Mi a kromoszóma pontosan? (Bővebben bent)
Ezt tudom a kromoszómáról, többek között:
A sejt genetikai információit hordozó DNS általában kromoszómának nevezett makromolekulákba van csomagolva.
A kromoszóma egy hosszú DNS molekula, mely számos gént, szabályozó és egyéb szekvenciákat tartalmaz.
A DNS ugyan az mint a kromoszóma?
Szokták ábrázolni a 4 kromatidás kromoszómát.
Ez akkor 2 DNS a centromer-nél összekapcsolódva?
Fogalmam sincs mi lenne pontosan a kromoszóma.
Maga a DNS?
A DNS egy része/szakasza?(de akkor melyik és miért pont az?)
Az egész DNS az azt hiszem hisz hiszton fehérjékkel együtt, vagy azokba csomagolva?
A DNS egy rész fehérjékkel vagy azokba csomagolva?
A kromoszóma két része, az egy megkettőződött DNS egyik és másik fel? Vagy???
A wikipédiás és ilyen olyan linkeket,ne küldjétek légyszíves, azokból se értettem meg.
Nagyon jó lenne, ha valaki letudná ezt, írni érthetően.
Előre is köszönöm, hogy vetted a fáradtságot, és válaszoltál.
Köszönöm!
Várom a további válaszokat.
Az lenne a legjobb, ha valaki konkrétan eltudná magyarázni.
A DNS a sejtmagban olyan, mint egy szétgombolyított fonal:)
Sejtosztódáskor ez nem túl szerencsés, hisz elég nehéz mozgatni, és egyenlően elosztogatni a sejtekbe.
Ezért "kompaktálódik". A DNS sokszorosan felcsavarodik fehérjékre.
Az a tipikus X alakú kromoszóma az csak sejtosztódáskor látható, akkor, mikor már megkettőződött a DNS állomány.
Két kromatidából áll, amelyek a centromernél vannak összekapcsolva.
A két kromatida információtartalma azonos.
A lényeg lemaradt, bár remélem le lehetett szűrni az írásomból:D
Tehát maga a kromoszóma, az a DNS fehérjékre feltekeredve. Tehát fehérje+DNS=kromoszóma.
De a kromoszóma már kétszeres DNS-t tartalmaz:)
A DNS osztódik, majd szétszedődik 23 pár kromoszómává, majd felcsavarodik a fehérjékkel????????
Mi a történések helyes sorrendje?
Milyen módon zajlik le ez a folyamat?
Mit lehet még erről tudni?
Az biztos, hogy előbb osztódik, és aztán kompaktálódik.
(Egyrészt a sejtciklusban van ugye a G1-S-G2-M fázis. S-ben van a DNS megkettőzése, a kompaktálódás viszont már a sejtosztódás, azaz az M fázis része. Másrészt pedig a kompaktálódott DNS-hez nem férnének oda az enzimek, amelyek megduplázzák a DNS állományt. Legalábbis szerintem:)
De az jó kérdés, hogy előbb osztódik, aztán oszlik el, vagy előbb szétoszlik, és aztán osztódik:)
Ez engem is nagyon érdekelne!
Remélem valaki le tudja írni érthetően.
De az jó kérdés, hogy előbb osztódik, aztán oszlik el, vagy előbb szétoszlik, és aztán osztódik:)
Ha jól értem, ez érdekelne: a DNS molekula nagyon hosszú. Ahhoz, hogy emberi idő alatt le legyen másolva, sok helyen, párhuzamosan kell végezni a másolást. És ezeknek a helyeknek (replikációs villa) nem valami eldugott helyen kéne lenniük, hogy a másolást végző enzimek és a szükséges nukleotidok odaférjenek. Ergo: a DNS le kell csavarodjon a fehérjékről, hogy le lehessen másolni.
Megjegyzés: javasolt a következő szavak használata: egy sejt osztódik, egy DNS molekula pedig replikálódik. A sok osztódás szótól azt sem tudom, miről van éppen szó.
Bocsánat, az osztódás szó a DNS replikációja helyett tényleg elég megtévesztő volt, ráadásul nem túl szakszerű. Kicsit szégyenkezem is miatta:)
De nem erre lettem volna kíváncsi:)
Szóval ezt a részét soha nem értettem én sem igazán:)
Egy darab sejtben egy darab, baromi hosszú DNS molekula van. Viszont ebből a DNS-ből több kromoszómát kellene összehozni ugyebár.
Szóval akkor egy kromoszómában a DNS-nek csak egy darabja van, nem?
Arra lennék kíváncsi, hogy ez a hosszú DNS szál először feldarabolódik több kisebb darabra, és úgy kezdődik el a replikáció, vagy először replikálódik az egész, hosszú DNS lánc (több helyről indulva ugyebár), és aztán darabolódik fel?
Remélem érthető a kérdésem most már:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!