Mi a adja a különbséget a bolygók felszíni nappali
világosságának jellegében?
(Pl. marsi vakító, pontszerű nappali fény vs. földi
egyenletesen szórt fény.)
A légkör összetétele ezt mennyire befolyásolja? Mi(k) a
meghatározó tényező(k)?
A légkör összetétele, vastagsága, a lebegő szemcsék. A naptól való távolság megszabja a napkorong méretét, és a fény max. erősségét.
2022. dec. 6. 13:55
A marson csak mutatóban van légkör, nem nagyon tud szóródni a fény azon, ami nincs.
A Vénuszon a vastag légkör és a felhőzet miatt nem is valószínű, hogy látszik a nap. Csak sárgás derengés és kénsav eső van.
2022. dec. 6. 14:01
3/11 A kérdező kommentje:
És a légkör összetétele alatt mit kell érteni? Illetőleg ez milyen mértékben meghatározó tényező?
Páratartalom meghatározó, és a szennyezettség mértéke. Tiszta időben kis páratartalomnál, ha felfelé száll a levegő (légnyomás függő), nem marad füst lenn, nagyon erős a napfény.
2022. dec. 7. 11:17
5/11 A kérdező kommentje:
Tehát minden bolygó felszínén található (víz)pára?
Nem, az szerintem csak a Földön. Máshol gondolom más anyag részecskék lehetnek szóródva.
2022. dec. 7. 20:07
7/11 A kérdező kommentje:
Ezzel akkor ezt most nem értem...
Tehát akkor mi az alapkérdésre a válasz?
Az alapkérdésre a #2 a válasz. A nap adott módon szórja szét a fényt (fotonokat). Egyfelől a távolság függvényében ezek száma (fényerősség) csökken. Másfelől ez a fény a szemedbe (ami az agyadba juttatja az információt) jut, és ha semmi sem áll útjába, direkt a napból jut a szemedbe. Ha elfordulsz a naptól, akkor semmi. Ám ha a bolygó felszíne felett légkör van, annak rendkívül sokféle az összetétele, ebből következően rendkívül sokféle mennyiségű és energiájú foton jut a szemedbe attól függően, hogy éppen a légkör milyen részein szóródtak, nyelődtek stb. És a szemed (az agyaddal együtt) e fotonokból csinál színt, erősséget, telítettséget és mindazt, amit színes világnak nevezünk. Ha van légkör, akkor az mozoghat is például, és láthatsz délibábot, ha nincs légkör, ilyent soha.
2022. dec. 8. 00:01
9/11 A kérdező kommentje:
Tehát, ha jól értem, akkor a légkör összetétele határozza meg, hogy az adott bolygó felszínén állva milyen színű fényt és milyen erősségben fogok érzékelni?
"...attól függően, hogy éppen a légkör milyen részein szóródtak, nyelődtek." - a részek alatt az alkotóelemeket értsem?
"Ha van légkör, akkor az mozoghat is..." - mi mozoghat? Ezt nem értem.
Köszi.
""Ha van légkör, akkor az mozoghat is..." - mi mozoghat? Ezt nem értem."
Igen, #8 arra gondolt, hogy a légkör mozoghat
2022. dec. 14. 12:49
Kapcsolódó kérdések: