Mekkora a test gyorsulasa, a test sebessege e lejto tetejen, mekkora mechanikai munkat vegez a gravitacios eroter mialatt a test a lejto tetejerol foldet er?
hmm.
Ha felveszek egy koordináta-rendszert, aminek az x tengelye párhuzamos a lejtővel, akkor elvileg, ha felírom a képleteket valahogy így néz ki.
súrlódási erő:Fs
mozgási erő:Fm
az erő, amivel elindítom:F
-Fs-Fm=F
-mű*m*g*cos(alpha)-m*g*sin(alpha)=m*a1
a1=-g(sin(alpha)+mű*cos(alpha)
a1=-5,87m/s^2
Ha a lejtőn ilyen lassulással megy a tömeg, akkor durván 34 méter múlva áll meg, és akkor kezd el visszafordulni, de nekünk van kemény 2 méterünk, és keressük azt a sebességet, amennyivel a lejtő tetején halad.
V=négyzetgyök(2*a1*s)
V=4,84m/s
A súrlódási munka pedig a lejtőn visszafelé is elég érdekes menet lesz...ugyanis hozzá kellene képzeljük azt a maradék 32 métert, amikor megáll és elkezd visszafordulni, de nekünk csak ez a 2 méterünk van...Szóval ha nem gond ezt így passzolnám, ha valakinek van valami ötlete, úgy is leírja.
S ha esetleg valamit rosszul számoltam, bízunk benne valaki érkezik, és kijavít.
üdv
27/F
LastOne.Left
Na várj, mert valószínűleg rosszul írtam.
Odáig oké, hogy kijön a gyorsulás. Onnantól a 2 méter megtétele után a dologelvileg így néz ki.
s=V0*t-a/2*t^2
2m=20m/s*t-5,87m/s^2/2*t^2
t1=0,1s
t2=6,7s
Ha kiszámoljuk úgy, hogy a lejtő 2 méternél hosszabb, ahogyan írtam is, akkor 3,4s után áll meg a test, utána ugye visszafelé mozog, és a 6,7s nál lesz megint 2 méterre a talajtól.
A t1 et figyelembe véve:
Vp=V0-a*t1
Vp=20m/s-5,87m/s^2*0,1s
Vp=19,413m/s elvileg a lejtő tetején
Ha minden igaz, a feladat első részéig így jó a dolog.
üdv és bocsi
27/F
LastOne.Left
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!