Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lehet bebizonyítani,...

Hogyan lehet bebizonyítani, hogy két ember ugyanazokat a színeket látja? Tehát, hogy "az én zöldem a te zölded-e, és stb"?

Figyelt kérdés

Kicsit fura lehet a megfogalmazás, amire gondolok...

Tehát, hogy amit én zöld színnek szoktam meg, azt mi van, ha valaki kéknek látja, de zöldként asszociál rá?

tegnap 20:39
 1/4 Kólauborkával ***** válasza:
100%

Ezen már én is gondolkoztam és egészen biztos vagyok benne, hogy van eltérés. Ott vannak például a színtévesztő, színvakok.

Viszont onnan tudjuk, hogy zöld a zöld, hogy kis korunktól kezdve ezt tanuljuk: a fű zöld, ahogy a fák lobja vagy moszat a víz felszínén.

Innentől kezdve meg teljesen mindegy milyen egyéni színben látjuk, mert úgy is azt fogjuk zöldnek nevezni aminek olyan színe van, mint a lombnak vagy a gyíknak.

tegnap 20:57
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Nyilván úgy bizonyítható, hogy minden ember egy bizonyos színben lát nagyon sok különböző, de MÉRHETŐEN is azonos színű cuccot.

Minden egészséges ember zöldnek látja a klorofillos növényi részeket, a zöldnek árult festékeket, zöld jelzőlámpákat, stb. - tehát a színeket mindenki nagyon hasonlóan érzékeli. A színek érzékelése a szemben bizonyos molekulaszerkezetekhez kötött jelenség, ami nem hangolódhat el csak úgy véletlenül.

Akiknél ez nem működik egyértelműen, azok meg bizonyítottan színtévesztők vagy színvakok.

tegnap 22:00
 3/4 anonim válasza:
Persze, hogy mindenki zöldnek látja a fa lombját, mivel kiskorától kezdve azt hallotta, hogy az a zöld. Ugyanakkor ennek ellenére még lehetséges, hogy ami az egyiknek a zöld, az a másiknak a kék, csak ezt sosem fogják megtudni. Arra irányult a kérdés, hogy lehet-e ezt vizsgálni? Hasonlóan ahhoz, hogy tudjuk-e, hogy mi a szerelem, hiszen mindenki azt mondja, hogy ez van két ember között, amikor nagyon közel kerülnek egymáshoz. De honnan tudjuk, hogy ugyanazt az érzést érzi-e minden pár? Lehetséges, hogy teljesen más érzelmeket hívunk ugyanazon a néven.
tegnap 23:37
 4/4 anonim ***** válasza:

#3 (23:37) írta:

"Ugyanakkor ennek ellenére még lehetséges, hogy ami az egyiknek a zöld, az a másiknak a kék, csak ezt sosem fogják megtudni."

Válasz:

Ez egy orbitális baromság!

Miért?

Azért, mert definícióból eredően az ismert hullámhossz-tartománnyal bíró "zöld" fény érzékelése a "zöld látási inger" okozója az agyban. A "zöld" érzete semmiképpen sem lehet "kék", mert az csakis a zöld fényre reagáló molekulát tartalmazó receptorból jöhet ki.

Az egyedfejlődéskor az agy feltanulja a színeket, és onnantól az egész élettartama idejére pontosan tudja, hogy melyik idegszál melyik típusú receptorról fut be. A színeket csakis a genetikailag hibás egyének láthatják a normálistól eltérően - tehát hiányosan.

Persze lehetséges, hogy politikai mozgalomként majd megjelennek a color-transzok, akik minden színt másképpen fognak megnevezni, de az ilyen fajta elmebajos másságokkal nem kell foglalkoznia a normális embereknek.

ma 00:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!