Az árapály jelenség mi miatt van?
Én eddig úgy tudtam, hogy a Hold vonzása miatt, de itt viszont olvastam olyat, hogy a tehetetlenségi erő miatt.
Akkor hogy van ez?
Gyakorlatilag azt mondod, hogy a Föld Holdhoz közelebbi részén egybeesik a Hold vonzása és az, hogy különböző hatások miatt ezen a részen csökkenik a Föld vonzásának a vízre kifejtett hatása?
"Csak próbáltam egyszerűsíteni az érthetőség kedvéért."
Támogatom ebbéli törekvésed.:)
Ez gyakorlatilag: "a Föld-Hold-tengely környezetében az eredő erő a Föld középpontjától kifelé mutat, míg a Föld más részein bolygónk középpontja felé." mit jelent?
Esetleg azt, hogy a Föld-Hold-tengely környezete alatt a Föld Holdhoz közelebbi fele van értve, és hogy itt csökkenik a Föld vonzásának az óceánokra, tengerekre kifejtett hatása?
A centrifugális erőnek az árapályra kifejtett hatását tagadó emberkének:
Még hány haszontalan válasszal kívánsz iderondítani?
Miért nem veted fel a problémád, ha téged ez annyira érdekel?
Mielőtt félreértenéd... Nem várok rájuk választ, pusztán költői kérdések.
Rendben.
De ez azért jó?
Gyakorlatilag azt mondod, hogy a Föld Holdhoz közelebbi részén egybeesik a Hold vonzása és az, hogy különböző hatások miatt ezen a részen csökkenik a Föld vonzásának a vízre kifejtett hatása?
(Egyébként a 13:18-as hozzászólásodra vonatkozik.)
Bár itt olyan is van, hogy az erők a földfelszín Hold alatti és a Hold irányával ellentétes pontjai felé igyekeznek nyomni a tengervizet.
De szerintem ez nem biztos, hogy ez ütközik az előző kommentemben foglaltakkal.
Úgy is felfogható, hogy nyomják fel, ez miatt gyengül a Föld vízre kifejtett hatása és ehhez társul a Hold vonzása.
Ezek a gondolatmenetek rendben vannak?
Már érkezett jópár válasz és én sem akarom ragozni a témát a végtelenségig. Ezért úgy döntöttem, hogy kiírom teljesen konkrétan, mi a helyzet a szempontomból.
Eddig úgy tudtam, hogy csak a Hold vonzása befolyásol. Tegnap óta tudom, hogy a Földnek a Föld-Hold rendszer tömegközéppontja körüli keringéséből fakadó centrifugális erő is hat. Ezt is értem.
Viszont van ez a link: [link]
És ennek van egy Mi okozza? része.
Ott van két másfajta megközelítési mód is. Amennyiben valaki egyszerűen és nagy vonalakban össze tudná foglalni az ezen megközelítések lényegét, hálás lennék.
Pl az nem teljesen tiszta, hogy a Hold ugyan hat a vízre, de mégsem arról van szó, hogy megemelné azt.
(Bőven elég annyi, amennyi ennek lényegének megértéséhez feltétlenül szükséges.)
Amennyiben pedig már nem érkezne válasz, akkor szeretném megköszönni az eddigieket! Így is sok ismerettel gazdagodtam. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!