Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A GMO elleneseket nem zavarja,...

A GMO elleneseket nem zavarja, hogy génmódosítás a természetben is megtörténik?

Figyelt kérdés
Milliónyi ismeretlen mikróba szennyezi be, teljesen ismeretlen génnel, tulajdonsággal a vadon termett növényeket.

2013. jún. 25. 10:46
1 2 3 4 5 6
 31/55 Wadmalac ***** válasza:
34%

"A géntechnológiával foglalkozó tudósokat is lekéne lőni mint az abortuszt végző orvosokat."

Nézz már utána, géntechnológiában mennyi minden világszerte TILTOTT. Nem csak etikai okokból, hanem mert még ismeretlen veszélyeket rejthet.

"A géntechnológiát áltudománynak minősíteni.

Sőt, minden kutatóintézetet bekéne zárni, mert úgyis valamelyik multi megvásárolta őket tehát csak a hazugságot terjesztenék.

Szerintem még gének sem léteznek."

A szarkazmus lényege nem az, hogy hőbölögj, ha valaki nem ért veled egyet.

2013. jún. 27. 07:12
 32/55 Wadmalac ***** válasza:
54%

A további bármelyik oldali trágyadobálást elkerülendő, tényszerű hozzáállást kérnék, nem "akkorisnekemvanigazaméshaszerintednemakkorhülyevagy" típusú elfogult reakciókat.

A személyeskedés nem vezet megoldáshoz, akármilyen kérdésről van is szó.

Elvileg intelligens emberek vitájáról van szó, nem kocsmai verekedésről.

Visszaolvastam gondosan az egész témát, szerintem a "GMO-ellenes" oldal érvei sem elvakultságról szólnak, csak óvatosságról és a profitorientált, globalizáció-központú gazdasági világgal szembeni egészséges mértékű paranoiáról. Nem 100%-os elutasításról szól, csupán nagyon gondos kontrollról és épp ezért ésszerű biztonsági korlátozásról.

2013. jún. 27. 10:49
 33/55 anonim ***** válasza:
49%
Ha jól láttam itt felmerült példának a dohányzás, a dohányzásról szerintem tudták, hogy káros már a '30-'50-es években, is amikor még csak elkezdett kialakulni a bizonyítékokon alapuló orvostudomány. A GMO-ról szerintem jelenleg nincs olyan kutatás, amit elfogadnának a független tudományos lapok, kutatók és a GMO egészségügyi kártékonyságát bizonyítaná (Azt is érdemes megjegyezni, hogy ugye nem csak GMO lobbi van, sőt). Ehhez képest megjelent, itt a kommentekben is bújtatottan, a generációkon átívelő egészségügyi vizsgálata, ami kissé nonsense.
2013. jún. 27. 11:48
 34/55 Wadmalac ***** válasza:
66%

"A GMO-ról szerintem jelenleg nincs olyan kutatás, amit elfogadnának a független tudományos lapok, kutatók és a GMO egészségügyi kártékonyságát bizonyítaná"

Igaz. Ugyanígy nem bizonyított az ártalmatlanság sem. És mivel az ilyesmi rettenetesen hosszú idejű kutatásokat igényel, plusz rengeteg irányba, mert sokszáz különböző génmódosítás hatásait kellene egyenként kivizsgálni, sokáig nem is lesz ilyen. A GMO-ról általánosan nem lehet kijelenteni, hogy ártalmatlan vagy káros, rengeteg verziója lehet rengeteg terménytípuson. Biztos vagyok benne, hogy a nagy többségük valóban veszélytelen. Nekem a maradékkal van bajom, amiről ma még nem tudhatunk semmit.

2013. jún. 27. 12:33
 35/55 anonim ***** válasza:
100%
Igazából azt se tudjuk,hogy amit most etetnek velünk az káros-e illetve károsabb-e,mint a gmo-s.
2013. jún. 27. 12:39
 36/55 Wadmalac ***** válasza:
34%

#35:

Igaz. Sőt biztos, hogy rengeteg káros dolgot zabáltatnak meg velünk csak azért, mert jobb profitot ad és jobban, olcsóbban eladható, mint az egészséges kaja.

De ha viharban fa alatt állva nem tudom, becsap-e oda a villám, azért a fém sétabotomat nem kezdem még pluszban felfelé nyújtogatni, vagy ha ég a házam, nem gyújtom mellé a garázst. :D

2013. jún. 27. 12:49
 37/55 anonim ***** válasza:
55%

Kedves Wadmalac!

A 29-es válaszoló vagyok, akit oly szellemesen (tényleg) gyökérnek neveztél. És aki ennek ellenére egyetért veled abban, hogy szükség van óvatosságra. Hisztériakeltésre, totális bizalmatlanságra azonban ezügyben sincs szükség. És a jövőben lehetőség sem lesz rá, mert a géntechnológiával előállított termékeket az emberiség nem nélkülözheti. Ugyanúgy nem nélkülözheti, mint annak idején a magyar mezőgazdaság sem nélkülözhette a műtrágyákat, növényvédő szereket. A génmódosítás meg évezredek óta megy, csak úgy nevezik: nemesítés.

Én sem hiszem azt, hogy pl. a gyogyszergyárak minden szava igaz, vagy az általuk pénzelt halálosan "korrekt" nemzetközi tudományos vizsgálatoknak feltétlenül hinni kell. Azért nem, mert túlságosan nagy pénzeket kell befektetni, és senki sem engedheti meg magának, hogy ezek a befektetések ne térüljenek meg. Ennek ellenére azért alkalmazom a gyógyszereket, hiszen a világ úgy működik, hogy nem csak gyanakszunk, hanem azért meg is bízunk a dolgokban.

A GMO ügyben azonban egyre szélesebb körben egyre mélyülő ostobaságot látok. Lehet, hogy te nem gondolod, hogy a módosított nukleotid-sorrendű DNS megevése ártalmadra volna, de az emberek többsége konzumidióta, és tényleg fél ettől. Mire másra is következtethene, ha azt a hülye fogalmat hallja "génszennyezett"?

2013. jún. 27. 20:42
 38/55 anonim ***** válasza:
Hogy a génmagic mosószer kimossa a szennyezett gént:)
2013. jún. 27. 21:14
 39/55 Wadmalac ***** válasza:

#37:

Teljesen egyetértek.

Én csak azért írtam azt és úgy, mert szerintem itt eddig pont nem azok az általad említett "agyatlanok" szólaltak meg.

Én sem értek egyet a kategorikus elvetéssel, mint ahogy a zöldek habzószájjal, alapvető ismeretek nélkül támadnak mindent, ezen az alapon még mindig szakócákat pattintgatnánk egy barlangban.

Egyszerűen csak állati nehezen ellenőrizhető területről van szó és főként a Kínából származó termékekkel szemben vannak félelmeim.

Az tény, hogy a kategorikus tiltás kizárná a kockázatos termékeket is (persze sok ártalmatlannal együtt), a kérdés nyitott része, hogy kiszűrhetetlen veszély esetén a teljes blokád megengedhető-e. Ez hasonló játék, mint a karantén fertőzéseknél.

2013. jún. 28. 07:39
 40/55 anonim ***** válasza:
57%

Szóval begorombultál rám, pedig az "agyatlanok" szó nem azokra vonatkozott akikkel itt vitatkozunk, hanem azokra, akik a bulvármédiából informálódnak. Ez a szöveg alaposabb olvalása esetén kiderül sztem., bár nyilvánvalóbb lett volna, ha nem spórolok az idézőjelekkel.

Neandervölgyi

2013. jún. 30. 10:33
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!