Mi a véleményetek az eugenika nevű régi tudományagrol? Volt valóság alapja?
Én egy Asperger szindromas autista vagyok autista közösségben néha szóba kerül hogy Hans Asperger is náci volt és eugenika hívő.
Az eugenika szerint minket sterilizalni kell vagy megsemisiteni
De ahogy utána olvasók ez a tudományág egy nemzetközi dolog volt nemcsak náci, és a skandináv országok a 70 és évekig vegeztek sterilizaciot a fogyatékos embereken.
Elfogultság nélkül nézve viszont látok benne logikát mégha ez nagyon is polkorekt megközelítés de nem hiszem hogy az a társadalom érdeke hogy egy értelmi sérült nő 5 6 gyereket szüljön amiből 3 4 szintén sérült lesz és így tovább ..
A történelem demonstrálta, mi a probléma vele. Sokszor sterilizáltak olyan betegségekre hivatkozva, amelyek nem is örökletesek.
Pont azért építünk egy jobb társadalmat, hogy hátránnyal induló embertársaink is megtalálják a boldogulás lehetőségét.
Az a helyzet, hogy aki az egyik szempontból hátrányos, az sokszor a másik szempontból előnyös. Nagyon nehéz megmondani, hogy ki az, aki csak hátrányos, és hol van ez a határ, ahol már valamit lépni lehetne.
Talán majd a génsebészettel együtt lesz valami értelme ennek, mert most max. a nyáladzó elmebetegeknél tűnik használhatónak.
Remélhetően az orvostudomány a 21.században eléri azt a szintet, ahol az ilyen örökletes betegségeket okozó rossz gének - legalább mesterséges megtermékenyítés esetén - kijavíthatóak, kiszűrhetőek legyenek. Ezáltal nem továbbadva azt a gyerekeiknek.
Persze ezzel is vannak etikai problémák, mert nehéz meghúzni a határt, mi számít akkora rendellenességnek, hogy az beavatkozást kívánjon. És ne menjünk el egy túl tolt "faj nemesítés" és Amerika kapitányok irányába.
El fogunk menni, ne félj.
Én inkább azt mondom, hogy ne menjen rá az emberiség, hanem maradjon meg a sokféleség. Az egyértelműen csak káros változatokat ki lehet javítani - de közben nehéz megállni, hogy betegyenek néhány előnyösnek tűnő változást is (magasabb termet, több ész, több erő, jobb érzékszervek, szebb kinézet) - aminek a hátrányai aztán később kerülnek elő, és a sokféleséget is csökkenti.
4# igen ez igaz de a társadalmi normák és elvárások egyre magasabbak minél jobban eltersz a normalitastol annál nehezebb lesz elned.
Régen nem volt annyi követelmény könnyebben megugrottak az enyhén fogyatékos emberek is.
Én nagyapám is valószínűleg Aspergeres de észre se vette, fiatal korábban talált magának egy neurotipikus feleségét és eleldegeltek.
De nálam már komolyabb morális és szociális problémák vannak pedig szerencsésnek mondhatóm magam hogy alapvetően kommunikálni tudok.
Szerintem bár ez a személyes szubjektív megfigyelesem de a női autisták többet szülnek mint a neurotipikus tarsaik.
Nem ez volt a kérdés, de ha itt a GYK-n ennyire elboldogulsz akkor agyilag nem lehetsz nagyon zokni.
Mennyire súlyos az autizmusod?
7# annyira hogy észre se vették gyerekkoromban csak én jöttem rá magamtól és diagnosztizaltattam 27 évesen
Tudok dolgozni autót vezetni és igazából mindent kivéve a szociális dolgok,barátkozás,társasági élet és a parkereses is probléma és érzelem kifejezés,szociális normák betartása,
Minden probléma ami szociális de amit egyénileg el lehet érni azt tudom.
Duhkezelesel is problémán van egyes pillanatokban mikor rám jön az a bizonyos érzelmi roham .
Ja és még annyi hogy hamar elfaradok a szociális helyzetekben gyakorlatilag órák alatt .
Nemtudom eugenika szerint még e utnem a mércét az élethez vagy a szaporodás hoz való jog téren ?
Van egy kislányom is O neurotipikus mint az anyja de lehet majd unokáim esetén még előjön ez a genetikai mutáció.
Lehet ti vagytok az új emberfaj.☺ Komolyan.
Az emberi faj egyébként is ketté fog válni, ehhez földrajzi elszigeteltség sem kell, csak társadalmi.
Na igen, kevesebb Kiszel tünde ne szüljön! 😀
9# "Lehet ti vagytok az új emberfaj.☺ Komolyan."
Sok autista érzi így igen hogy ez nem a mi társadalmunk és hogy nekünk olyan közotettek mint ha egy idegen bolygón élnénk .
Enis kicsit így éreztem egész életemben.
Amúgy állítólag új kutatások szerint a neandervölgyi genetikahoz van köze az afrikan kívüli népességben mindenkiben van valamennyi neandervölgyi gén de az autisták esetén játszanak szerepet pont azok a gén kombinációk amik az autizmust okozak
Szóval alapvetően van benne igazság hogy valamilyen szempontból más faj vagyunk.
Amúgy Albert Einstein és Nikola Tesla is valószínűleg Aspergeres lehetett nem minden helyzetben hátrány ez a másfajta gondolkodás.1 1 területen nagyon jók is tudunk lenni mégha a többi tereten az életünknek nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!