Ha a tudomány valamit megcáfolt, akkor már nincs esély arra, hogy azt bizonyítsák valaha?
Például ez itt:
Egy kis érdekesség:
Én egy olyan vallási felekezetbe jártam, ami tagadta a lélek halhatatlanságát és ebben hitt, hogy az emberben életerő van.
- A filozófia is tudomány.
- Minden tudomány a valóságot értelmezi, ennyiben "filozófiának" tekinthető.
- Minden más tudomány a filozófiából ágazott le, Arisztotelésztől kezdődően.
- Létezik tudományfilozófia (Popper, Feyerabend, Kuhn, stb.) is.
--> Tehát az utalásod, hogy két külön dologról lenne szó, nem állja meg a helyét.
- Jogos, helytelenül fogalmaztam: TERMÉSZETtudományok kategóriában vagyunk.
- A filozófia bár tudomány, de nem természettudomány, ergo nem sok keresnivalója van itt.
- Igen, a filozófiából ágazott le minden tudomány, de ez azt jelenti, hogy már nincs köze hozzájuk. Maradva a természettudománynál, kinőtte már a filozófiát, egy teljesen különálló tudományág, két különböző témakör. Ez kicsit olyan, mint az emberiség eredete. Van a ma élő majmokkal egy közös ősünk, ezáltal valóban van kapcsolat közöttünk, de ettől még a majom nem ember, az ember pedig nem majom (csak majomszabású).
- De ez nem az.
- Tehát az utalásom, hogy két külön dologról lenne szó, megállja a helyét.
Amúgy a félreértések elkerülése végett szeretném leszögezni, hogy semmi problémám nincsen a filozófiával, érdekel is valamennyire, tehát egyáltalán nem ítélem el és nem tekintek rá figyelmen kívül hagyható tudományágként és igen, végülis ha nagyon akarjuk, akkor minden további nélkül beleszőhető ebbe a témába is a filozófia, de nem nagyon van rá okunk.
Múltkor kiírtam egy kérdést a természettudományokba, de aztán a válaszok alapján gyorsan rájöttem, hogy a kérdésem sokkal inkább filozófia, mintsem természettudomány. És ezt szóvá is tették a válaszadók, hogy a természettudományokba írtam ki, tehát ne tereljem a témát a filozófia irányába. És ez tőlük teljesen jogos volt, elnézést is kértem, amiért szar helyre írtam. Ez van. De ahogy ott szóvá tették ezt, így itt is igaz. A természettudomány az természettudomány, nem kell belekeverni a filozófiát. Vagy ha szeretnénk belekeverni, akkor azt nem itt kell megtenni, mert itt nem arról van szó.
Erre már válaszoltam az előbb. Minden tudomány a valóságot értelmezi, ezért minden tudomány összefügg (gyakran persze igen távol állnak egymástól), a filozófia szebbik része pedig éppen, hogy az átfogó világértelmezésről szól, amibe minden (igen, a természet is) beletartozik.
- "De ez nem az." > De, az. Erről szól pl. Popper falszifikációs tézise, stb.
- "Tehát az utalásom, hogy két külön dologról lenne szó, megállja a helyét." > Tehát nem állja meg a helyét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!