Mi történik a holddal? Senki se vette még észre?
kedves kérdező!
bevallom, valóban volt egy pont, amikor zavart az okoskodásod - amikor azt bizonygattad, hogy a hold nem is forog önmaga körül, de aztán (bár a rtévedésed nem vallottrad be) legalább utánanéztél a dolognak és ez dícséretes.
amúgy feltűnt neked, hogy a földön élő mintegy sokmilliárd ember kötül egyedül neked tűnik úgy, hogy a hold furcsán viselkedik?
mit gondolsz, ha az emberek amúgy minden marhaságnak bedőlnek - ld. az itt tömegével előforduló világvége kérdések, vagy az ezotéria kérdékörben túltengő ostobaság özön - éppen azt nem vennék észre, ha a hold körül lenne bármi furcsa?
naponta amamatőr és profi csillagászok ezrei figyelik az égboltot - mind vakok lennének?
kedves kérdező!
beszélgetésünk már kezd abszurd jelleget ölteni, ezért javaslok valamit:
- menj el egy csillagvizsgálóba, és kérd meg a szakembereket, hogy írják már le neked egy swzelet papírra, hogy az elkövetkező 1 hónap során, hol lesz látható az éjszakai égbolton a hold.
ha értesz az égbolton való tájékozódáshoz, akkor könnyen ellenőrizni tudod, hogy vajh' tényleg előre kiszámíthatóan, vagy követhetetlen a hold égi járása.
ezzel két célt érhetsz el:
- kissé megtanulod az égi mechanikát
- ha a hold tényleg úgy viselkedik, ahogy te észlelni véled, akkor tied a felfedezés dicsősége, talán még valami nemzetközi csillagászati díjat is begyűjthetsz érte.
na, mit szólsz az ötletemhez?
nandras: komolytalan, ahogy te magad is annak tűnsz itt! A te közeledben hol található legközelebb csillagvizsgáló? Ha tényleg hallgatnának róla, te elmennél?
Még valami: Bár a választ már jól tudom, de egyszer sem válaszoltál a kérdésre amióta itt vagy, lassan órákat töltesz itt csak azért, hogy kötekedj - bár most már legalább kulturáltabban kötekedsz :). valóban csak ezért jársz ide? Esetleg szórakoztat is? élvezed? Észrevetted hogy nem erről szól ez az oldal, vagy a kérdésem? Hm? :)
itt ragadtam, mert most már érdekel, hogy hogyxan mászol ki abból a gödörből, amit sikerült saját magadnak ásni :-)
abban igazad van, hogy az ország területének nagyobbik részében nehézkes csillagvizsgálót találni, ezért javaslok mást:
töltsd le a stellarium nevű programot (ingyenes, full verzió) és ott te magad ellenőrizheted, hogy mi is a helyzet a holddal.
na, így megfelel?
"...egyszer sem válaszoltál a kérdésre amióta itt vagy..."
tévedsz, kedves kérdező!
több alkalommal is megkaptad a helyes választ, és nem csak éntőlem.
nincs semmi probléma a hold mozgásával, a te ismereteiddel már inkább, bár, ez önmagában még nem baj. a baj az, hogy ideológiát gyártasz hozzá.
Nem nagyon értek a csillagászathoz, még a bolygók neveit sem tudom elmondani, de azt én is észrevettem (mert este pont a szobámba süt be a Hold, hogy hogy is áll az egyes napokon. Azt vettem észre, hogy előbb keletebben, majd 90°ban majd délebben látható a Hold. Ha jól tudom, Hold/Föld Holdhoz/Föld mozgását egy hónaphoz mérik. Ebből nekem a laikus gondolkodás azt szűri le, hogy akkor valószínűleg nem ugyanúgy mozog mindig a Hold/Föld Holdhoz/Földhöz viszonyítva. Mert ugye akkor miért nem mindig ugyanannyi egy hónap? Apály-dagály pedig ha jól tudom, az attól függ, hogy a Hold közelebb vagy távolabb kerül e a Földhöz. (Az apályt/dagályt a Hold vonzás-hatása okozza.) Ez is valószínűleg mindig váltakozik, szerintem azért, mert a Hold mindig máshol van.
Most utánanézhettem volna, akárhol, de én a VÉLEMÉNYEMET szerettem volna leírni, és szívesen fogadok kritikát és bármi mást.
Te szerintem meg valami nagyot akarsz tenni, de ha majd látod az >apokaliszist< szólj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!