Hogyan lehet bebizonyítani, hogy két ember ugyanazokat a színeket látja? Tehát, hogy "az én zöldem a te zölded-e, és stb"?
Kicsit fura lehet a megfogalmazás, amire gondolok...
Tehát, hogy amit én zöld színnek szoktam meg, azt mi van, ha valaki kéknek látja, de zöldként asszociál rá?
Ezen már én is gondolkoztam és egészen biztos vagyok benne, hogy van eltérés. Ott vannak például a színtévesztő, színvakok.
Viszont onnan tudjuk, hogy zöld a zöld, hogy kis korunktól kezdve ezt tanuljuk: a fű zöld, ahogy a fák lobja vagy moszat a víz felszínén.
Innentől kezdve meg teljesen mindegy milyen egyéni színben látjuk, mert úgy is azt fogjuk zöldnek nevezni aminek olyan színe van, mint a lombnak vagy a gyíknak.
Nyilván úgy bizonyítható, hogy minden ember egy bizonyos színben lát nagyon sok különböző, de MÉRHETŐEN is azonos színű cuccot.
Minden egészséges ember zöldnek látja a klorofillos növényi részeket, a zöldnek árult festékeket, zöld jelzőlámpákat, stb. - tehát a színeket mindenki nagyon hasonlóan érzékeli. A színek érzékelése a szemben bizonyos molekulaszerkezetekhez kötött jelenség, ami nem hangolódhat el csak úgy véletlenül.
Akiknél ez nem működik egyértelműen, azok meg bizonyítottan színtévesztők vagy színvakok.
#3 (23:37) írta:
"Ugyanakkor ennek ellenére még lehetséges, hogy ami az egyiknek a zöld, az a másiknak a kék, csak ezt sosem fogják megtudni."
Válasz:
Ez egy orbitális baromság!
Miért?
Azért, mert definícióból eredően az ismert hullámhossz-tartománnyal bíró "zöld" fény érzékelése a "zöld látási inger" okozója az agyban. A "zöld" érzete semmiképpen sem lehet "kék", mert az csakis a zöld fényre reagáló molekulát tartalmazó receptorból jöhet ki.
Az egyedfejlődéskor az agy feltanulja a színeket, és onnantól az egész élettartama idejére pontosan tudja, hogy melyik idegszál melyik típusú receptorról fut be. A színeket csakis a genetikailag hibás egyének láthatják a normálistól eltérően - tehát hiányosan.
Persze lehetséges, hogy politikai mozgalomként majd megjelennek a color-transzok, akik minden színt másképpen fognak megnevezni, de az ilyen fajta elmebajos másságokkal nem kell foglalkoznia a normális embereknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!