Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A világegyetemnek a fizikája...

A világegyetemnek a fizikája miért van annyira rágörcsölve?

Figyelt kérdés

Gondolok itt főképpen a termodinamika törvényeire (MINDIG van energiaveszteség; nem lehet plusz energiát nyerni/létrehozni csak nagy veszteséggel átalakítani; ill. leegyszerűsítve: minden elß🤬$zódik), a világegyetem kényszerű, ész nélküli tágulására (ergo: hőhalál, MINDEN megsemmisül), illetve hogy a fénysebességnél "köti az ebet a karóhoz"... azaz a fénysebesség a totális abszolút limit, annál magasabb, de akárcsak ezt 99.0+%-ban elérő sebességet már gyak. szépirodalomban se szabad leírni, annyira nem létezik.

Sőt, újabban megtudtam, ezt a szabályt annyira erőlteti a világegyetem, hogy rájöttek, h. az információ és maga a gravitáció is csak fénysebességgel terjedhet!! 😳😳 Tehát ha pl. megszűnne a nap, átmenet és feketejuk nélkül, a föld még 8 percig "körülötte" keringene.

Holott a gravitáció az egy, a testtől függő befolyásoltság kéne legyen a tér síkra leképezett analógiáján!

Valaki esetleg tudja, hogy miért ennyire ⚱ ez a fizika?

jan. 13. 00:03
1 2 3 4 5
 31/45 Psycho ***** válasza:
84%

Gyanítom, hogy fekete lyuk eddig igen kevés halált okozott.

Pusztulást? Hát... mi számít annak? Mert az adott csillagot egész biztosan nem érdekli, hogy ő innentől kezdve nem csillagként funkcionál, hanem csak egy része a fekete lyuk körüli akkréciós korongnak, esetleg magának a fekete lyuknak.

Tudniillik (mint írtam korábban) ez antropomorfizálás. A pusztulás emberi fogalom. Valami megsemmisülésének leírására használjuk. De ha belegondolunk, nem történik semmi más, pusztán átalakul valami valamivé. Megváltozik a szerkezete, bizonyos tulajdonságokkal már nem fog rendelkezni tovább (helyette másokkal igen), de és akkor mi van?

Miért empatizáljak egy csillaggal?

jan. 14. 12:23
 32/45 T. Feri ***** válasza:
80%
#24 Az eredeti kérdésfelvetésed is zavaros, és azóta még sokkal zavarosabb lettél. Talán amiatt, hogy nem érted a fizikát, és ez nagyon felbosszant. De a világ tele van felfoghatatlan dolgokkal, ezzel együtt kell élni. Legyél kíváncsi, és törekedj a jobb, mélyebb megértésre. De azt is tudomásul kell venned, hogy ez egy végtelen út, amelyen haladhatsz, de nem juthatsz el a végére, mivel nincs neki olyanja. Van néhány ellentmondásosnak tűnő törvény, amelyek hol igaznak tűnnek, hol meg nem. Ezen lehet háborogni, de ha nem te vagy az, aki megfejti ezeket a rejtélyeket, akkor nincs jogod bárkit hibáztatni, mert te is csak olyan tökfej vagy hozzá, mint bárki más. Az atomok az anyagokban (a stabil atommagokkal) 100%-os hatékonyságban működnek, de az általunk gyártott berendezések ezt nem tudják elérni. És az általános relativitás elméletben sérül az energiamegmaradás elve is. És ha bármelyik jelenségről komoly mondanivalód van, akkor ugye tudod, hogy a matematikai leírás fogja meggyőzővé tenni, nem pedig a háborgás.
jan. 14. 12:49
 33/45 A kérdező kommentje:

Jó, hát... 🙄 lehet, van benne valami.

De amikor majd elfogynak az erőforrások és kidöglik nem csak az emberiség, hanem az egész élővilág... Akkor az ilyen filozófiai szintű matek nem biztos, hogy sokat fog segíteni.

Amúgy meg, azért mondom, hogy a feketelyuk pusztít, mert... Ja, ha egy csúcstechnológiás űrhajó a vonzáskörzetébe kerülne, szanaszét rombolná a csak megfigyelésekre jó hülye, plazmára hevített akréciós korongjával; úgyszintén az űrhajósokat is, vagy ha nem is, a spagettifikációval már tuti szétfoccsantaná őket.

Ráadásul még "átalakulás" sincs nála, ahogy írsz róla, mert ez a halál foltja mindent beszív az izolált zárt rendszerébe, hullámrészecskékre bontva. Oszt' azt a világegyetem soha vissza nem kapja, amíg annak ideje tart.

jan. 14. 15:09
 34/45 sadam87 ***** válasza:
88%

"Ja, ha egy csúcstechnológiás űrhajó a vonzáskörzetébe kerülne,"

1. Mert hány csúcstechnológiás űrhajó került eddig ilyen közelségébe egy fekete lyuknak?

2. Ha létezne ilyen csúcstechnológiás űrhajó, miért menne ilyen közel egy fekete lyukhoz?

3. Ha belenyúlsz a tűzbe, az is megéget. Akkor az is ilyen ördögi teremtmény?

"Oszt' azt a világegyetem soha vissza nem kapja, amíg annak ideje tart."

Kivéve a Hawking-sugárzást...

jan. 14. 16:50
 35/45 A kérdező kommentje:

Igen, van a Hawking-sugárzás... Csak nem "arányos" a dolog.

A világegyetem életideje X milliárd év, az a batár dög nagy fényévnyi vonzáskörzetű átmérővel rendelkező feketelyuk meg "elpárologna" X*100 milliárd év alatt.

Ráadásul a hőhalál közeledtéig az a halállyuk folyamatosan csak zabálni fog. MINDENT, ami csak pár mill. km-re megközelíti azt. Vagy befogja maga köré és plazmává homogenizálja.

jan. 14. 17:14
 36/45 anonim ***** válasza:
87%

Kérdező, neked eléggé az alapoknál kellene kezdeni a dolgokat.

Az erőforrások nem fogynak el, legfeljebb a Föld. Van még elég sok minden a Naprendszerben. Ja, dolgozni kell hozzá.

Az űrhajót meg nem visszük oda, ahol veszélyes neki. Lásd: Concordia. Az is egy csúcstechnológiás hajó volt. Vagy: Titanic. Az is.

A világegyetem meg visszakapja az anyagokat - igaz, addigra már mindegy lesz.

De ha érdekel a dolog, nézzél Dávid Gyulát, ő nagyon érdekesen beszél erről. Lehet, hogy egy új világ alakul ki, ha a miénk már túl nagy lesz ahhoz, hogy működjön.

jan. 14. 17:15
 37/45 A kérdező kommentje:

"Lehet, hogy egy új világ alakul ki, ha a miénk már túl nagy lesz ahhoz, hogy működjön."

Az utolsó ismeretterjesztő anyagokból, amiket én találtam, Nekem az jött le, hogy hiába feltételeznénk egy olyan jövőbeli csúcstechnológiát, ami képes lenne csakazértis összetartani egy adagnyi rendezett anyagot egy helyen.. addigra olyan leírhatatlanul exponenciálisan hatalmas lesz a tér tágulása ("praktikus végtelen"), hogy a következő mikroszekundumban már a proton is máshol lesz a hozzá tartozó elektronjától.

De még ezt "megoldani" is édeskevés lenne. Kellene koncentrált energia... és mindez egy komplex ökoszisztéma nagyságrendjében... ráadásul vajon akkorra mekkora lenne az emberiség? Lehet, minimum egy galaxis kéne nekünk, hogy legyen elég életterünk, főleg az igényeink mellett.

jan. 14. 17:58
 38/45 sadam87 ***** válasza:
75%

"Ráadásul a hőhalál közeledtéig az a halállyuk folyamatosan csak zabálni fog. MINDENT, ami csak pár mill. km-re megközelíti azt. Vagy befogja maga köré és plazmává homogenizálja."

És ez azért zavar téged, mert...?

(Amúgy még mindig fekete lyuk a neve.)

jan. 14. 18:15
 39/45 anonim ***** válasza:
100%

"csakazértis összetartani"

Nem erről van szó. Tudod, már többször előfordult errefelé, hogy a világ túl meleg volt valamilyen anyaghoz. A hidrogénmolekula (meg bármilyen molekula) például az ősrobbanás után még 300000 évig nem létezett.

Dávid Gyula bemutat egy olyan lehetséges elemi részecskét, ami nagyobb, mint a jelenlegi világunk, és csak 3 ezred fok alatt létezhet.

jan. 14. 18:30
 40/45 A kérdező kommentje:

🤨 Bocsánat?!

1.) _elemi_ részecske;

2.) nagyobb, mint egy galaxis;

..... // 56kbps modemhang // .....

Most lehet, meg vagyok tévesztve, és ez valamiféle multiverzumos filozofikus teória. De mindegy, este rákeresek erre az emberre, egyszerűbb lesz, mint Neked magyarázkodni egy laikusnak arról, amit más már elmondott egyszer.

jan. 14. 19:40
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!