Mi a kromoszóma pontosan? (Bővebben bent)
Ezt tudom a kromoszómáról, többek között:
A sejt genetikai információit hordozó DNS általában kromoszómának nevezett makromolekulákba van csomagolva.
A kromoszóma egy hosszú DNS molekula, mely számos gént, szabályozó és egyéb szekvenciákat tartalmaz.
A DNS ugyan az mint a kromoszóma?
Szokták ábrázolni a 4 kromatidás kromoszómát.
Ez akkor 2 DNS a centromer-nél összekapcsolódva?
Fogalmam sincs mi lenne pontosan a kromoszóma.
Maga a DNS?
A DNS egy része/szakasza?(de akkor melyik és miért pont az?)
Az egész DNS az azt hiszem hisz hiszton fehérjékkel együtt, vagy azokba csomagolva?
A DNS egy rész fehérjékkel vagy azokba csomagolva?
A kromoszóma két része, az egy megkettőződött DNS egyik és másik fel? Vagy???
A wikipédiás és ilyen olyan linkeket,ne küldjétek légyszíves, azokból se értettem meg.
Nagyon jó lenne, ha valaki letudná ezt, írni érthetően.
Előre is köszönöm, hogy vetted a fáradtságot, és válaszoltál.
"A megkettőződés természetesen szintén 46 darabban történik, egyébként eszement lassú lenne."
Figyelem! Az a 46-szoros szorzó igazán nem számít. Mivel eukariótákban a replikáció sebessége (egy villában) 50 bázispár másodpercenként, így a pár milliárdos emderi DNS információ átírására sokat kéne várni, hogyha csak néhány helyen menne párhuzamosan a munka.
Főleg, hogy nem 23 kettőződik 46-tá (tehát 23 DNS-t másolunk egyszerre)?
Bár ez csak részletkérdés, de amit lehet, javítsunk.
ma 17:19:
Egy megjegyzés és egy javítás:
„Itt jön a G2 fázis, ahonnan semmi lényegesre nem emlékszem.”
A sejtnek az osztódáshoz nem csak a DNSét kell megkettőznie, hanem pl húzófonalakat is kell szintetizálnia, a centriólum is osztódik, stb. A G1 fázis a sejt nyugalmi működési állapota. Ha a sejt „eldönti”, hogy osztódik, csak akkor megy végig az S, G2 és M fázisokon. Az S fázisban csak a DNS kettőződik meg, így logikus, hogy valamikor a többi sejtosztódáshoz szükséges molekula is megszintetizálódik. Erre jó a G2 fázis. Nem szokták említeni, de azért fontos.
„A kromoszómákat ha jól emlékszem két kromatida alkotja, az egyik a régi DNS szál, a másik az új, középen összekapcsolva, erősen feltekeredve DNS-fehérje komplexet alkotva.”
Ez így nem helyes. A DNS, mint azt már korábban írtam, szemikonzervatív módon replikálódik. A régi kettős spirál kettéválik, és mindkét szálára komplementer új szál épül. Így a keletkező két kettős spirál mindegyike tartalmaz egy régi és egy új szálat. A testvérkromatidák valóban a teljesen azonos DNSt tartalmaznak, de nem úgy, hogy az egyik a régi, a másik meg az új. Mind a kettő félig új, félig régi szálból áll, teljesen azonosak.
"""A dolog úgy történik, hogy a sejt, a G1 fázisban felkészül a DNS replikálására és az osztódásra. Ilyenkor a magban sok az eukromatin, ami azt jelenti, hogy sok fehérje íródik át. A DNS ebben a fázisban 46 szálat jelent ami egy 2n-es génállomány. Ezek a szálak egymástól különállóak, végükön telomer régió van és bár fehérjékhez kapcsolódnak ez a kapcsolat az átíródó régiókon laza. 'S' fázisban a DNS megkettőződik, de a régi és az új DNS lánc együtt marad. A megkettőződés természetesen szintén 46 darabban történik, egyébként eszement lassú lenne. Itt jön a G2 fázis, ahonnan semmi lényegesre nem emlékszem. A sejtosztódás pedig az M fázisban történik, a DNS ilyenkor kompaktálódik, kromoszómákról CSAK EKKOR LEHET beszélni. A kromoszómákat ha jól emlékszem két kromatida alkotja, az egyik a régi DNS szál, a másik az új, középen összekapcsolva, erősen feltekeredve DNS-fehérje komplexet alkotva. Testi sejtekben ilyenkor 46 db kromoszóma van, ami az osztódással szétválik kromatidákra és minden sejtbe minden DNS darabból egy kópia kerül.
remélem így érthető nagyjából. (:"""
46 szálat jelent a DNS, ez 2n-es génállomány.
Azt írtad ezután kettőződik meg.
Ha a 46 száll megkettőződik, felnyílik és az egyik eredeti mellé képződik, egy új, akkor 92 db lesz.
Ez most akkor, hogy van?
Elnézést, ha hülye vagyok, de nem igazán értem, még mindig, a válaszok elolvasása után se.
Kérem szépen valaki magyarázza el.
Akkor most, hogy van???
Van 46 száll DNS, ahogy írták fentebb, és azokból lesz 96 kromoszóma? Tudom, hogy nem így van, de a fentebbi írásból Nekem ez jött le.
Mennyi DNS van a sejtben osztódás előtt, és milyen formátumban, milyen alakban?
Hogyan jönnek létre a kromoszómák?
Miből állnak a kromoszómák?
Nagyon jó lenne, ha valaki segítene letisztázni, úgy látom elég sok ember nem érté még rajtam kívül.
De most ezekből már mit nem értesz? Kb ötször le lett írva ugyanaz.
A sejtmagban van 46 szál DNS. Ezek megkettőződnek, és feltekerednek fehérjékre. A fehérjékre feltekeredett DNS a kromoszóma.
Ennyi kb tömören és röviden.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!