Megdől az ősrobbanás-elmélet?
Még valami:
A fizika alapja a matematika. Tehát matek nélkül nincs igazi bizonyítás, ezt már az általános iskola 7-8. osztályában megtanulja az ember, amikor először szembesül a Newton törvényekkel, a v=s/t egyenlettel, vagy a négyzetes úttörvénnyel (habár ez utóbbi már gimis fizika).
Egyébként amikor 2018-ban lehozták a fekete lyukak az első fotót, az max a témában teljesen járatlanoknak volt igazi szenzáció. A fizikusok már évtizedekkel ezelőtt tudtak a létezésükről, hiszen a relativitáselmélet megjósolta, a Hawking sugárzást úgy vetették fel, hogy egy darab fekete lyukat nem látott az előtt senki!
A felfedezések tehát másodlagosak, azok csak megerősítik a matekot.
Habár ha a Nagy Bumm esetében a felfedezéseket nézzük, abból is meg lehet érteni az egészet, hiszen az, hogy az univerzumban vöröseltolódás figyelhető meg szintén arra utal, hogy minden egy pontból indult ki. És akkor még a Háttérsugárzásról nem is beszéltem.
Szóval csak óvatosan ezekkel a felfedezésekkel.
A Nagy Bumm szilárdabb lábakon áll, mint az egyesek hiszik. :)
Nem biztos, hogy a Nagy Bummot kell kétségbe vonni, ha történik egy pár érdekes felfedezés, én inkább a felfedezéseket vizsgálnám a Nagy Bumm tükrében.
Azért inkább maradjunk annyiban, a tudomány egy fejlődő objektum, hiszen az ember, aki műveli, folyamatosan kutat, tapasztal, minden újat beágyaz. És főleg soha nem mond dogmákat. Az lehet, hogy valaki ilyennek érti, de ez szubjektív dolog.
Az ősrobbanás elmélete nem olyan, mint mondjuk az Ohm törvény. Utóbbinál ezer tapasztalat mindig ugyanarra jut, ezt rögzíti. Előbbinél ilyen tapasztalt nincs, nem is lehet. De lehet sokféle utóhatás mai mérése, egyre pontosabban. És kell egy elmélet, amely mint feltételezés, lehetőleg sokáig érvényes, kiállja az új tapasztalatokat és nem keveredik ellentmondásba megtapasztalható (mérhető) folyamatokkal.
Az ősrobbanás ilyen! Felelős tudós soha nem mondta, hogy ez a lefektetett, soha felül nem bírálható szabály. Csak hát hiába a próbálkozás, nem sikerül ellentmondást találni. DE! a tudós tudományos folyóiratban fogalmaz precízen. A hétköznapi életben (majdnem) ugyanolyan hétköznapi ember. És eszerint is fogalmaz. Ebből nem következik, hogy hazudik. Sokkal inkább következik, hogy még ezt is sokan értik félre, hiszen egy adott dolog megértéséhez meghatározott ismeretek szükségesek.
Nem dőlt meg semmi, újabb kérdések esetleg felmerülhettek. Azokat majd megválaszolják. Sőt, lehet, hogy ez meg is történt, de meg kéne keresni a megfelelő szakmai folyóiratot. Viszont lehetséges, hogy a kereső nem fér hozzá (mert annak is feltételei vannak - ez nem titkolózás, hanem tapasztalat arról, mennyire félreérthet valaki egy dolgot megfelelő képzettség nélkül).
Akkor most hogy van ez az ősrobbanásos dolog? Minden távolodik mindentől az űrben eszerint?
Teszem azt, a Nap is távolodik emiatt a Földtől?
Nem, ez csak galaxisnál nagyobb méreteknél működik így.
A galaxisok maradnak egyben, ott a vonzás kiegyenlíti a tágulást, ami amúgy is nagyon kicsi.
#10 akkor olvasd el mégegyszer mit írtam!
Igen ki tudják számolni az eseménysort néhány nanosecundum közelségig ahoz az eseményhez ami elindította!
De magát az eseményt nem és soha nem is fogják tudni, ennek rengeteg oka van.
Pont ezért !!!elmélet!!!
Az esemény lefolyásából pedig látható hogy hasonlít egy robbanás lefolyásához.
De attól még messze nem biztos hogy az volt!
Sok más elmélet is van arra ott mi történhetett, bránelméletek például.
Az eredmény vagyis az eseménysor lefolyásának szempontjából ennek nincs is jeletősége!
Szóval nem nem cáfoltam semmilyen Einstein - egyenletet! Értelmezd légyszi mit írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!