemberek " sajnos vevők a populizmusra.

Valószínű, hogy egy még jobban egyesült Európa sem állíthatja meg azonban azt a folyamatot, világtendenciát ami Európa "lesüllyedésével" jár. Az idézőjel annak szól, hogy ez a lesüllyedés nem valamiféle elnyomorodást, elszegényedést jelent, hanem csak azt, hogy a - mondjuk úgy -" euro-atlanti dominancia " bizony szép lassan megszűnik.

Hogy Európa gazdasági erejével, az egész világot meghatározó kulturális tradiciójával együtt ellényegtelenedik. A "Who the fck is Aristoteles?" jellegű kérdés már nem lesz vicces többé, mert senki nem fogja tudni a választ.

2013. júl. 23. 10:41
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!