Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha az elemi részecskéket...

Ha az elemi részecskéket pontszerűnek képzelem, akkor helyesen járok el, a tudomány mai állása szerint?

Figyelt kérdés

A protonokat vagy a kvarkokat így képzelem el:

[link]

2021. aug. 2. 21:24
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
69%

"Úgy szeretnék rájuk gondolni, amilyenek azok valójában"

Az a gond, hogy itt a "valójában" egy tőlünk távol álló, teljesen szokatlan világot jelent, nagyon nehéz lenne bármit elképzelni kvantum szinten. Sőt, szerintem senki nem tudja elképzelni, inkább matematikai eszközökkel írják le, különféle jellemzőket, függvényeket, operátorokat, stb. vezetnek be, amikkel a tapasztalt jelenségek felírhatók, megjósolhatók.

2021. aug. 3. 09:58
 12/14 anonim ***** válasza:
88%

"Úgy szeretnék rájuk gondolni, amilyenek azok valójában."

Akkor teljesen tévútra fogsz térni, mert a modellek nem a valóságot írják le. Nem is céljuk. Például hogyan néz ki a valóságban egy hullámfüggvény? Hm? Én el tudom képzelni valahogy, valamilyennek, de hogy az nem a valóság, az ziher!

2021. aug. 3. 17:54
 13/14 anonim ***** válasza:
52%
Gimnáziumi szinten igen. A valóság viszont ennél bonyolultabb, mivel nem csak anyagi jellegűek lehetnek az elemi részecskék, hanem hullámjellegűek is, így kvázi nem is lehetne lerajzolni őket, csupán egy valószínűségi függvényt írhatunk fel, melynek csúcsára odatehed a pontot, a pontszerű ábrázoláshoz. Ld. kétrés kísérlet.
2021. aug. 7. 15:30
 14/14 Prokopf ***** válasza:
61%

Csatlakozom Wadmalachoz. Ha pontként akarod elképzelni őket, legyenek pontok.

Ezekről a pontokról azonban, ha ilyen irányban folytatod a tanulmányaidat, egyre többet fogsz megtudni.

Pl. egy adott hagyományosan kétdimenziós síkban a rábocsátott merőleges pontként jelenik meg. Egy körre, vagy akár gömbfelületre bocsátott érintő egyenes azon szintén pont formában jelenik meg, ugyanúgy, ahogy az adott érintőn az említett kör, vagy akár gömb szintén csak egy ponttal képviselteti magát. Ezek mind pontok, de megfelelő tudással (alakzatleíró képlet stb.) önmaguknál sokkal többet képesek megjeleníteni. A világunk és az azt jelenleg leíró matekunk és fizikánk valahogy így működik.

Úgyhogy szerintem ezzel a pontszemlélettel nincs semmi baj.

2021. aug. 23. 18:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!