Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Időutazás. Mit tudtok róla?

Időutazás. Mit tudtok róla?

Figyelt kérdés
Kíváncsi vagyok,ki hogyan képzelne el egy működő időgépet.Olyan válaszokat várok,hogy hogyan,miként képzelitek el egy időgép működését. Illetve ha úgy gondoljátok hogy nem lehet megcsinálni,akkor miért nem? :) Az időutazás bizonyítottan lehetséges előre a jövőbe,de vajon mi a helyzet a múltal? :)
2012. szept. 6. 20:49
1 2 3 4
 31/33 A kérdező kommentje:
Az időutazás nagyon érdekes téma. Szinte minden ember életében legalább egyszer elgondolkodik rajta.... Várom a további hozzászólásokat. Szerintetek,hogyan mehetnénk vissza a múltba? Ha valakinek van elképzelése,hogy hogyan is működhetne egy ilyen gép,kérem írja le. :)
2012. szept. 12. 16:11
 32/33 Waff ***** válasza:

Jó.

Ezzel mindenki tisztába van,hogy fénysebességnél nem adódnak össze a sebességek,tehát ha megyek a fénysebesség 99%-ával és elhúz mellettem egy fénysebességgel közlekedő,akkor nekem az ugyanúgy fog tűnni mintha "álló" helyzetből figyeltem volna meg.Ugyebár....

Dehát mikor vagyunk álló helyzetbe?...

Na de mindegy is,nem ez volt az előző kérdésem...hanem hogy mihez viszonyitva 300 000 km/s a fénysebesség?Látom nem értitek a kérdésemet.

Akkor úgy kérdezem hogy lehet úgy megmérni valamit!még a fénysebességet is! és most itt nem arról van szó h minden szemlélő számára akárhogy mozog ugyanannyi a fény sebessége...hogy nem tudjuk a saját sebességünket?

Tehát hogy jött ki a 300 000km/s?

Amit már tudunk h a földi gravitációs közegbe más a fény sebessége mint vákumba...pl világűrbe....

A gravitáció hatással van nemcsak a térre de a fényre is,azaz a fény sebességére,sőt még az irányára is.

2012. szept. 12. 18:45
 33/33 anonim ***** válasza:

Waff, te nem érted a válaszunkat. :) És te saját magad adtad meg a választ, akkor mi a kérdés? Itt a válaszod:

"Ezzel mindenki tisztába van,hogy fénysebességnél nem adódnak össze a sebességek,tehát ha megyek a fénysebesség 99%-ával és elhúz mellettem egy fénysebességgel közlekedő,akkor nekem az ugyanúgy fog tűnni mintha "álló" helyzetből figyeltem volna meg.Ugyebár...."

Annyi hiba van benne, hogy nem csak "álló" helyzetből, hanem a lényeg, hogy BÁRMILYEN helyzetből. Éppen ezért nem lényeges nekünk, hogy mi az álló helyzet. Tudjuk nagyon jól, h a Föld óriási sebességgel halad pl. a Tejút-rendszer kp.-jához képest, de ez még mindig elenyésző a fénysebességhez képest. De ha nem lenne elenyésző, akkor sem számítana. A fény akkor is minden irányba ugyanúgy haladna akármilyen koordináta-rendszerhez viszonyítva.

"Na de mindegy is,nem ez volt az előző kérdésem...hanem hogy mihez viszonyitva 300 000 km/s a fénysebesség?Látom nem értitek a kérdésemet."

De. Fent már megadtuk a választ. Képzeld el, hogy mész előre gyalog az utcán, s melletted elhalad egy fénysugár, hozzád képest 300 ezer km/s-mal. Most képzeld el, h autóval mész, és úgy halad el melletted egy fénysugár. Az is 300 ezer km/s-mal. Most képzeld el, hogy olyan űrhajóval haladsz, amely 290000 km/s-mal halad (mondjuk a Földhöz képest). Elhalad melletted egy fénysugár. Hozzád képest akkor sem 10000 km/s-mal lesz gyorsabb, hanem 300 ezer km/s-mal. Tehát bármilyen sebességgel haladsz is, akkor is 300 km/s-mal fog haladni a fény hozzád képest, mert mindenhez képest annyival halad!

"Akkor úgy kérdezem hogy lehet úgy megmérni valamit!még a fénysebességet is! és most itt nem arról van szó h minden szemlélő számára akárhogy mozog ugyanannyi a fény sebessége...hogy nem tudjuk a saját sebességünket?

Tehát hogy jött ki a 300 000km/s?"

Bocsi, de te a saját gondolatkörödbe bonyolódtál bele. Ha megméred egy autó sebességét, amely 60km/h-ra jön ki, azt mihez méred? nyilván a Földhöz viszonyítva. Számít az nekünk, hogy a Föld milyen sebességgel halad a naprendszerhez, galaxishoz stb. viszonyítva? Nem, mert a Földhöz képest méred az autó sebességét, és nekünk csak ez számít! Amikor a fény sebességét mérik, akkor is csak a Földhöz, űrhajóhoz stb. képest mérik, senkit nem érdekel, hogy maga a Föld milyen sebességgel halad. A lényeg, h bármihez mérjük a fényt, mindig ugyanannyival fog haladni. Úgy jött ki a 300 ezer km/s, hogy mindig az adott valamihez mérték.

"Amit már tudunk h a földi gravitációs közegbe más a fény sebessége mint vákumba...pl világűrbe...."

Így van ez, amikor félreértelmeznek egy jelenséget. Én se értettem ezt anno, de amikor fizikusira jártam, megmagyarázták az évfolyamtársaim. :) A fény vákuumban, és közegben is ugyanannyi sebességgel halad, csak közegben több utat tesz meg, ugyanis nekiütközik a részecskéknek, és tulképpen egy cikcakkos mozgást végez. Mivel több utat tesz meg, ezért tűnik úgy, h lassabban halad, mint vákuumban.

"A gravitáció hatással van nemcsak a térre de a fényre is,azaz a fény sebességére,sőt még az irányára is."

Az irányára igen, de a sebességére nem. (Ha van itt egy fizikus, kérem javítson ki, ha esetleg tévednék.)

2012. szept. 12. 23:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!