Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit gondoltok arról hogy a...

Mit gondoltok arról hogy a CERN beindította a részecske gyorsítót?

Figyelt kérdés
Azt mondják hogy mivel beindították ezt a bigyót, így nagyon sok esélyünk van rá hogy vonzani foglyuk a fekete lyukat és szépen bele "esünk" . De ha ez így lenne akkor erről tudnának a tudósok nem. Hiszen ők elég okosak. És ha ez tényleg így lenne a fekete lyukkal akkor ők tudnának róla , és akkor nem indították volna be. Szerintetek mi igaz ebből?? Lehetséges hogy a fekete lyuk lesz a végzetünk??
2009. aug. 29. 10:53
1 2 3 4
 21/37 A kérdező kommentje:

semmi gond...

én is beismerem hogy kicsit furcsán tettem fel a kérdést...

de mindegy a kérdésre megkaptam a választ

2009. aug. 29. 13:20
 22/37 anonim válasza:
50%

13:20 vagyok. Némi kiegészítés: az aggodalmat az okozza, hogy a termikus egyensúly persze plusz anyag bevitelével (lévén itt a Földön vagyunk) felborítható, azaz ha nem izolált kellőképpen az ütközési kamra és nincs teljes vákuumban, akkor bizony a keletkező fekete lyuk gyűjthet magába többlet anyagot a környezet(ünk)ből.

Ezt persze még senki sem próbálta ki, de tényleg van olyan tudós aki egy csernobil szerű katasztrófa esetére a Föld teljes megsemmisülését vizionálja és ezért komoly politikusokat bombáz a gyorsító végleges leállítása érdekében. A matematikai esély tehát szerintük nem nulla és ez már önmagában több, mint elfogadhatatlan.

Én azt mondom csinálják. Legfeljebb nem hosszas és kínlódásos vége lesz a Földnek a globális szennyezés és felmelegedés miatt, hanem pukk és kész, észre se vesszük :)!

2009. aug. 29. 13:33
 23/37 anonim ***** válasza:
87%

1. Ha a CERN képes fekete lyukakat létrehozni, akkor emiatt nem kell aggódni, ugyanis a kozmikus sugárzás energiája sokkal nagyobb lehet, mint a CERN részecskenyalábjaié, és ekkor valószínűleg másodpercenként milliószámra képződnek fekete lyukak a légkörben.

2. Tökéletesen veszélytelen egy kisméretű fekete lyuk. A fekete lyuk gravitációs erővel szippantja be a körülötte lévő anyagot. Egy egy grammos fekete lyuknak (ami nagyságrendekkel nagyobb, mint amennyi a CERNben vagy a légkörben keletkezhet), nevetségesen kicsi a gravitációs ereje (ha rémlik a gravitációs kölcsönhatás képlete az iskolából). Magyarul egy mikroszkopikus fekete lyuk semmit sem szippant be, ellenben hamar szétesik, valószínűleg a másodperc törtrésze alatt.

Nem kell ide Hawking, meg téridő, meg könyveket bemásolni, csak egy percet kell gondolkodni azon, hogy ha a gravitáció a leggyengébb kölcsönhatás, akkor egy mikroszkopikus test gravitációs ereje milyen veszélyt jelent. Semmilyet.

2009. aug. 29. 13:59
 24/37 anonim ***** válasza:
95%
Nem ez nem vicc, én is hallottam. Az ezzel az egésszel a gond hogy a tudósok is nagyon keveset tudnak róla, éppen azért is kísérletezgetnek. De ez nagyon durva lenne ha megtörténne. Mind1 úgyis mindig érdekelt a csillagászat, most majd kiderül mi van a fekete lyukban. Az is lehet hogy az egy időkapu és máshová kerülünk. Vagy pl. egy másik univerzumba, vagy lehet hogy ezek e kapuk a túlvilág és a mi világunk között. Ez tök izgi lehet:)
2009. aug. 29. 15:17
 25/37 anonim ***** válasza:
93%
Amúgy nem is arról volt szó hogy vonzani fogunk egy fekete lyukat, hanem arról hogy így képződhet egy új.
2009. aug. 29. 15:18
 26/37 anonim ***** válasza:
70%

"Papírgalacsinokat, legfeljebb tollpihéket tudna majd elnyelni, sőt, talán még azokat sem."

Még azokat sem, hiszen pl. egy egy grammos fekete lyuk gravitációja valószínűleg ahhoz sem elég erős, hogy a levegőmolekulákat, amik körülötte mászkálnak, befogja, azok ugyanis jó gyorsan közlekednek. Szilárd anyagokból meg különösen nem fog tudni egy atomot se kitépni. Közben viszont a lyuk folyamatosan veszíti az anyagot Hawking-sugárzással. Tehát egy mikro-feketelyuk semmit sem szív be, viszont gyorsan szétesik.

2009. aug. 29. 17:41
 27/37 anonim ***** válasza:
80%
Hopp, én helyesbíteni szeretnék. A részecskegyorsítókban a fénysebesség közelébe gyorsítják fel a részecskéket. És a relativitáselmélet szerint ilyen sebességeknél a tömeg megnövekszik, fénysebességnél már végtelen lenne a tömeg. Sztem ezért keletkezhet valamiféle fekete lyuk a gyorsítókban, mert hiába 10 a mínusz akárhanyadikon a nyugalmi tömegük, a felgyorsított relativisztikus sebességük folyamán a tömegük megnövekszik, így óriási garvitációs tért is hozhatnak létre maguk körül. Ezt még így sehol nem olvastam v hallottam, magam következtettem ki. Aki tudja, h nem így van, kérem javítson ki.
2009. aug. 30. 03:15
 28/37 anonim ***** válasza:
80%

Az egynéhány ember aggodalma abból alapszik hogy fekete lyukat gyártana le a cern ..akarva-akaratlanul.

Szerintem ez képtelenség, nem áll rendelkezésre ennyi energia erre. De ha NETÁN(!!) összejönne az azonnali katasztrófához vezetne,függetlenül, hogy 1 mm-es pindurka lenne,mert 1 pillanat alatt "falatozni" kezdene és gyakorlatilag az egész bolygót másodpercek alatt megzabálná,és az 1mm-es fekelyuk kb 1cm-esre hízna benne az egész földgolyóval belepréselve. Aztán éhsége a nap felé fordulna,és azután szépen megenné az összes bolygót idővel és lenne egy kb 1m-es fekete lyuk benne a komplett naprendszerünkel. De ismétlem..AZ EMBER KÉPTELEN ELŐÁLLÍTANI,NINCS ERRE TECHNOLÓGIA ÉS ENERGIA SEM ÁLL.

2009. aug. 30. 07:58
 29/37 anonim ***** válasza:
80%

RENDELKEZÉSRE.

Egy fekete lyuknak akkora tömege van,hogy elképzelni sem tudjuk. egy másik naprendszerrben a tőle több millió km-re lévő egy csillaggal együtt "keringőzve" képes beszippantani és azt fokozatosan megeszi. Na most egy 1 mm-es fekete lyuk itt a földön az óriási tömege miatt (XY.a.10-ediken kg) lerepülne (átszakítva az összes köpenyburkolatot) a föld golyó közepére kerülne és ott vígan falatozgatna. A többit már írtam.

2009. aug. 30. 08:15
 30/37 anonim ***** válasza:
59%

"Egy fekete lyuknak akkora tömege van,hogy elképzelni sem tudjuk"

Nem. Akkora tömege van, amennyit beleraktak (ha mesterséges). Ha pl. ez néhány gramm, akkor semmit sem fog "beszívni", ellenben gyorsan szétesik. Mi nem érthető ezen?

2009. aug. 30. 13:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!