Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Időutazás. Mit tudtok róla?

Időutazás. Mit tudtok róla?

Figyelt kérdés
Kíváncsi vagyok,ki hogyan képzelne el egy működő időgépet.Olyan válaszokat várok,hogy hogyan,miként képzelitek el egy időgép működését. Illetve ha úgy gondoljátok hogy nem lehet megcsinálni,akkor miért nem? :) Az időutazás bizonyítottan lehetséges előre a jövőbe,de vajon mi a helyzet a múltal? :)
2012. szept. 6. 20:49
1 2 3 4
 11/33 anonim válasza:

Sziasztok!

Érdekes kérdés.

Két cikket ajánlok a fénysebességgel, és annak az átlépésével kapcsolatban. A források elég hitelesek szerintem(MIT-sek, Hawking és a többi fizikus jedi mester :) ).

[link]

[link]

Nem egyszerű átrágni magad rajta, de nagyon ajánlatos, sok új érdekes dologgal lehetsz tőle gazdagabb.

A jövőbe "utazás" szerintem is lehetséges.

A múltat nem tudom elképzelni. Egyrészt ugye megtörtént és minden Planck-időnyivel arrébb már más a dolgok állapota. (Ez fizikailag értelmezve nekem az univerzumunkat alkotó összes részecske adott időpillanatban vett kvantumállapotát jelenti. Ez nem tudom hány googol kvantumállapotot jelent ). Hogy tudom mindet regisztrálni és vissza állítani. Hogy fordítom vissza az irreverzibilis fizikai folyamatokat? Ha Schrödinger-elmélete helyt álló, akkor pusztán a visszautazás is beavatkozás lenne az adott fizikai folyamatokba nem? Ráadásul a fizikusok nagy része is osztja azt miszerint az univerzum a megfigyelőtől függően szubjektív. Akkor hogy oldható meg, az, hogy visszamenve minden és mindenki ugyanúgy lássa érzékelje a saját érzékeivel tapasztalt univerzumot, illetve ha tárgy megint ugyanúgy reagáljon mindenre. Nekem ez elképzelhetetlen, hogy visszautazol, és utána minden koppra ugyanúgy fog végbe menni, mint az előtt. Ha meg nem akkor, meg enyhén szólva káros dolog.

De remélem, hogy a nagy elmék megcáfolnak és le esik az állam, mert az jó dolog.

2012. szept. 7. 14:14
 12/33 anonim ***** válasza:
Párhuzamos világok elmélete... :)
2012. szept. 7. 14:19
 13/33 Thien ***** válasza:

A MÚLT-at pedig miért ne lehetne meghatározni?

Hogyan határozod meg a múltat ha igazából a most-ot sem tudod? A saját szempontodból persze. Természetesen tudod mi a most és a múlt. De esetleg egy 5 milliárd (!) fényévnyire lévő tesnek mikor van az a pillanat amit te mostnak nevezel? :)

"De ettől még lehetnek a fénynél gyorsabb részecskék, de ez mindössze annyit jelent, hogy nem tudnak a fénynél kisebb sebességre lassítani,"

Persze! De én direkt úgy írtam, hogy TE nem fogsz fénysebességgel menni, se gyorsabban.

Igen Einstein azt mondja, aminek nyugalmi tömege van az nem tud fénysebességgel menni, se átlépni. Tudom, hogy mást jelent átlépni egy sebességet, és az, hogy valami gyorsabb nála.

Feltételehető, hogy van részecske ami gyorsabb a fénynél. De ma még nem ismer tudomány ilyet. Amíg egy dolog nem bizonyított addig nem biztos :) Így mondhatom azt hogy MOST nincs olyan dolog ami átlépné, vagy gyorsabb lenne nála, mégha tudom is, hogy lehet, hogy holnap lesz.

2012. szept. 7. 15:06
 14/33 Thien ***** válasza:

"A MÚLT-at pedig miért ne lehetne meghatározni?"

Hogyan határozod meg a múltat ha igazából a most-ot sem tudod? A saját szempontodból persze. Természetesen tudod mi a most és a múlt. De esetleg egy 5 milliárd (!) fényévnyire lévő tesnek mikor van az a pillanat amit te mostnak nevezel? :)

"De ettől még lehetnek a fénynél gyorsabb részecskék, de ez mindössze annyit jelent, hogy nem tudnak a fénynél kisebb sebességre lassítani,"

Persze! De én direkt úgy írtam, hogy TE nem fogsz fénysebességgel menni, se gyorsabban.

Igen Einstein azt mondja, aminek nyugalmi tömege van az nem tud fénysebességgel menni, se átlépni. Tudom, hogy mást jelent átlépni egy sebességet, és az, hogy valami gyorsabb nála.

Feltételehető, hogy van részecske ami gyorsabb a fénynél. De ma még nem ismer tudomány ilyet. Amíg egy dolog nem bizonyított addig nem biztos :) Így mondhatom azt hogy MOST nincs olyan dolog ami átlépné, vagy gyorsabb lenne nála, mégha tudom is, hogy lehet, hogy holnap lesz.

2012. szept. 7. 15:06
 15/33 anonim válasza:
figyelembe ajánlanám mindenkinek a negatív energiát amivel akár a fénysebesség négyzete is elérhető
2012. szept. 7. 15:40
 16/33 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok érdekes hozzászólást. Az én véleményem az,hogy szerintem van módja a visszafelé utazásnak is. Még nem vagyunk ott hogy megoldjuk,de biztosan van. A fizikában megfigyeltem,hogy mindennek van ellentétje,mert külömben nem lenne egyensúly. A pozitívnak ott a negatív. Ebből kifolyólag az előre-nek ott a hátra is. :) Még várok hozzászólásokat. Nekem ugyan van egy elég érdekes elméletem a visszafelé utazásra is. S talán 2 féle lehetőség is van rá. Ezért vagyok kíváncsi arra,hogy ki mit gondol ezzel kapcsolatban,hogy vajon másnak is beugrottak e ezek az ötletek? :) Mindenki hozzászólását köszönöm! Nagyon jó válaszokat,és kommenteket írtatok még egymásnak is. :)
2012. szept. 7. 15:56
 17/33 A kérdező kommentje:
Itt végre értelmes emberekkel tudok "eszmét" cserélni. :)
2012. szept. 7. 15:59
 18/33 anonim ***** válasza:

én semmit...hipnózisban lehetséges :)

félve írok hozzászólást, nehogy ne bizonyuljak értelmesnek...de hát laikus vagyok

mi az a féregjárat?

és hogyan bizonyított a jövőbe utazás? ha még nem utazott senki a jövőbe? vagy lemaradtam valamiről?

mert nem akarok így járni:

http://www.youtube.com/watch?v=GtvyO38sDFc

milyen időben szeretnétek utazni?

szubjektív avagy objektív időben?

2012. szept. 7. 16:44
 19/33 anonim ***** válasza:

"Hogyan határozod meg a múltat ha igazából a most-ot sem tudod?"

Annyira rágódsz ezen a MOST-on, nem tudom miért. :) A MOST szerintem egy apró kiterjedésű (szerintem nem 0) időszakasz az időben, vmi olyasmi mint a kvantumidő. Amit bejárt a MOST, az a múlt, amit még nem, az a jövő. Vagy nem értem, milyen meghatározásra vársz, illetve miben befolyásolja ez az időutazás lehetőségét. :)

Utolsó: A féregjárat egy olyan átjáró, amely a tér két adott pontját egy számunkra láthatatlan, de rövidebb úton köti össze. Ez valójában 4 dimenzióban történik, de mivel mi csak 3D-ben látunk, ezért nem tudjuk elképzelni, ezért a féregjárat modelljét egyel kevesebb dimenzióba egyszerűsítik le. Képzelj el egy papírlapot, amin a hangya mászik. Tegyük fel, hogy 30 cm-t kell megtennie, hogy az egyik végéből a másikba jusson. De a hangyának a társa egy "féregjáraton" keresztül talált egy rövidebb utat, és neki ez a táv csak 5 mm volt. Az első hangya nem érti, h a második hogy tudott olyan hamar a végcélba érni, ha az ő általa ismert legrövidebb úton haladt előre.

A féregjárat ugyanez, csak 4D-ben. Mi csak a 3D-s teret látjuk, de lehet, hogy a tér két adott pontja egymáshoz közel van "hajtogatva", amelynek csak 4D-ben van értelme, de mi számunkra ez az átjáró láthatatlan, ezért úgy tűnik, hogy az adott test oda teleportált. Nem vagyok fizikus, de a múltba való utazásra is a féregjáratot szokták emlegetni, valószínűleg azért, mert ugye nem térről, hanem 4 dimenziós téridőről beszélünk. A 4. dimenzió maga az idő.

"és hogyan bizonyított a jövőbe utazás?"

A Cern részecskegyorsítóban részecskéket sikerült a jövőbe küldeni, ugyanis ezaz a tömegtartomány, amelyet fény közeli sebességre fel lehet gyorsítani.

2012. szept. 7. 17:24
 20/33 A kérdező kommentje:
gyakorlatilag,amint elkezd egy test mozogni,akkor az ő saját "órája" lassabban ketyeg,mint az álló testeké. ez az idődilatáció. Ha egy kerékpár hátsó kerekére kötsz egy bicikli villógó lámpát,és a kerékpárt hanyattfordítva megtekered,azt fogod látni,hogy minnél gyorsabban tekered,annál lassabban villog a lámpa. én kipróbáltam,és működik. :)
2012. szept. 7. 18:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!