Ha az elemi részecskéket pontszerűnek képzelem, akkor helyesen járok el, a tudomány mai állása szerint?
2021. aug. 2. 21:24
1/14 anonim válasza:
Aztól függ milyen szinten akarod elképzelni. (általános iskola, gimi, nem szakirányú egyetem, szakirányú egyetem, PhD, ezzel foglalkozó szakcikk írója).
2/14 A kérdező kommentje:
Gmnáziumi fizika szinten.
2021. aug. 2. 21:29
3/14 A kérdező kommentje:
*Gimnáziumi
2021. aug. 2. 21:29
5/14 A kérdező kommentje:
Nem igazán értem az összefüggés a tudományos szint és a részecskék elképzelése között.
Ha a protonok nem pontszerűek, akkor akkor a gimnáziumi fizika szinten való elképzelésük hibás.
Úgy szeretnék rájuk gondolni, amilyenek azok valójában.
2021. aug. 2. 21:43
6/14 anonim válasza:
Hátöö, a pontnak a gimnáziumi tananyag szerint sincsen kiterjedése, a képen látható köröknek meg van kiterjedése.
7/14 A kérdező kommentje:
Nem nagyon vagyok otthon a gimnáziumi tananyagban sem, estre járok, és a 10. osztályt fejeztem be idén.
2021. aug. 2. 21:45
8/14 A kérdező kommentje:
*estire
2021. aug. 2. 21:45
9/14 anonim válasza:
"Ha a protonok nem pontszerűek, akkor akkor a gimnáziumi fizika szinten való elképzelésük hibás." Nem... Nem hibás, hanem egy egyszerűsített modell amely azon a szinten befogadható és leírja a világot. Az ember próbál modelleket alkotni amely valamilyen szinten magyarázza a körülöttünk lévő világot. Pl. egy focilabda az a hétköznapi (de még a focista számára is) ember számára gömb, és így a focilabda modellje egy gömb. Az aki készíti a focilabdát az tudja, hogy nem gömb, mert kis mértékben eltér az ideális gömb formától. Az emberek 99,9999%-nak egy focilabda teljesen jól modellezhető egy gömb formával. Ugyanez van az elemi részecskékkel is. Gimnáziumban, meg az egyetemen az első években teljesen jó modell a pontszerű (kis kiterjedéssel) modellezni. Aki meg majd nagyon bele ássa magát (ld. mint fent aki készíti a focilabdát) az majd fogja tudni, hogy mi is a "pontosabb" modell. De a többieknek bőven elég ez (ld. focilabda).
10/14 Wadmalac válasza:
"Úgy szeretnék rájuk gondolni, amilyenek azok valójában."
Egyelőre nem kéne erőltetni.
Elégedj meg a pontszerű tömeggel, töltéssel.
Adott szinten ez az egyszerűsített modell ellátja a feladatát.
A fennálló valóságot úgysem fogod tudni elképzelni, mert nem vizualizálható.
Még akkor sem, ha bele sem kezdünk abba, hogy a részecske kép csak az egyik aspektus, a másik az, hogy hullámként van jelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!