Ha a passzív gravitáló tömeg a test és a gravitációs tér kölcsönhatásának mértéke, akkor egy test passzív gravitáló tömege hogyan lehet állandó?
"A passzív gravitáló tömeg a test és a gravitációs tér kölcsönhatásának mértéke."
Ez a tömeg egyik fajtája.
Az én értelmezésem szerint ez a gravitáció erősségétől függ.
Nézd meg a linken a három tömegfajta leírását.
De nem vagyok fizikus, szóval tévedhetek.
Az értelmezésed hibás. Mindamellett elég merész is, sehol nem láttam olyan utalást, amit így félre lehetne értelmezni.
Egyébként a már a kiindulópontod is téves. Ez nem a tömeg egy fajtája, tömeg csak egyféle van. Ezek a tömeg tulajdonságai vagy megnyilvánulásai. Az 1kg tömegű test tömege a klasszikus fizikában mindíg 1kg lesz, akár a tehetetlensége alpján, akár tömegvonzás alapján következtetünk rá.
Ajánlom figyelmedbe az általad idézett linken a Bevezetés fejezetet, ami így kezdődik:
"Jóllehet a tehetetlen, a passzív gravitáló és az aktív gravitáló tömeg jelentésüket tekintve különbözőek, nem mutattak ki közöttük különbséget."
Nagyon hálás lennék neked, ha segítenél értelmezni ezt.
Én így gondolom:
A passzív garvitáló tömeg azt adja meg, hogy a gravitáció egy testet mennyire vonz. (Az most lényegtelen, hogy ez oda-vissza működik.
Remélem, eddig jó.
De ha a gravitáció erőssége megnő, akkor nem nő meg a gravitáció által az adott testre kifejtett vonzóerő?
Első megállapításod helyes.
A kérdésre a válasz igen az erő megnő, viszont tömeg azonos, marad.
Bővebben és konkrétabban:
Gravitációs tér, mint minden egyéb erőtér, minden pontban két érték jellemzi. Az intenzitás (vektor) és potenciál (skalár). Mi szempontunkból most az intenzitás érdekes.
Az intenzitás azt jelenti, hogy egységnyi tömegre mekkora erő hat. Mivel az intenzitás mint számszerűleg mint mértékegységben megegyezik a gravitációs gyorsulással, egyszerűség kedvéért általában intenzitás helyett gravitáviós gyorsulást (g) szokták használni. Én is így teszek.
Föld felszínén g=9,81 m/s^2.
1kg tömegű testre ható gravitációs erő:
F= m.g=1kg.9,81m/s^2=9,81kg.m/s^2
6300km magasan (dupla távolság) a gravitációs tér intenzitása kb. 2,5 m/s^2 itt az 1kg tömegre ható erő:
F=1kg.2,5m/s^2=2,5N
1. Esetben m=1kg, g=9,81, F=9,81N
2. Esetben m=1kg, g=2,5, F=2,5N
Tömeg mindkét esetben azonos, gravitációs tér változik, vele együtt az erő.
Elég világos az értelmezés?
De te itt azt bizonyítottad, amit eddig is tudtam, azt, hogy a súly nagyságát befolyásolja a gravitációs mező erőssége, illetve a gravitációt kifejtő dologtól való távolság.
De ha a passzív garvitáló tömeg azt adja meg, hogy a gravitáció egy testet mennyire vonz, akkor az értékét befolyásolja az, hogy hol van a gravitációs mezőn belül, és hogy mekkora a gravitációs mező erősságe.
Ez csak akkor nem lenne igaz, ha a passzív gravitáló tömeg nem azt adná meg, hogy mekkora a rá kifejtett gravitációs erő...
Itt csak az m-ről van szó.
Arról, hogy az m értékét a rá kifejtett gravitációs erő nagysága adja meg.
Ezt tudnám hogy honnét veszed?
m értéke 1 kg!
Bocs nem láttam az előzőt.
"De te itt azt bizonyítottad, amit eddig is tudtam, azt, hogy a súly nagyságát befolyásolja a gravitációs mező erőssége, illetve a gravitációt kifejtő dologtól való távolság. "
Mivel másról itt nincs is szó!
"De ha a passzív garvitáló tömeg azt adja meg, hogy a gravitáció egy testet mennyire vonz, akkor az értékét befolyásolja az, hogy hol van a gravitációs mezőn belül, és hogy mekkora a gravitációs mező erősságe. "
Ez így meglehetősen pontatlan. Kimaradt belőle hogy egységnyi intenzitású gravitáció.
"Ez csak akkor nem lenne igaz, ha a passzív gravitáló tömeg nem azt adná meg, hogy mekkora a rá kifejtett gravitációs erő..."
Így van! Nem azt adja meg. Amit megad, az a m=F/g
m értéke 1 kg
Miért ennyi?
Az alapján tettek számokat a tömegekhez, hogy mennyire állnak ellen a mozgásállapotuk megváltoztatásának, mekkora erőhatást fejt ki rájuk a gravitáció, milyen erős teret hoznak létre.
Pl ha egy test a mozgásállapota megváltoztatásának 10-szer jobban ellenáll, mint egy másik, akkor a tömege 10-szer nagyobb, ennek megfelelően látták el az egyik testet x kgvel, a másik tömegét 10x kgvel.
Ha egy testre a gravitáció más testnél 20-szor nagyobb erővel hat vonzó hatással, akkor ennek a tömege 20-szor nagyobb, ennek megfelelő értéket kap.
Azt, hogy a mozgásállapota megváltoztatásának egy másik testnél 10-szer jobban ellenálló testre az említett testnél miért hat 10-szer nagyobb vonzás is, nem tudjuk, de mivel így van, mindkét tömeget azonos mértékegységben mérjük.
De hagyjuk a tehetetlen tömeget.
Annak oka, hogy egy test passzív gravitáló tömegének értéke 1 kg, az, hogy e értéknek megfelelő erővel vonzza a gravitáció.
Tehát az m értékét (ha passzív gravitáló tömegről van szó) kizárólag a rá kifejtett vonzás erőssége adja meg.
De ilyen esetben nem arról van szó, hogy a tömeg értéke állandó, hanem csak az állandó, hogy mekkora erőt fejt ki rá a gravitáció más tárgyakhoz képest, ha mind egy gravitációs mezőben és egy távolságban van.
Vagy van hiba valahol ebben?
Az utolsó kommentem elküldésekor még nem volt kint az utolsó hozzászólásod.
Várj, hagyd figyelmen kívül, azt hiszem értem, mi nem világos számomra, mindjárt leírom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!