Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Brian Greene mattot adott a...

Brian Greene mattot adott a fizika segítségével a szabad akaratnak?

Figyelt kérdés

Kivonatosan idézem a szerzőt:

"A hangsúlyt arra fektetem, hogy kiderítsem, léteznek-e egyáltalán az ön következő lépését meghatározó törvények. Bár a számítások meghaladják jelenlegi lehetőségeinket, soha nem találtunk a leghalványabb matematikai, kísérleti, vagy megfigyelési utalást sem arra, hogy ezek a törvények ne a totális irányítást végeznék... Így tehát, bár logikailag elképzelhető, hogy valamikor kiderül, miszerint a testet és az agyat alkotó részecskék sokaságai mentesülnek az élettelen sokaságok viselkedését szabályozó törvények hatálya alól, ez a lehetőség ellentétes mindazzal, amit a tudomány a világ működéséről, eddig feltárt... a kvantumfizikai egyenletek számos lehetséges jövőt tartalmaznak, ám ezek mindegyikének valószínűségét a megfelelő matematikai számítással determinisztikusan kőbe vésik. Newtonhoz hasonlóan, Schrödinger sem hagy teret a szabad akaratnak... Összefoglalva: fizikai lények vagyunk, akik a részecskék hatalmas sokaságából állunk, amely részecskéket a természet törvényei irányítják. Minden, amit teszünk, és minden, amire gondolunk, ezen részecskék mozgásának felel meg." (Utazás az idők végezetéig, 182-184. oldal)

Az idézett könyv:

[link]

A szerzőről:

"Diplomáját a Harvard Egyetemen szerezte, az Oxfordi Egyetemen doktorált 1987-ben. 1996-ban került a Columbia Egyetemre, ahol a matematika és a fizika professzora."

[link]

2024. ápr. 14. 15:09
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:

"az állatokkal ellentétben nekünk megvan a választásunk, hogy hogy az önzés helyett az önzetlenséget válasszuk"

NEKIK IS megvan ez a lehetőségük, és sokszor csinálják is.

VISZONT az eddigi írásaid alapján most már nyilvánvaló, hogy halvány lila fogalmad sincs arról, mit jelent a szabad akarat.

DE akkor miért állítasz erről dolgokat???

EZEN KÍVÜL, ha Brian Greene könyvében nincs más erről, akkor Ő SEM tudja, mit jelent a kifejezés.

Akkor viszont miért is ír róla?

Így komolytalan minden állítása.

2024. ápr. 14. 17:43
 32/42 A kérdező kommentje:
Az állatok választása nem hinném, hogy pontosan olyan, mint a miénk. Az ő választásaikban tisztán az ösztönök játszanak szerepet, ezáltal megkötözöttek.
2024. ápr. 14. 17:51
 33/42 anonim ***** válasza:

Nem, nagyon tévedsz.

Még a kutyák és a macskák is képesek értelmesen gondolkodni, pedig nekik nincs öntudatuk.

Az öntudatos állatok mind képesek értelmesen gondolkodni, akár az ösztöneik ellenében, mint például az ember is.

Megint csak az a gond, hogy halvány fogalmad sincs, hogyan működik a szabad akarat.

2024. ápr. 14. 17:58
 34/42 anonim ***** válasza:
100%

"Az állatok választása nem hinném, hogy pontosan olyan, mint a miénk. Az ő választásaikban tisztán az ösztönök játszanak szerepet, ezáltal megkötözöttek."

Nyilván, az állatok választása nem pontosan ugyanolyan, mint a miénk, hiszen mi sem vagyunk pontosan ugyanolyanok, mint az állatok.

Mit jelent az számodra, hogy "az ő választásaikban tisztán az ösztönök játszanak szerepet"? Amikor megtanítod egy kutyának, hogy az ül az mit jelent, akkor melyik ösztöne sugallja neki, hogy ülnie kell, amikor meghallja ezt a vezényszót? És nálunk vajon ugyanez az ösztön tanítja meg az egyes szavak jelentését, vagy valami más? Ha valami más, akkor micsoda?

2024. ápr. 14. 18:07
 35/42 TappancsMancs ***** válasza:

Ez filozófiai kérdés és determinizmusnak nevezik.

Több probléma is van vele.

- Közel sem ismerjük a világunk és az ember működését, bár szeretjük az ismereteket úgy tárgyalni, holott ez egyszerűen nem igaz.

- A tudomány alapjai eleve a kiszámolható dolgokat kutatják, így a kiszámolhatóságot kizárólagosnak szeretjük hinni, holott ez csak a kutatásokra mutat rá.

- Az ember tudata is képes hatni például a genetikájára, életmód, intelligencia fejlődése, stb (nem keresek linket, de elég ismert), viszont ez hosszú távú genetikai változásban számottevő, de ismert.

- Placebo hatás... nagyon kimarad a mai tudományos gondolkodásból, de bizony emberek ilyen módon is tudnak hatni a szervezet működésére és itt a tudatosság kerül előtérbe.

És amúgy sok egyéb mellett is, a determinisztikus filozófia a társadalmat a "nem lehet mit tenni" tétlen tűrési elképzelése felé sodorja, így társadalmilag káros elképzelés.

2024. ápr. 14. 20:58
 36/42 TappancsMancs ***** válasza:
51%
Meg szerintem inkább még a megismerhető 1%-ához sem közelítünk, csak ugye ez nem trendi témakör. 🙂 Szeretjük azt hinni, hogy "már majdnem mindent tudunk", mert az olyan kényelmes és jól hangzik.
2024. ápr. 14. 21:37
 37/42 A kérdező kommentje:

#33-34

Az érvemet, amint hivatkoztam rá, Richard Dawkins: Az önző gén című könyvéből vettem. Lehet, rosszul idéztem, de úgy emlékszem, hogy Dawkins ott saját magát mentegeti, hogy ő nem buzdít senkit önzésre, és ekkor beszél arról, hogy mi emberek döntéseinkben mennyivel másabbak vagyunk, mint az állatok, mert választhatjuk a jót is.

TappancsMancs:

Ez a második kérdésem, amit Greene-ről kiírtam, de te a másiknál, és ennél is ha jól értettem, károsnak minősítetted Greene gondolatait... Nem hinném, hogy a determinizmus káros lenne.

Azt írja Brian Greene a könyv 186-187. oldalán - kivonatosan idézem:

"Szabadságunk nem azokból a fizikai törvényekből fakad, amelyekre nem gyakorolhatunk befolyást. Szabadságunkat az fejezi ki, hogy olyan viselkedéseket mutatunk, - felugrunk, gondolkodunk, elképzelünk, megfigyelünk, megfontolunk, magyarázunk és így tovább -, amit a részecskék legtöbb más sokasága nem tud megtenni. Az emberi szabadság nem a szándékos választásról szól. Minden, amit a tudomány eddig feltárt, csak megerősítette, hogy a valóság kibontakozásakor nem létezik ilyen akaratlagos közbenjárás. Ehelyett az emberi szabadság azt jelenti, hogy kiszabadulunk a válaszoknak abból az elszegényedett választékából, amely már régóta korlátozta az élettelen világ viselkedését. A szabadságnak ez a fogalma nem igényli a szabad akaratot. Az ön életmentő cselekedete bármily nagyra értékelem, a fizikai törvények működéséből fakad, tehát nem a szabad akarat megnyilvánulása... Személy szerint nagyon megnyugtatónak érzem a szabadságnak ezt a másik fajtáját. Miközben itt ülök, és leírom gondolataimat, nem bosszant az a felismerés, miszerint az alapvető részecskék szintjén minden, amire gondolok, és minden, amit teszek, olyan fizikai törvények megnyilvánulása, amelyekre nincs ráhatásom. Számomra csak az a fontos, hogy az asztalommal, a székemmel és a bögrémmel ellentétben, az engem alkotó részecskék sokasága rendkívül sokféle viselkedésre képes. Valójában ezt a mondatomat is a részecskéim alkották meg, én pedig örülök és elégedett vagyok, hogy megtették."

Mi ebben a káros?

2024. ápr. 14. 22:24
 38/42 anonim ***** válasza:

"választhatjuk a jót is"

Mondtam, hogy az állatok is. Melyik részét nem értetted?

Amúgy az a probléma, hogy felvetettél egy gondolatot, de nincs mögötte semmiféle tudomány. Ezen kívül fogalmad sincs, hogyan lehetne tudományt rakni mögé, sőt: szerintem arról se, mi az a tudomány (miben különbözik például az ezotériától).

Az, hogy a jövő befagyott-e, jó kérdés. Egyelőre nem bizonyítható.

De addig, amíg halvány fogalmad sincs, mi az a szabad akarat, addig fölösleges véleményt kialakítanod róla. Addig próbálj meg inkább csak adatokat gyűjteni.

2024. ápr. 14. 23:22
 39/42 A kérdező kommentje:

Halvány fogalmam azért van.

De abban igazad van, hogy jobban teszem, ha inkább csak adatokat gyűjtök.

2024. ápr. 14. 23:24
 40/42 anonim ***** válasza:
100%

Leírok még valamit, talán segít:

a világon jelenleg KETTŐ fajta elemi folyamatot ismerünk.

1: OK=>OKOZAT. Hát, ez nem szabad.

2: Véletlen esemény. Na, ez meg nem akarat.

Ezek után azt magyarázd el, hogy pontosan hogyan is fog megvalósulni a szabad akarat? Milyen elemi eseményekből fog állni?

Mert ezekből biztos nem.

Persze ez még mindig nem bizonyíték arra, hogy nem létezik, hiszen például a kvantummechanikában már tapasztaltunk olyan jelenségeket, amelyek nem illenek bele ebbe a kettőbe, csak még nem jöttünk rá, hogy pontosan milyenek.

Ez is azt jelenti, hogy van még itt felfedezni való.

2024. ápr. 14. 23:33
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!