Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lehetnek földtörténeti...

Hogyan lehetnek földtörténeti korok?

Figyelt kérdés
Hogyan lehet egy réteg sok méterrel a felszín alatt? Rárakódott idővel a föld? Akkor régen "karcsúbb" volt a bolygónk? De honnan került elő a régi földtörténeti réteg fölé az a rengeteg anyag? Én még nem láttam félig eltemetett fát, amely kezd lefelé menni, vagy kezd rárakódni újabb és újabb réteg. Nem láttam ilyen házat, temetőt, romot, várat.
2012. jún. 28. 18:59
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
Mint említettem a hullámokkal ki tudják deríteni, hogy szilárd vagy folyékony az anyag. továbbá, hogy mágneses anyag e vagy sem. Ebből lehet következtetni ércekre és nem ércekre. Hidd el, hogy igen pontosan meg lehet állapítani. :) Geofizikában is ezt használjuk kint a terepen meg az irodában. Ha pl. egy rezgéshullám hullámhossza nő, frekvenciája csökken, abból lehet következtetni, hogy mennyire nagy fajsúlyú anyagon hatol át. Meg persze ha minden hullám áthatolna nem lehetne mérni. Össze kell vetni a visszaverődött hullámokkal. Ebből lehet következtetni viszonylag pontosan bolygónk szerkezeti összetételére! Bonyolult és nehéz folyamatok ezek. Aki nem ezt tanulja nehezen érti csak meg. :) De ha valami konkrét kérdésed van privátban szívesen válaszolok! :)
2012. jún. 30. 04:08
 12/30 anonim ***** válasza:

Bocsi kifelejtettem, hogy a legmélyebb fúrás nem érte el a 13 km-t. 12 200 méter körül van. 2 hüvelykes fúróval ami nem túl nagy! :)

A Föld sugara pedig 6374 km ami őszintén szólva valóban nagy! :D

2012. jún. 30. 04:10
 13/30 A kérdező kommentje:
Én ezt úgy képzelem, hogy "leküldök" egy rezgést, egy hullámot, amely adott egy hosszúsága, erőssége, sebessége, majd visszaverődve visszajön megváltozott tulajdonságokkal. Ezekből a megváltozott tulajdonságok alapján következtetnek az anyagról, melyről visszaverődött. Csak azt nem tudják, hogy hány rétegen ment keresztül, mire visszaverődött. Persze más hullámhosszú rezgésekből erre lehet következtetni, de mint mondtam ez a vizsgálat igen szűk lehetőség, mivel ezt azért bele lehet gondolni, hogy micsoda energia kellene 20-30 kilométerre "lelőni" a föld alá úgy, hogy vissza is térjen:))) 1000-2000 vagy több ezer kilométerre meg kivitelezhetetlen. Így a vasmag és a többi fantazmagóriák elvben megalapozott tézisek, de CSAK tézisek.
2012. jún. 30. 09:37
 14/30 anonim ***** válasza:

Több adagban csinálják. :)Visszaverődik egy hullám egy bizonyos mélységből. utánna ott leküldik mégegyszer, de akkor az előző rétegből visszaverődött rezgéseket hozzászámolják és módosítva következtetnek az új rétegekre. hidd el, hogy így történik. de ha nem hiszed el akkor is így csinálják a kutatóintézetek! :D

de hívj fel egy geofizikus doktort ő is ezt fogja mondani :D Én még nem vagyok doktor csak sima MsC-s :D

2012. jún. 30. 09:49
 15/30 anonim ***** válasza:

[link]

ezt nézegesd végig! :D Így csinálják. És nagyon nagy mélységig le tudnak hatolni a hullámokkal ugyanis a mikrorezgéseket is érzékelik amik visszajönnek.

2012. jún. 30. 09:51
 16/30 A kérdező kommentje:

Tehát azt állítjátok, hogy egy ponton lelőnek egy rezgést, mely áthatol 2000 kilométeren, több száz kilométernyi kőzeteken, folyadékokon, gázokon, grániton, sziklákon, majd csak visszaverődik valahonnan, ha már egyszer eddig nem sikerült, és visszatér nagyjából ugyan oda. Egyfelől kíváncsi lennék a hullám vagy a rezgés energiájára, és a generátorra, vagy akkumulátorra, amely ezt kifejtette, másrészt a berendezésre, mely ezt előidézte, és az ellenhatásra, mely látszólag nincsen. Ahhoz, hogy a mikrohullámú sütőm előállítson 700 wattnyi nyamvadt hőenergiának megfelelő mikrohullámot, ennek legalább a háromszoros villamos energiát kell felhasználnia. Ahhoz, hogy lelőjek egy mikrohullámot 2000 kilométer mélységbe keresztülhatolva sok mindenen, ez sok ezer gigawatt, mely előállító készüléket meg kell táplálni 3-4 vagy akár 10-szeres energiával.

Szerintem nagyon szépen látszódik a tankönyvekben ez az elmélet, és van is némi gyakorlati alapja nyilván, és jól hangzanak ezek a dolgok előadásokon. De úgy vagyok ezzel, mint a viccben, mikor az őrmester megkérdezi a honvédet, hogy mi a szakmája, az meg azt mondja, hogy bakteriológus. Mire az őrmester lekorholja, hogy ne nagyképűsködjön, mondja csak azt, hogy vasutas.

Szerintem az elmélet és a gyakorlat között elég nagy szakadék van. Nem vizsgálta még soha senki meg semmiféle műszerrel, hogy mi van 2000 kilométerrel a felszín alatt. Nincs adat, melyből következtetni lehetne erre, pusztán szépen előadott és tálalt nagyképű hipotézisek.

2012. jún. 30. 23:47
 17/30 anonim ***** válasza:

A legjobb rezgéskeltés a robbantás! A robbanás mind a 2 féle hullámot tudja produkálni! :)

És igen áthatol, meg visszaverődik a föld belsejéből innen-onnan. És ezeket műszerekkel mérik! :)

2012. júl. 1. 00:38
 18/30 A kérdező kommentje:
Eddig még mikorhullámokról beszéltünk, meg komoly rezgéskeltő berendezésekről, most már alpári hatalmas robbantásokról? Most akkor mi is van? Ne vicceljünk kérem...
2012. júl. 1. 16:28
 19/30 anonim ***** válasza:
Lehet mikrohullám igen! Lehet elektromágnesen hullám igen! De a legolcsóbb a robbantás! Szerintem nem árulok el nagy titkot ha azt mondom, hogy a robbanás is kelt mikrohullámokat ugye? :P :D Most ezen mi olyan érthetetlen? Ha nem hiszed el amit leírnak ide az emberek, akkor menj a boltba és vegyél egy geológiai-geofizikai szakkönyvet!
2012. júl. 1. 16:31
 20/30 A kérdező kommentje:
Hát, mekkora lehet az a robbanás, mely áthatol 2-3000 kilométer rétegen, és visszaverődik. Ha visszaverődik, honnan tudják, hogy milyen mélységből verődött vissza? Milyen anyagról, stb. A robbanás azért nem egy műszerezett dolog. Igen, jól érzed, én nem veszem ezt be. Itt több azért a tankönyvi okoskodás, a támogatás felvétele és egyéb jogcímek bezsebelése, mint a gyakorlat. Elhiszem, hogy néhány kilométeres mélységben van eszköz, hogy kutassanak, de ez nem 2-3 ezer kilométeres mélység. Vagy a cunamik, a földrengések és a megnövekedett energiaigény erre vezethető vissza? Ezt azért nem veszem be. Ez pusztán hit, vallás, hogy elolvasok egy könyvet, seggre ülök tőle, hogy micsoda dolgok vannak, hová jutott a technika, de ez idáig nem több, mint vallás. Persze ez az én véleményem, nyilván.
2012. júl. 1. 18:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!