Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Két egymáshoz képest mozgó...

Két egymáshoz képest mozgó inerciarendszer közül melyikben telik lassabban az idő?

Figyelt kérdés
relativitás, elmélet, einstein, fény, sebesség, relatív, fizika, rendszer, inercia, tehetetlen

2013. febr. 11. 19:07
1 2 3 4 5
 31/47 anonim ***** válasza:
De, a forgás nagyon jól kimutatható, még akkor is, ha semmi sincs a közelünkben: egyszerűen észlelhetjük a Coriolis-gyorsulást és a centrifugális erőt. A gyorsulás abszolútnak tekinthető, ha maradunk a speciális relativitás-elmélet keretein belül.
2013. febr. 12. 21:17
 32/47 anonim ***** válasza:
31: Jó, hogy csak írsz, és nem olvasol, mert erről van szó szó már vagy egy napja. Keress rá arra, hogy "Mach-elv"
2013. febr. 12. 21:19
 33/47 anonim ***** válasza:
Bocs, nem olvastam végig figyelmesen a második mondatot.
2013. febr. 12. 21:59
 34/47 A kérdező kommentje:
16:22-es köszi, ment a pacsi :)
2013. febr. 12. 22:21
 35/47 A kérdező kommentje:
A forgásnál meg az a probléma, hogy ugye van egy "alaphelyzet", amikor nem hat rád a centrifugális erő, ergo nem forogsz. Na de mit mondasz hogy mihez képest nem forogsz?
2013. febr. 12. 22:27
 36/47 anonim ***** válasza:

Az attól függ, hogy mi van a közeledben. A gyorsulás hiányát a tehetetlenségi erők hiánya definiálja. Ha ez nincs, akkor nincs forgás. Hogy mihez képest? A lokális téridőhöz képest.

Minden inerciarendszer valójában lokális, és nem globális, mint a speciális relativitáselméletben. A lokálisan sík a téridőd (Minkowski-téridő), akkor nem gyorsulsz. Hogy mi van a te lokális inerciarendszereden túl, az az konkrét szituációtól függ.

2013. febr. 12. 22:52
 37/47 A kérdező kommentje:

Ezt nem értem, de nem is tudom elképzelni hogy ezt egyáltalán meg lehet e magyarázni. Mert ha megvan a saját kis inerciarendszerem, a kis űrhajócskám, és a rakétákat bekapcsolom egy erőpárt kialakítva, és leállítom a rakétákat akkor ugyanannyit kellene a másik irányba hajtani a rakétákat hogy ne érezzek "centrifugális" erőt

Bocsi de tényleg nem értem amit mondtál.

2013. febr. 12. 23:41
 38/47 A kérdező kommentje:

Arra gondoltam, hogy mi van akkor, ha van egymáshoz képest két nyugvó test, egyik sem forog se nem gyorsul.

Az egyiket nagyon nagy szögsebességre felgyorsítjuk és egy idő múltán lelassítjuk addig, hogy ő már ne érezzen centripetális erőt.

És mi van ha ekkor ő még mindig forog a másikhoz képest, viszont mindegyik nyugalomban van...

2013. febr. 13. 06:40
 39/47 A kérdező kommentje:
Lehet hogy ez így van nem? Arra gondoltam hogy ez lehet a dolog nyitja..
2013. febr. 13. 06:40
 40/47 anonim ***** válasza:

Bocsánat, de most meg én nem értem, hogy mire gondolsz.

Egy rendszer vagy inerciarendszer, és akkor a rendszeren belül fizikai kísérletekkel eldönthető, hogy valóban inerciarendszer, vagy pedig nem inerciarendszer, mert fellépnek benne tehetetlenségi erők (pl. lineáris vagy Coriolis vagy árapály erők vagy akár centrifugális erő).

Az hogy speciel te nem érzed, mert olyan kicsik ezek az erők, attól még érzékeny műszerekkel kimutathatók.

A forgó rendszerben pl. távol a forgás tengelyétől az idő is nagyon másképpen telik, még akkor is, ha a forgás szögsebessége kicsi. Ezért mondtam, hogy relativisztikus hatások pusztán amiatt fellépnek, hogy a forgó rendszer nem inerciarendszer, hanem gyorsuló, és az ilyet már az általános relativitáselmélet írja le.

2013. febr. 13. 10:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!