Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Időutazás. Mit tudtok róla?

Időutazás. Mit tudtok róla?

Figyelt kérdés
Kíváncsi vagyok,ki hogyan képzelne el egy működő időgépet.Olyan válaszokat várok,hogy hogyan,miként képzelitek el egy időgép működését. Illetve ha úgy gondoljátok hogy nem lehet megcsinálni,akkor miért nem? :) Az időutazás bizonyítottan lehetséges előre a jövőbe,de vajon mi a helyzet a múltal? :)
2012. szept. 6. 20:49
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
0%
Lehetetlen, mivel idő mint olyan nem létezik. Az időt a középkori papok találták ki, a nap állásától függően.Tehát ami még nem történt meg oda nem tudsz elmenni, mivel még nem történt meg.
2012. szept. 6. 21:59
 2/33 anonim ***** válasza:
100%
Soha nem értettem ezt az érvelést, hogy "idő nem létezik". De igenis, ugyanúgy létezik, mint a tér. Egyik sem megfogható valami, hanem ezek dimenziók. Jövőbe való időutazás létezik, hiszen most is azt csináljuk. Akit ez nem elégít ki, olvasson utána a relativitáselméletnek, és aszerint lehet a jövőbe utazni ennél gyorsabban is: minél jobban megközelítjük a fénysebességet, vagy minél nagyobb gravitációs térbe kerülünk. Múltba való utazásra vannak különféle elméletek, a kedvencem, illetve amit a legvalószínűbbnek tartok, az a párhuzamos világok elmélete. Lehet, hogy a múltba nem lehet utazni, de egyelőre nem ismernek olyan törvényt, ami ellenezné a múltba való utazást. Egyébként pedig vannak olyan részecskék, amelyeket úgy írnak le, hogy az időben visszafelé haladnak, ilyenek pl. a pozitronok, amelyek az elektronok antipárja.
2012. szept. 6. 22:42
 3/33 Ozmium42 ***** válasza:
Ezek szerint az ókorban és előtte még nem létezett idő?
2012. szept. 6. 23:04
 4/33 anonim ***** válasza:
Mik szerint is?
2012. szept. 6. 23:09
 5/33 Ozmium42 ***** válasza:
Nem tudom, az első válaszoló írta, hogy a papok tatálták ki a középkorban.
2012. szept. 7. 01:56
 6/33 Thien ***** válasza:

Nemegészen :)

Ahogy Te érted az időt, úgy nem létezik.

A fizikában az idő adott cselekményekhez rendelt idő pillanatot jelent. Képzeld el ahogy egy futó embert lefényképezel sokszor. Minden pillanatához egy időt rendelsz. Ezért a fizikában az idő nem folyamatos.

Az időutazás 2 féle képpen lehetséges.

Ha egy vonaton ülsz, ami mondjuk a fénysebesség 99,99%ával halad, akkor az idő máshogy telik. Te 1 hetet utaznál. A földön 100 év telik el.

A másik, hogy tegyük fel, a fénysebesség sokszorával utazol. Nagyon sokat mész, ( gyorsabban a fénynél ). Egyszercsak megállsz, és azt fogod látni hogy a földön még sak 1970 van ( pl ). Miért? Mert az 1970ben történt események fénye még csak akkor ér el oda ahol Te leszel.

A filmekben látott időutazás nem lehetséges. És logikátkan is :) Persze csak akkor ha feltételezzük, hogy féregjáratok nincsenek. Márpedig jelen pillanatban nincsenek.

2012. szept. 7. 09:47
 7/33 anonim ***** válasza:

Ja már értem, kedves Ozmium42, késő hajnalban nem fogtam fel, hogy kinek írtad. :)

Thien, Jelen pillanatban nem tudjuk, hogy vannak-e féregjáratok! Ez nem egyenlő azzal, hogy nincsenek. És más dolog, hogy valami logikátlannak látszik, és hogy valami tényleg logikátlan. A kvantumfizikában sok olyan jelenség van, amely logikátlannak látszik, de mégis igaz. Ilyen pl. hogy vannak olyan mikroszkopikus objektumok, amelyeket kétszer kell megforgatni saját tengelyük körül ahhoz, hogy önmagába érkezzenek vissza. Ez emberi elmével elképzelhetetlen (és persze logikátlan), mégis igaz. Az időutazás is egy hasonló nem triviális dolog lehet, nagy hiba lenne olyanról előre nyilatkozni, amit a mai technológiával még nem állt módunkban letesztelni.

2012. szept. 7. 10:24
 8/33 Thien ***** válasza:

Ezért írtam, hogy jelen pillanatban nem bizonyított a féregjárat elmélet noha a legnagyobb koponyák azt mondják, hogy vannak féregjáratok.

A probléma az időutazással az, hogy az idő relatív. Nem tudod meghatározni azt, hogy MOST és mi az hogy MÚLT. A saját szempontodból talán egyértelműnek tűnhet, de ha időutazol a Te szempontod számít? Szerintem nem. A fénynél nem tudsz gyorsabban utazni. Akkor hogy akarhatsz időutazni? Ezért írtam, hogy nem logikus :)

2012. szept. 7. 10:34
 9/33 anonim ***** válasza:

"Nem tudod meghatározni azt, hogy MOST és mi az hogy MÚLT."

A MOST-ot azért nem tudom meghatározni, mert állandóan mozgunk az időben. Ez ugyanolyan, mint amikor autóban utazol: Nem tudod meghatározni az ITT-et, hiszen mindig változik, ugye? :) A MÚLT-at pedig miért ne lehetne meghatározni? Még akár fizikailag is meg lehet: Az az irány, amely felé haladva az entrópia csökken. Ezt a def.-t most találtam ki, de szerintem nagy igazság van benne. Valahogy ez az "idő relatív", meg a MOST és MÚLT problémája nekem nem esik le; nem látom, h ez miért teszi logikátlanná a múltba való utazást.

A fénysebességes érvedet már értem, de úgy tudom, az sem helyes. Nem vagyok fizikus, de információim szerint úgy gondolom, hogy a relativitáselméletet nagyon könnyen lehet rosszul értelmezni. Ugyanis szerintem nem azt mondja ki, hogy nem lehet a fénynél gyorsabban menni, hanem hogy egy fénynél lassabb test nem kerülhet fénynél gyorsabb állapotba, ugyanis az végtelen energiát igényelne. Egészen pontosan a fénysebesség jelenti a szakadékot, amit nem lehet mai tudásunk szerint átugrani. De ettől még lehetnek a fénynél gyorsabb részecskék, de ez mindössze annyit jelent, hogy nem tudnak a fénynél kisebb sebességre lassítani, mert ők meg a "szakadék másik oldalán" állnak. :)

A másik meg az, h nem feltétlenül a fénysebesség megelőzése az egyetlen módszer a múltba utazásra.

"A saját szempontodból talán egyértelműnek tűnhet, de ha időutazol a Te szempontod számít? Szerintem nem."

Ezt a kérdést megint nem igazán értem. Amikor csak megközelítjük a fénysebességet (tehát a jövőbe utazunk a jelenleginél gyorsabb sebességgel), akkor is "a saját szempontom számít", nem? Vagy rosszul értelmezem, amit írtál. Vázold fel kérlek, hogy hogyan érted, hogy nem az én szempontom számít.

2012. szept. 7. 11:29
 10/33 anonim ***** válasza:
Másrészt pedig: Bármilyen hihetetlen, de van olyan dolog, ami képes fénysebességgel menni: A fény! :) Tegyük fel, hogy létezhet arra módszer, hogy egy anyagi testet át lehessen alakítani fénnyé, majd azt vissza anyaggá/antianyaggá. Eljutok a fénysebesség közelébe, ekkor bekapcsol az anyag-fény átalakító eszköz, átugrom a fénysebességet, majd pedig visszaalakít anyaggá (vagy antianyaggá? ezt nem tudom), és akkor tessék lássék, a múltba utazok vissza. :) Ez csak egy ötlet persze.
2012. szept. 7. 11:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!