Az anyag eloszlása miért nem egyenletes a
világegyetemben?
A kérdező szavazást indított:
12 szavazat
"A fizika felfedezte nekünk a gravitációt, viszont a valószínűségszámítás alapján egyenletesen várnánk az anyagot."
Kifejtenéd mit értesz ez alatt?
Mert pont a gravitáció felelős azért, hogy az anyag "vonzódik önmagához"(vonzza a többi anyagot), és tömörülésnek indul egyenletes eloszlás helyett.
okt. 25. 19:24
2/15 A kérdező kommentje:
Pont azt, hogy a matematika/fizika látszólag ellentmond egymásnak!
Miért mondana? Ezt fejtsd már ki. Honnan veszed, hogy az anyagnak egyenletes eloszlásnak kellene lennie? Miből jön ez neked? Hol állít olyat a matematika, hogy mindennek egyenletes eloszlásnak kellene lennie ami csak létezik? Vagy milyen matematikai számítás adja ezt neked az anyagra nézve?
okt. 25. 19:29
Entrópia a jelenség amit keresel.
okt. 25. 19:42
5/15 A kérdező kommentje:
Tisztában vagyok az entrópia meghatározásával.
Engem is érdekelne, hogy a kérdező szerint egész pontosan mi is mond ellent minek és miért. De nem úgy tűnik, hogy fog jönni válasz...
okt. 25. 20:04
A keletkezés után egy nagyon rövid ideig lehet, hogy egyenletes volt az eloszlás. Ha egyáltalán beszélhetünk anyagról. Nem sokat tudunk még róla. Annyit, hogy a fénysebességnél gyorsabban tágult a világegyetem. Én úgy gondolom, hogy ez alatt, mert nem is volt még anyag, csak energia, ezért tágulhatott gyorsabban a fénysebességnél. Nem volt gravitáció sem, ez is az anyag hiányára utal. A gravitáció csak ennek a gyors felfúvódási szakasznak a végén jelent meg, talán mert ekkorra hűlt le annyira, hogy létrejöhettek az alkotóelemek. Az megjelent részecskék és a gravitáció miatt a véletlenszerűen mozgó részecskék közel kerültek, összeütköztek egymással, együtt jobban vonzották a közelükbe kerülő többit, és megindult a csomósodás, amivel megszűnt az egyenletes eloszlás..
okt. 25. 20:36
#7 válaszához még hozzá lehet tenni a random kvantumfluktuációkat. Minden bizonnyal ez (is) hozzájárult a "csomósodáshoz".
okt. 25. 20:55
Kérdésedre a válasz a világegyetem véletlen irányította működése.
A világegyetem keletkezése, fejlődése csak a véletlennek köszönhető. A létrejött részecskéknek voltak valamilyen tulajdonságai. Hogy ezek miért pont olyanok amilyenek, arról még nem hallottam semmit. El tudom képzelni, hogy ezek minden világegyetemben mások. (Például a fénysebesség függ a világegyetem keletkezésekor meglévő energiától, vagy változik az idővel), és minden világban más. Ezek a tulajdonságok az adott világegyetemben állandóak, (vagy talán állandóak!) minden más véletlenszerűen változik, fejlődik.
okt. 25. 21:22
A matematikával nincs gond. A peremfeltételeket nem ismerjük pontosan! Sok esetben csak találgatjuk!
okt. 25. 21:27
Kapcsolódó kérdések: