Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Meteorit becsapódásakor van-e...

Meteorit becsapódásakor van-e nukleáris reakció?

Figyelt kérdés
Szóval arra lennék kíváncsi, ha egy nagyobb földönkívüli tárgy becsapódik (legyen pl. a 65 millió évvel ezelőtti), akkor a becsapódás helyén játszódik-e le nukleáris reakció (hasadás vagy szintézis)? Vagy csak sima kémiai reakció?
2011. febr. 1. 19:19
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Mitől lenne "nukleáris reakció"?
2011. febr. 1. 19:43
 2/12 A kérdező kommentje:
hát ha nem lettem volna érthető.. tehát egy nagy égitest óriási sebességgel becsapódik -- ez elegendő ahhoz, hogy módosuljon akár egy-két atommag felépítése?
2011. febr. 1. 19:52
 3/12 anonim ***** válasza:

"óriási sebességgel becsapódik -- ez elegendő ahhoz, hogy módosuljon akár egy-két atommag felépítése?"

Nem! A nukleáris reakciónak semmi köze a sebességhez!A súrlódási hő és átalakulás fizikai!Csak akkor lesz kémia ha az anyag vegyül más anyaggal!

2011. febr. 1. 20:01
 4/12 A kérdező kommentje:

már bocsi, de hogyhogy nincs köze a sebességhez?? a gyorsítóizékben nem pont atommagokat gyorsítanak nagy sebességre, és ütköztetik őket? ráadásul ott már a protonok meg neutronok is szétpotyognak kvarkokra..

szóval azt mondod, hogy nukleáris reakcióra esély sincs ilyen becsapódáskor???

2011. febr. 1. 20:04
 5/12 anonim ***** válasza:

Ha olyan sebességgel csapódna be egy meteorit, mint amilyenek a részecskegyorsítókban vannak, akkor már egy kisebb darab is szétszakítaná a bolygót (amúgy nem is létezne a természetben akkora erő, ami egy nagyobb testet ilyen sebességre gyorsítana).

Szóval, a kérdésedre a válasz egyértelműen NEM.

2011. febr. 1. 20:37
 6/12 A kérdező kommentje:
én tudom, hogy nagyságrendi különbség van egy ütköztetőben gyorsított atom (majdnem fénysebesség) meg egy meteorit (pár kilométer másodpercenként) között, én csak arra reagáltam, miszerint a sebességnek nincs köze ehhez.....
2011. febr. 1. 20:59
 7/12 anonim ***** válasza:
fessetek zöldre és hívjaok Frankensteinnek! én úgy hallotam hogy lehet ilyen... de ezek szerint nem, úgyhogy megpróbálom ezt feldolgozni.
2011. febr. 1. 22:00
 8/12 anonim ***** válasza:

Nem, nem lehet nukleáris reakció. A meteorit becsapódásakor keletkező energia igen nagy, esetenként néhány milliószorosa egy Hiroshimai atombombáénak, de az energiasűrűség jóval kisebb. Azaz, míg az atombombánál az energia egy néhány köbdeciméteres térfogatban koncentrálódik, a hasonló energiájú meteorit párszor tíz, vagy párszor száz méter átmérőjű, sőt annál is nagyobb. Tehát nem koncentrálódik olyan kis térfogatra akkora energia, ami elég lenne egy nukleáris reakció beindításához.

Vegyük figyelembe, hogy a meteoritnak a mozgási energiája adja azt az energia mennyiséget, ami ütközéskor felszabadul. Ahhoz, hogy magreakciók játszódjanak le, a meteort kellene felgyorsítani olyan sebességekre, mint amelyek a részecskegyorsítókban vannak.

Pedro

2011. febr. 2. 17:49
 9/12 A kérdező kommentje:

kösz Pedro,

most már én is elhiszem.. :)

2011. febr. 2. 18:58
 10/12 anonim ***** válasza:

Szívesen. Örülök, hogy segíteni tudtam! :-)

Pedro

2011. febr. 2. 19:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!