Az élet a földön hogyan jöhetett létre?
Én csak egy valami tennék hozzá:
Többször felvetették, hogy milyen piszok kicsi az élet kialakulásának az esélye, mégis összejött. Viszont, másik oldalról megközelítve: csak most több százezer, ha nem millió másik GALAXISt ismerünk, csillagok trilliárd és trilliárdjaival - brutál mennyiségű Föld-szerű bolygóval. És a földi élet teljesen hétköznapi, az univerzumban rendkívül gyakori anyagból épül fel. Az idő is rengeteg, évmilliárdok állnak a molekulák rendelkezésére, elképesztő mennyiségű bolygóval, a létező legváltozatosabb feltételekkel.
Ebből a szempontból nézve a 10^300-ikon esély is rendkívül magas, hiszen a "próbálkozók" száma tetemes :)
"az Univerzum egy (meglehetősen furcsa tulajdonságú) pontból jött létre. Minden megfigyelésből erre tudunk következtetni. Ellenben semmilyen teremtőre nem tudunk következtetni a világ megfigyeléséből. A kettő közül tehát melyiket vessük el?"
Mivel semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá azt, hogy egy (eleinte végtelennek, ma már "végesnek" tekintett) univerzum egyetlen pontból létrejöhet, talán egyiket sem kellene elvetni. Hovatovább egyáltalán nem biztos, hogy kizárják egymást.
# 70/72!
Én sem hiszek a halál utáni életben mert az én vallásom szerint A HALÁL AZ ÉLET ELLENTÉTE, nem vagyok hamis vallással beetetve. A hitem szerint Isten magát a halált adta büntetésként! A Biblia arról árulkodik, hogy a megváltásban részesülők feltámadnak.
Nem kényszerítem rá magam, hogy higgyek Istenben azért hiszek mert érzem, hogy így helyén való és szeretem őt.
Ha érdekel a téma kérdező Paul Davis:Az ötödik csoda c. könyve foglalkozik jelentősebben a témával,de említhetném a Nagy bumm második felvonását,vagy valamelyik Dawkins,esetleg Attenborough könyvet.Magyar szerzőktől pedig Kereszturi Ákost tudnám megemlíteni,aki asztrobiológiában tevékenykedik.
Különben ha nincs időd olvasni itt egy kis videó a témában: http://www.youtube.com/watch?v=R6DD6e_p_Mg
Annyira utálom, mikor a tudomány szobájába tévednek olyan keresztények, akik elvetik a tudomány eredményeit (ugyanis az evolúció is kézzel foghatóan alátámasztott!), és emiatt minden keresztényt így bélyegeznek meg... :/
Én gyakorló katolikus vagyok, és mellette földtudományt (közelebbről geofizikát) tanulok. Tanulok és tanultam sokat a földi környezetről, a földi élet kialakulásáról, őslénytanról és evolúcióról. Mert a vallás és a (természet)tudomány nem zárja ki egymást.
Őszintén én az ilyen kérdésektől egyszerűen falra mászok. Fölteszel itt egy 7 szavas kérdést, semmit, de semmit sem fűzöl hozzá és elvárod, hogy épkézláb magyarázatot kapj. Hány sorban szeretnél erre tudományos igényű választ? 2-3, vagy 5-10 sor?
Ennek több tízezer oldalas irodalma van...
Juj de szXr téma. Miért kellett megint a lap tetejére küldeni? Kérd. még egyszer se szólt hozzá, nem is vette a fáradtságot, mi ez, provokálás?
Vannak más topikok ahol rendesebben kivesézzük a témát, amik kevésbé vannak teleszemetelve...
Ti hova jártatok középiskolába?
Mi tanultunk arról, hogy elvégzett egy fizikus egy kísérletet, melyben az őslékkört elektromos kisülésekkel bombázta és sikerült létrehozni egy egysejtű élőlényt(nem biztos, hogy egysejtűt, de valami élő organizmust az biztos, erre emlékszem), tehát lehet az élettelenből élőt csinálni.
> Ti hova jártatok középiskolába?
Bizonyára egészen máshova.
Én is azt gondolom – ha olvastad az előző válaszaim valamelyikét –, hogy az élet létrejöhet spontán folyamatok révén, sőt ez nem is túl valószínűtlen, így a tudomány oldaláról semmi nem indokolja más modell felállítását, de azért maradjunk a tényeknél.
> …melyben az őslékkört elektromos kisülésekkel bombázta és sikerült létrehozni egy egysejtű élőlényt
Jól hangzik, csakhogy nem történt meg. Szerver anyagokat, egészen komplex, az élet folyamatában is részvevő molekulákat sikerült így létrehoznia, de élőlényt a maga teljes komplexitásában, teljes anyagcserét folytató, önreprodukcióra képes élőlényt nem.
Bizonyára rosszul emlékszel, vagy összekevered a szerver molekulákat az egysejtűkkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!