Ha a passzív gravitáló tömeg a test és a gravitációs tér kölcsönhatásának mértéke, akkor egy test passzív gravitáló tömege hogyan lehet állandó?
De a wikis magyarázat is érdekes.
"A passzív gravitáló tömeg a test és a gravitációs tér kölcsönhatásának mértéke. Azonos gravitációs térben a kisebb passzív gravitáló tömegű testre kisebb erő hat, mint a nagyobbra."
Előbb kihangsúlyozza, hogy azonos gravitációs térben hat a kisebb passzív tömegre kisebb erő, majd a végén leírja, hogy a passzív gravitáló tömeg értéke állandó.
Igen ám, csakhogy ez a gravitációs tér és a test kölcsönhatásának mértéke. Másrészt azt tanultam, hogy a tömeg állandó különböző gravitációs mezőkben is.
Mi van akkor?
Mi mi van akkor?
Tömeg állandó, legalábbis ebben a kontextusban.
Állandó gravitációs térben azonos tömegre azonos gravitációs erő hat, kisebb tömegre kisebb erő, nagyobb tömegre nagyobb erő.
Ugyanara a tömegre nagyobb intenzitású térben nagyobb erő hat, kisebben kisebb.
Érthetőbben:
Akkor nem egy test passzív gravitáló tömege az állandó, hanem a nagysága (tehát az értékének aránya) azon testek tömegéhez képest, amelyekre ugyanakkora gravitációs erőhatás hat?
Jaj de nehéz veled waze! Wikiből is idézted párszor, én is leírtam már többször, hogy a tömeg állandó. Senkisem mondott olyat, hogy változtna, csak te kötekedsz itt folymatosan saját magaddal.
"Akkor nem egy test passzív gravitáló tömege az állandó,"
De igen, a test tömege állandó, mint már többször leírtam!
(Legalábbis ebben a kontextusban)
"hanem az aránya azon testek tömegéhez, amelyekre ugyanakkora gravitációs erőhatás hat"
Ez is állandó, azonos intenzitású gravitációs tér esetén
"Viszont a wikin így van: A fizikában a kettőt megkülönböztetjük: egy testnek nagyobb lesz a súlya, ha erősebb gravitációs térbe helyezzük, de a passzív gravitáló tömege változatlan."
Mi ezzel a gond? netán nem vagy tisztában a fogalmakkal? A súly fogalma nem azonos a tömeggel. A súly fogalma kb, a gravitációs erővel azonos.
Ha a passzív gravitáló tömeg a gravitációtól függ, márpedig attól függ, akkor ha változik a gravitáció, akkor ennek is változnia kell, ha változik, akkor pedig nem lehet az értéke állandó, maximum az azokhoz képesti aránya, amelyek ugyanabban a mezőben, ugyanolyan távolságban vannak.
Tisztában vagyok a súly fogalmával, de a gravitáló tömeg értéke is a gravitáció erősságétől függ.
"Ha a passzív gravitáló tömeg a gravitációtól függ..."
Hibás feltételezés.
"márpedig attól függ"
Miért gondolod?
"gravitáló tömeg értéke is a gravitáció erősságétől függ."
Ezt a tévedést kell helyre tenni, és rögtön minden világos lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!