Az árapály jelenség mi miatt van?
Én eddig úgy tudtam, hogy a Hold vonzása miatt, de itt viszont olvastam olyat, hogy a tehetetlenségi erő miatt.
Akkor hogy van ez?
"minden erőnek van egy ellentétes irányba ható ellenereje."
NEM!
Csak akkor, ha a test egyensúlyban van. Ha valamelyik erőnek nincs ellenereje, akkor viszont az adott test gyorsulni fog.
""minden erőnek van egy ellentétes irányba ható ellenereje."
NEM!"
DE!
csak egyik az egyik testre, a másik a másik testre hat. De hogy jön ez most ide?
A pontos válasz arra, hogy miért van árapály, és hogy miért úgy néz ki, ahogy, csak egyetemi szinten érthető meg. Nem tudnám minden részletekbe menően elmagyarázni, ha csak nem értesz az analízishez, lineáris algebrához és differenciálgeometriához.
Fizikushallgatóként vizsgáztam ebből a témakörből, és amit eddig leírtunk, és megértettél az nagyjából helyénvaló, csak legfeljebb kicsit pontatlan. Annyit tudunk, hogy a centrifugális erő és a Hold vonzása együttesen alakítja ki. Amit még nem igazán értesz, hogy ha nem a Hold vonzása közvetlenül, akkor micsoda?
Olyasformán néz ki a dolog, hogy a Hold a Föld "oldaláról" húzza magához a vizet, és az feltorlódik középen. Tehát az a hatás, ami a vizet a Föld Hold felé néző oldalán "felfelé" (a Hold felé) húzza a vizet, a Hold irányára merőleges oldalakon "oldalra" (érintőirányba, mert a Hold itt oldalirányban van) vonzaná. Az így összeadódó hatások együttesen alakítják ki az árapály-jelenséget.
Az általad említett dolgokhoz valóban nem értek, és ha ez pontosabban csak egyetemi szinten érthető meg, akkor fel is hagyok a megértésére irányuló törekvésemmel.
Annyi kérdésem még lenne, hogy az alábbi részben miért alkalmazol feltételes módot?
"Tehát az a hatás, ami a vizet a Föld Hold felé néző oldalán "felfelé" (a Hold felé) húzza a vizet, a Hold irányára merőleges oldalakon "oldalra" (érintőirányba, mert a Hold itt oldalirányban van) vonzaná."
Ez így jó? (Gondolom, a vonzza itt is vízre vonatkozik.)
Tehát az a hatás, ami a Föld Hold felé néző oldalán "felfelé" (a Hold felé) húzza a vizet, a Hold irányára merőleges oldalakon "oldalra" (érintőirányba, mert a Hold itt oldalirányban van) vonzza a vizet.
Sziasztok! Kidolgoztam a jelenséget legegyszerűbb leíró modellt, akit érdekel, itt megtalálja:
Kicsit matekos, de szerintem ennél egyszerűbben nem lehet elmagyarázni.
Javított változat (a 6-os továbbra is törlendő):
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!