Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi történik a holddal? Senki...

Mi történik a holddal? Senki se vette még észre?

Figyelt kérdés
Vagy egy éve folyamatosan figyelem a holdat, minden este egy bizonyos időpontban, és az adott időpontkor mindig teljesen más helyen volt. Régen minden este adott időpontnál tudni lehetett hol áll a hold az égen, most meg sosincs kétszer ugyanott. van amikor a tegnapi pozíciójával tökéletesen ellentétben áll az égen, van hogy teljesen máshol bukkan fel. Mind magassági, mind égtáji adatok szerint! És a legérdekesebb, hogy senkit sem érdekel, senki se törődik vele! Pedig ez alapján vagy a hold forgása a föld körül az instabil, vagy maga a föld viselkedik abnormálisan. Miért nem figyelt fel erre még senki sem? Vagy ha valaki felfigyelt is miért nem foglalkoznak már vele komolyabban? És ha valaki valahol foglalkozik vele, miért nem kapott már szárnyra ez a hír? Ez abnormális, itt valami nagyon nincs rendben!
2010. nov. 1. 13:39
 41/97 anonim válasza:
Kérdező, arra nem gondoltál még, hogy ha nem így viselkedne a Hold, akkor a Föld túlsó oldalán talán soha nem látnák éjjel a holdat? Pedig látják ott is éjjelente.
2010. nov. 1. 15:50
 42/97 anonim ***** válasza:
91%

kedves kérdező!

bevallom, valóban volt egy pont, amikor zavart az okoskodásod - amikor azt bizonygattad, hogy a hold nem is forog önmaga körül, de aztán (bár a rtévedésed nem vallottrad be) legalább utánanéztél a dolognak és ez dícséretes.

amúgy feltűnt neked, hogy a földön élő mintegy sokmilliárd ember kötül egyedül neked tűnik úgy, hogy a hold furcsán viselkedik?

mit gondolsz, ha az emberek amúgy minden marhaságnak bedőlnek - ld. az itt tömegével előforduló világvége kérdések, vagy az ezotéria kérdékörben túltengő ostobaság özön - éppen azt nem vennék észre, ha a hold körül lenne bármi furcsa?

naponta amamatőr és profi csillagászok ezrei figyelik az égboltot - mind vakok lennének?

2010. nov. 1. 15:51
 43/97 A kérdező kommentje:
nandras: Nekem az tűnt fel, hogy csak a közvetlen környezetemben élők (rokonok, ismerősök, barátok, szomszédok) gondolják úgy, hogy vagy a földdel, vagy a holddal nincs rendben valami, de viszont, erről nincs hír, semmi érdekesség tudományos részről - aminek pedig lennie kéne ha azt vesszük, hogy mekkora változás történhetett, ha így viselkedik ténylegesen a hold! tehát nem csak és kizárólag rólam szól az észrevétel, hanem a teljes környezetemről is! Így amikor jön ide egy kis nandras, és megcáfol, úgy megcáfolja a környezetemben élő többi tanú állítását is - nem csak az enyémet! Ugyanakkor, ha nagyb***meg van, akkor nem akarnak pánikot, azok, akik hatással lehetnek az emberek véleményére, ezért hallgathatnak róla - elvileg! A média, a hírek, a sajtó pedig mind mind azok kezében van, akik "hatással lehetnek az emberek véleményére"! Harmadsorban pedig, én direkt nem az ezotéria rovatot akartam felkeresni ezzel a kérdéssel, sem a világvége rovatot, ahogy te említed ezeket :), nem pánikot akartam gerjeszteni, sem világvége hangulatot - ha így gondolod, nem csoda hogy ennyire elmész mellettem! -, én csak feltettem egyetlen kérdést!
2010. nov. 1. 16:03
 44/97 A kérdező kommentje:
A kételkedőkkel annyiban egyetértek, hogy amit a látszat mutat, az nem feltétlenül vonatkozik a holdra, így a kérdésem sem volt egészen pontos, hiszen mivel látszati dologról beszéltem, így a kilengések/ingadozások vonatkozhatnak ugyanúgy a földre is, és akkor a holdnak vajmi kevés köze van a dologhoz - csak hát ebben az esetben az egész égbolt furcsán viselkedne látszólag, ahogy a nap is, és a csillagok is, amit viszont nem figyeltem meg (nem is észleltem ilyen)! Sokkal feltűnőbb is lenne! :)
2010. nov. 1. 16:10
 45/97 anonim ***** válasza:
100%

kedves kérdező!

beszélgetésünk már kezd abszurd jelleget ölteni, ezért javaslok valamit:

- menj el egy csillagvizsgálóba, és kérd meg a szakembereket, hogy írják már le neked egy swzelet papírra, hogy az elkövetkező 1 hónap során, hol lesz látható az éjszakai égbolton a hold.

ha értesz az égbolton való tájékozódáshoz, akkor könnyen ellenőrizni tudod, hogy vajh' tényleg előre kiszámíthatóan, vagy követhetetlen a hold égi járása.

ezzel két célt érhetsz el:

- kissé megtanulod az égi mechanikát

- ha a hold tényleg úgy viselkedik, ahogy te észlelni véled, akkor tied a felfedezés dicsősége, talán még valami nemzetközi csillagászati díjat is begyűjthetsz érte.

na, mit szólsz az ötletemhez?

2010. nov. 1. 16:10
 46/97 A kérdező kommentje:

nandras: komolytalan, ahogy te magad is annak tűnsz itt! A te közeledben hol található legközelebb csillagvizsgáló? Ha tényleg hallgatnának róla, te elmennél?

Még valami: Bár a választ már jól tudom, de egyszer sem válaszoltál a kérdésre amióta itt vagy, lassan órákat töltesz itt csak azért, hogy kötekedj - bár most már legalább kulturáltabban kötekedsz :). valóban csak ezért jársz ide? Esetleg szórakoztat is? élvezed? Észrevetted hogy nem erről szól ez az oldal, vagy a kérdésem? Hm? :)

2010. nov. 1. 16:17
 47/97 A kérdező kommentje:
Ahogy mondják: ne etesd a trollt! így a továbbiakban nem foglalkozom veled, kedves nandras. Köszönöm, hogy itt jártál!
2010. nov. 1. 16:20
 48/97 anonim ***** válasza:
93%

itt ragadtam, mert most már érdekel, hogy hogyxan mászol ki abból a gödörből, amit sikerült saját magadnak ásni :-)

abban igazad van, hogy az ország területének nagyobbik részében nehézkes csillagvizsgálót találni, ezért javaslok mást:

töltsd le a stellarium nevű programot (ingyenes, full verzió) és ott te magad ellenőrizheted, hogy mi is a helyzet a holddal.

na, így megfelel?

2010. nov. 1. 16:21
 49/97 anonim ***** válasza:
89%

"...egyszer sem válaszoltál a kérdésre amióta itt vagy..."

tévedsz, kedves kérdező!

több alkalommal is megkaptad a helyes választ, és nem csak éntőlem.

nincs semmi probléma a hold mozgásával, a te ismereteiddel már inkább, bár, ez önmagában még nem baj. a baj az, hogy ideológiát gyártasz hozzá.

2010. nov. 1. 16:24
 50/97 anonim ***** válasza:

Nem nagyon értek a csillagászathoz, még a bolygók neveit sem tudom elmondani, de azt én is észrevettem (mert este pont a szobámba süt be a Hold, hogy hogy is áll az egyes napokon. Azt vettem észre, hogy előbb keletebben, majd 90°ban majd délebben látható a Hold. Ha jól tudom, Hold/Föld Holdhoz/Föld mozgását egy hónaphoz mérik. Ebből nekem a laikus gondolkodás azt szűri le, hogy akkor valószínűleg nem ugyanúgy mozog mindig a Hold/Föld Holdhoz/Földhöz viszonyítva. Mert ugye akkor miért nem mindig ugyanannyi egy hónap? Apály-dagály pedig ha jól tudom, az attól függ, hogy a Hold közelebb vagy távolabb kerül e a Földhöz. (Az apályt/dagályt a Hold vonzás-hatása okozza.) Ez is valószínűleg mindig váltakozik, szerintem azért, mert a Hold mindig máshol van.

Most utánanézhettem volna, akárhol, de én a VÉLEMÉNYEMET szerettem volna leírni, és szívesen fogadok kritikát és bármi mást.

Te szerintem meg valami nagyot akarsz tenni, de ha majd látod az >apokaliszist< szólj!

2010. nov. 1. 16:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!