Létezik-e olyan, hogy egy tárgy vagy annak egy része a földi 9.81 m/s2 gravitációban, ha elengedem, ennél a 9.81 m/s2-nél számottevően nagyobb gyorsulással esik? Persze motor vagy egyéb hajtómű nélkül.
"Nem értem, ha nem hatunk rá, akkor mitől kellene másképp viselkednie? Valami konkrét jelenségre gondolsz?"
Igen. A kérdés picit találós kérdés, mert tudom rá a választ, de figyelj a kérdés azon részére, hogy "egy tárgy vagy annak egy része". Tekintsük egy kis agytornának. :)
13: és 14.:
Igen, valami ilyesmire. Ha pl. egy rudat egyik végén egy tengelyhez rögzítünk, majd a vízszinteshez képest mondjuk 30 fokos szögből elengedjük, akkor a rúd tömegközéppontja majdnem g-vel gyorsul (a szög és a kényszerforgás miatt kevesebbel), de a rúd vége g-nél nagyobb gyorsulással fog mozogni. Persze számos más felállásnál is lehet ilyesmi, ez csak egy példa volt. +Ez azért érdekes, mert első pillantásra azt hinnénk, hogy nem lehetséges.
"az nem szabadon esik"
Nem is állítottam, hogy szabadon esik, a szabadesés szót nem használtam.
Használtad az esés szót! A szabadesésnél gyorsabban semmi nem tud esni! :D Amire te gondolsz, pl a fentebb írt tengelyes forgásnál, inerciarendszernél az nem esés. :)
Egy a lényeg, nem eshet gyorsabban.
Azt írtad:
"Lőporral, rugóval, mágnessel stb. sem hatunk a tárgyra."
Én a "stb" alatt minden egyéb erőt értettem, ahogy szerintem mindenki. A megtámasztás egy erő. Ráadásul g-nél NAGYOBB gyorsuláról beszéltél.
Csak kicsit vezettél félre, de nem érdekes. Hagyjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!