Az árapály jelenség mi miatt van?
Én eddig úgy tudtam, hogy a Hold vonzása miatt, de itt viszont olvastam olyat, hogy a tehetetlenségi erő miatt.
Akkor hogy van ez?
Na de a Föld gravitációja erősebb, mint a Föld forgásakor keletkező centrifugális erő.
Hogy szólhatna bele mégis a centrifugális erő? Arra gondolsz esetleg, hogy a Hold vonzása és a Föld forgásakor keletkező centrifugális erő együttesen fejt ki ilyen hatást?
(A kérdés feltevése előtt természetesen megpróbáltam utánanázni a dolognak a neten, csak nem értettem meg sajnos, ezért kérdezek rá itt is erre.)
A Hold vonzása (csillagászati mértékkel a Hold nagyon nagy a Földhöz képest, és közel is van) odavonzza a víztömeg egy részét a saját oldalára. A jelenség érdekes része, hogy ettől a folyamatosan a földön körbevonuló gravitációs hullámtól a Föld két oldalán alakult ki belapulás, és a túlsó oldalon (ahol a vonzás iránya arra hatna, hogy a vízszint a legkisebb legyen,) pedig egy másik ellen-oldali árhullám alakult ki. A valóságban ezt érzékelni az űrből csak műszeresen lehet, mert az áradás kevés helyen haladja meg a 10m magasságot, és ez áll szemben a kb. 40ezer km földkerülettel. Viszont lentről, néhány tengerparton nagyon is jól megfigyelhető. Pl. Afrika keleti partjainál.
A tehetetlenségi erőnek tehát abban van szerepe, hogy a körbeforduló víztömeg a két oldalon ellapult, a hold-oldali és az ellen-oldali részen viszont kitüremkedik a normális gömbalakból. Persze az sem gömb, hanem az egyen-gravitációs felület által kiadódó globoid. Mert a föld sem mértani test, hanem egy egyedi forma, mivel kicsit lapult maga is a sarkok irányából a forgás miatt, valamint nem is teljesen homogén a szerkezete, vagyis a tengerszint az áramlások hatásai nélkül sem lenne tökéletesen kör keresztmetszetű, mert a gravitációs hatások és a centripetális hatás eredője adja meg a felületét. És ebbe kavar bele a Hold a maga gravitációjával.
Bezony. Mivel a Föld nem inerciarendszer, ezért a Földhöz rögzített koordináta-rendszerben Newton II. törvénye nem igaz, ezért fiktív erőkkel kell korrigálni az egyenletet, amelyekkel már leírhatók az erőtörvények. Ilyen a tehetetlenségi erő (ugyanaz, ami gyorsuló kocsiban az ülésbe nyom), a centrifugális erő, a Coriolis-erő, és az Euler-erő (ez utóbbi a Földön elhanyagolható, rettenetesen kicsi a szöggyorsulás).
Úgyhogy a Földön van centrifugális erő, bármennyire is azt tanították, hogy olyan nem létezik :)
Hát elég sok helyen írnak a centrifugális erőről az árapály jelenséghez kapcsolódóan...
Kétlem, hogy ennyi helyen tévednének erre vonatkozóan.
"A két égitest közös tömegközéppontja nem esik egybe a Föld tömegközéppontjával, hanem a Hold felé található - természetesen még jóval a felszín alatt. Ettől a ponttól legtávolabb a Föld átellenes oldala lesz, így a másik dagályhullámot a Föld folyamatos forgása következtében fellépő centrifugális erő hozza létre."
Ezt most találtam, lenne ezzel kapcsolatban pár kérdésem.
A két égitest közös tömegközéppontja hol található?
A Holdnál vagy a Föld Holdhoz közelebbi felében? Hogyhogy a Föld átellenes pontja esik ettől legtávolabbra? És mit is tesz itt a Föld folyamatos forgása következtében fellépő centrifugális erő?
Ha valaki tudna segíteni, hálás lennék.
Köszönöm az eddigi válaszokat, remélem, lesznek még, főleg az utolsó felvetésre.
Annyi kérésem lenne, hogy azok, akik a centrifugális erő árapály-jelenségre kifejtett hatását cáfolni vagy megerősíteni szeretnék, vessék fel ezt a problémát külön kérdésként, és beszéljék meg ott. Nem rosszból, csak nem szeretném, hogy abba az irányba menjenek el a hozzászólások. Köszönöm!
A Föld-Hold rendszer közös tömegközéppontja a Föld és a Hold középpontját összekötő szakaszon van, a Föld középpontjától közelítőleg 4600 kilométerre, tehát a Földfelszín alatt kb 1700 méterre attól a földrajzi helytől, ahol a Hold épp az égbolt tetején van.
Két égitest közös tömegközéppontját úgy kapod meg, hogy a saját tömegközéppontjukat összekötő szakaszt az égitestek tömegének arányában osztod úgy, hogy a nehezebbikhez van közelebb. Tehát a közös tömegközéppont a szakaszt két olyan hosszúságú szakaszra bontja, hogy a két szakasz aránya és a(z égi)testek tömegeinek aránya megegyezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!