Az árapály jelenség mi miatt van?
Én eddig úgy tudtam, hogy a Hold vonzása miatt, de itt viszont olvastam olyat, hogy a tehetetlenségi erő miatt.
Akkor hogy van ez?
Az eddigiek során még nem nagyon esett meg velem az, hogy nem voltam képes annak a dolognak a felfogására, amelyre vonatkozólag kérdést tettem fel. Most viszont igencsak úgy tűnik, hogy ez fog történni.
"A Föld-Hold rendszer közös tömegközéppontja a Föld és a Hold középpontját összekötő szakaszon van, a Föld középpontjától közelítőleg 4600 kilométerre, tehát a Földfelszín alatt kb 1700 méterre attól a földrajzi helytől, ahol a Hold épp az égbolt tetején van. "
Ebből csak az első tagmondat tartalmát értem, onnantól kezdve viszont elveszítettem a fonalat.
Meg tudnád még egyszer próbálna az utána következő rész mégegyszeri leírását?
Innen, ha van rá mód: a Föld középpontjától közelítőleg 4600 kilométerre
Megtettem, kiderült, hogy a 4 600 és az 1700 együttesen a Föld sugarát képezi.
Ezt a részt már értem:
"A Föld-Hold rendszer közös tömegközéppontja a Föld és a Hold középpontját összekötő szakaszon van, a Föld középpontjától közelítőleg 4600 kilométerre, tehát a Földfelszín alatt kb 1700 méterre"
Ezt viszont még most sem sikerült megfejtenem:
"attól a földrajzi helytől, ahol a Hold épp az égbolt tetején van. "
"A Föld-Hold rendszer közös tömegközéppontja a Föld és a Hold középpontját összekötő szakaszon van, a Föld középpontjától közelítőleg 4600 kilométerre, tehát a Földfelszín alatt kb 1700 méterre attól a földrajzi helytől, ahol a Hold épp az égbolt tetején van."
Tehát a Föld-Hold rendszer közös tömegközéppontja a Föld és a Hold középpontját összekötő szakaszon van, a Föld középpontjától közelítőleg 4600 kilométerre, a földfelszíntől 1700 kilométerre, és a két égitestet összekötő szakasz (beleértve az azon fekvő tömegközéppontot is) mindig úgy helyezkedik, hogy a másik vége ott legyen, ahol a Hold épp az égbolt tetején van.
Ez így stimmel, nem?
Tehát ebben: "tehát a Földfelszín alatt kb 1700 méterre attól a földrajzi helytől, ahol a Hold épp az égbolt tetején van. " ugye nincs szó arról, hogy az 1700 méter vonatkozna a Föld-Hold rendszer tömegközéppontja és az azon földrajzi hely közti szakaszra , amelyen a Hold éppen az égbolt tetején van.
Próbáltok nagyon pontosan fogalmazni, ami helyes, csak attól tartok ettől nehezen érthető lesz a lényeg, elvész valahol. :o)
Itt van egyszerűen: [link]
"Az égitestek egymásra kifejtett gravitációs hatása következtében tapasztalható - többek között - az árapály jelensége is. A Földön legerősebben a Hold és a Nap hatása érvényesül. Az általános tömegvonzás törvénye értelmében a vonzóerő a távolság négyzetével fordított arányban áll. A Hold így nagyobb erővel húzza maga felé bolygónknak a hozzá közelebb eső részét, mint a távolabbit: azaz a Földnek a Hold felőli oldala enyhén kidudorodik. A Föld a Föld-Hold rendszer tömegközéppontja körül kering, amely bolygónk belsejében található. Emiatt a Holddal ellentétes oldalon centrifugális erő lép fel, ez az átellenben lévő oldalon hoz létre dagályt. Ugyanilyen hatást fejt ki a Nap is, ennek mértéke azonban kisebb - a Hold kis tömegét ugyanis ellensúlyozza közelsége. A Hold és a Nap által a Földre kifejtett árapály torzulás egymásra rakódik, erősítik vagy gyengítik egymást. Újhold és telehold környékén, a Hold által keltett dagálykúp a Nap által létrehozottal egybeesik, ekkor éri el az árhullám maximális méretét, ez a szökőár. Első vagy utolsó negyed környékén pedig gyengítik egymás hatását, ezt nevezik vakárnak. Bolygónk a tengelyforgás következtében elfordul a dagály kúpok alatt, így egy adott földrajzi ponton egy nap folyamán majdnem két alkalommal figyelhető meg apály és dagály. A valóságban 24 óra 50 perc alatt zajlik le két dagály és két apály. Ennek oka, hogy amíg a Föld egyszer megfordul tengelye körül, a Hold kissé tovább mozog pályáján, amit bolygónknak kompenzálnia kell. (24 óra 50 perc a Hold két delelése közötti időtartam.) A jelenség következtében a szilárd kéregben létrejövő apály és dagály hullámok magasságkülönbsége centiméteres, a folyékony vízburokban méteres nagyságrendű. A Föld, tengelyforgása során megpróbálja "magával húzni" a dagálykúpot, amelyet a Hold nem enged. Mivel a Föld folyamatosan elfordul a dagálykúp alatt, súrlódás lép fel, ami bolygónk tengelyforgását lassítja, és a Hold pályájának sugarát fokozatosan növeli."
És itt van matekosoknak: sas2.elte.hu/tg/arapaly.doc
Megjegyzem, amiről beszélünk, az egy egyszerűsített képe a valóságnak, mert sem a Föld, sem a Hold nem pontszerű, a gravitációs vonzásterük nem a geometriai, hanem a tömegközéppontból számolható. (Ott sem tökéletesen, csak közelítőleg, mert a Hold minden milligrammja által kifejtett gravitációs hatás külön-külön is számítható lenne egy megfelelően bonyolult számítógépes modellel.) Na ez mindegy, felejtsük is el rögtön, én informatikus vagyok, csak a szakmámat fényeztem. :D :D :D
Ha maradunk annál a közelítésnél, hogy a két égitestet idealizáljuk, akkor a Föld is egy gömb, a Hold is az, és a két gömb középpontját összekötő egyenesen van egy kitüntetett pont, ami körül a rendszer egésze mozog és valójában ez a pont kering a nap körül. Az arányok miatt ez a pont a Föld kérge alatt lesz, annak középpontjától ~4671.2 km-re. Mivel a Hold kering a Föld körül (valójában e közös tömegközéppont körül), és ez nem geostacionárius pont*, így a két középpontot összekötő egyenes folyamatosan vándorol a Föld felszínén. Természetesen a tömegközéppont is vándorol a felszín alatt. A többi benne van az idézetben, én nem tudnám ennél jobban mondani, maximum csak bonyolultabban. ;o)
*-a Hold keringési szögsebessége NEM egyezik meg a Föld forgási szögsebességével. Ha megegyezne, akkor Hold a Földnek mindig ugyanazon a földrajzi helye felett függne az égen, mint egy műsorszóró műhold. Akkor az egész rendszer másképp viselkedne. A valóságban ez a pont vándorol, így a dagály is vándorol vele.
Van, amikor a részletek miatt elvész a lényeg, de van olyan is, amikor a részletek félreértése miatt nem válik érthetővé az egész.
És erről mi a véleményetek? A Mi okozza? részre gondolok.
Ez azt mondja, hogy valójában nem is arról van szó, hogy a Hold megemeli a vizet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!