Mit gondoltok arról hogy a CERN beindította a részecske gyorsítót?
semmi gond...
én is beismerem hogy kicsit furcsán tettem fel a kérdést...
de mindegy a kérdésre megkaptam a választ
13:20 vagyok. Némi kiegészítés: az aggodalmat az okozza, hogy a termikus egyensúly persze plusz anyag bevitelével (lévén itt a Földön vagyunk) felborítható, azaz ha nem izolált kellőképpen az ütközési kamra és nincs teljes vákuumban, akkor bizony a keletkező fekete lyuk gyűjthet magába többlet anyagot a környezet(ünk)ből.
Ezt persze még senki sem próbálta ki, de tényleg van olyan tudós aki egy csernobil szerű katasztrófa esetére a Föld teljes megsemmisülését vizionálja és ezért komoly politikusokat bombáz a gyorsító végleges leállítása érdekében. A matematikai esély tehát szerintük nem nulla és ez már önmagában több, mint elfogadhatatlan.
Én azt mondom csinálják. Legfeljebb nem hosszas és kínlódásos vége lesz a Földnek a globális szennyezés és felmelegedés miatt, hanem pukk és kész, észre se vesszük :)!
1. Ha a CERN képes fekete lyukakat létrehozni, akkor emiatt nem kell aggódni, ugyanis a kozmikus sugárzás energiája sokkal nagyobb lehet, mint a CERN részecskenyalábjaié, és ekkor valószínűleg másodpercenként milliószámra képződnek fekete lyukak a légkörben.
2. Tökéletesen veszélytelen egy kisméretű fekete lyuk. A fekete lyuk gravitációs erővel szippantja be a körülötte lévő anyagot. Egy egy grammos fekete lyuknak (ami nagyságrendekkel nagyobb, mint amennyi a CERNben vagy a légkörben keletkezhet), nevetségesen kicsi a gravitációs ereje (ha rémlik a gravitációs kölcsönhatás képlete az iskolából). Magyarul egy mikroszkopikus fekete lyuk semmit sem szippant be, ellenben hamar szétesik, valószínűleg a másodperc törtrésze alatt.
Nem kell ide Hawking, meg téridő, meg könyveket bemásolni, csak egy percet kell gondolkodni azon, hogy ha a gravitáció a leggyengébb kölcsönhatás, akkor egy mikroszkopikus test gravitációs ereje milyen veszélyt jelent. Semmilyet.
"Papírgalacsinokat, legfeljebb tollpihéket tudna majd elnyelni, sőt, talán még azokat sem."
Még azokat sem, hiszen pl. egy egy grammos fekete lyuk gravitációja valószínűleg ahhoz sem elég erős, hogy a levegőmolekulákat, amik körülötte mászkálnak, befogja, azok ugyanis jó gyorsan közlekednek. Szilárd anyagokból meg különösen nem fog tudni egy atomot se kitépni. Közben viszont a lyuk folyamatosan veszíti az anyagot Hawking-sugárzással. Tehát egy mikro-feketelyuk semmit sem szív be, viszont gyorsan szétesik.
Az egynéhány ember aggodalma abból alapszik hogy fekete lyukat gyártana le a cern ..akarva-akaratlanul.
Szerintem ez képtelenség, nem áll rendelkezésre ennyi energia erre. De ha NETÁN(!!) összejönne az azonnali katasztrófához vezetne,függetlenül, hogy 1 mm-es pindurka lenne,mert 1 pillanat alatt "falatozni" kezdene és gyakorlatilag az egész bolygót másodpercek alatt megzabálná,és az 1mm-es fekelyuk kb 1cm-esre hízna benne az egész földgolyóval belepréselve. Aztán éhsége a nap felé fordulna,és azután szépen megenné az összes bolygót idővel és lenne egy kb 1m-es fekete lyuk benne a komplett naprendszerünkel. De ismétlem..AZ EMBER KÉPTELEN ELŐÁLLÍTANI,NINCS ERRE TECHNOLÓGIA ÉS ENERGIA SEM ÁLL.
RENDELKEZÉSRE.
Egy fekete lyuknak akkora tömege van,hogy elképzelni sem tudjuk. egy másik naprendszerrben a tőle több millió km-re lévő egy csillaggal együtt "keringőzve" képes beszippantani és azt fokozatosan megeszi. Na most egy 1 mm-es fekete lyuk itt a földön az óriási tömege miatt (XY.a.10-ediken kg) lerepülne (átszakítva az összes köpenyburkolatot) a föld golyó közepére kerülne és ott vígan falatozgatna. A többit már írtam.
"Egy fekete lyuknak akkora tömege van,hogy elképzelni sem tudjuk"
Nem. Akkora tömege van, amennyit beleraktak (ha mesterséges). Ha pl. ez néhány gramm, akkor semmit sem fog "beszívni", ellenben gyorsan szétesik. Mi nem érthető ezen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!