Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Más is gusztustalannak találja...

Más is gusztustalannak találja az evolúciót?

Figyelt kérdés
És totálisan etikátlannak?
jan. 16. 10:16
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/79 anonim ***** válasza:
100%

"A survival of the fittest, vagyis a gyengéket szépen kirostálja, a szép erőseket meg szaporítja."

Na már itt problémák vannak, ugyanis az evolúció semmi ilyesmit nem jelent.

Ha így lenne, a medvék már rég megettek volna minket, hiszen sokkal erősebbek, a kutyák már régen szétszedtek volna, hisz sokkal gyorsabbak az embernél, stb.

Az evolúció azt jelenti, hogy a jobban alkalmazkodó éli túl. Ez egy teljesen természetes dolog. Ha pl. él egy erdőben piros tollú madár meg zöld tollú madár, akkor melyik fog tudni evolválódni? Hát nyilván a zöld tollú, hisz a piros tollú sokkal jobban észrevehető, így előbb kapják el a ragadozók. Most nyilván ez egy erősen kisarkított példa volt.

De ennek semmi köze az etikához. Ez olyan, mint ha azt mondanád, mennyire etikátlan, hogy a vasgolyó előbb leesik, mint a toll.

jan. 16. 13:09
 32/79 anonim ***** válasza:
100%

#30 És azzal még véletlenül sem vagy tisztában, hogy fejlettség és intelligencia ide vagy oda (bár az utóbbi nálad megkérdőjelezhető) közel sem mi vagyunk a legerősebbek? Ezer meg egy állat simán megöl, akár el is fogyaszt. Mégis kényelmes vagyok. Sőt, az állatfajok 99.9%-a is totál nyugodt a mi jelenlétünkben is.

Innentől szokásosan semmi értelme a mondanivalódnak.

jan. 16. 13:55
 33/79 anonim ***** válasza:
100%
Mindenféle evolúciót érdekesnek találok. A természetest és a mesterségeset is. Úgy értve érdekesnek, mint egy dokumentumfilm ahogy bemutatná. Nincs ilyen véleményem róla, hogy ez most jó vagy rossz. Egyszerűen csak van, és szeretem megérteni a működését. Mint az idő, vagy a fizika, stb...
jan. 16. 14:18
 34/79 anonim ***** válasza:
95%
Én nem tartom gusztustalannak. Én rideg, materialisztikus, darwinista és bevallottan machiavellista vagyok. Az élet igazságtalan, az erős uralkodik a gyengén, a szerencsés eltapossa a szerencsétlent. Erről szól az élet. Az egyén feladata, hogy fejlessze magát lehetőségeihez mérten hogy ne őt nyomják el. Emellett a filozófia mellett élem az életemet, és eddig sosem volt okom panaszra. Csalódás csak akkor ért amikor megenyhültem és számomra idegen emberek érdekeit helyeztem a sajátjaim elé. Ilyet nem csinálok többet. Munkahelyen is kérdés és megbánás nélkül gyalogoltam keresztül mindenkin, és megtenném újra ha lehetőségem adódna rá. Egyszerűen nem érdekel hogy mi történik számomra ismeretlen személyekkel, amíg az én és a családom jóléte biztosított (vagy tágabb értelemben a munkahelyen az én csapatom jóléte biztosított). Úgyhogy nem, nem tartom gusztustalannak az evolúciót és az abból fakadó igazságtalanságot. Ha ilyeneken gondolkoznék és siránkoznék, a hozzám hasonlók eltaposnának. Ilyen az élet, ehhez kell alkalmazkodni. Nagyon idealizáltan akarod látni a világot, de a valóság hideg és kegyetlen. Minél hamarabb rájössz erre és alkalmazkodsz, annál jobb és békésebb életed lesz.
jan. 16. 14:27
 35/79 anonim ***** válasza:
100%

Etikus csakis emberi, tudatos cselekvés lehet. A törzsfejlődés nem emberek döntése, hanem egy évmilliók óta tartó folyamat. Tehát nem alkalmazható rá az etikus szó.

Gusztustalan lehet undort keltő dolog, viselkedés. A törzsfejlődés nem dolog és nem viselkedés.

jan. 16. 14:36
 36/79 A kérdező kommentje:

35

A darwinisták, pszichopaták ékes példánya vagy. :) Amúgy ez inkább szomorú. Igen, mindig is tudtam, hogy az evolúcióban való túlzott elmerülés kiábrándultsághoz, pszichopata jellemvonások kialakulásához vezet. Mert miért jót tenni ha semmi sem kényszerít rá meg legtöbbször haszna sincs, max jól érzed magad tőle, amivel meg kitörölheted ott hátul. Igen, az ilyen “tudományos”, és “kutató” emberek esetében magas a kockázat, hogy elszakadnak emberi mivoltuktól és tárgyként tekintenek más emberekre. Nem véletlen mondják a tudományban ördög van. A jelenlegi emberiség problémái többségét is a tudomány okozza. Igaz, hogy próbálja orvosolni újabb megoldással ami újabb problémát szül és így tovább (például litíum akkumulátorok amelyek környezetszennyezőbbek mint a belső égés motorok használata, stb). De ez most csak mellékes.

Igazából az a világkép amit a tudomány ad az abban elmerülő embernek kies, puszta, lehangoló, reménytelen. Ezért a lélek is hozzá alakul.

“ Nagyon idealizáltan akarod látni a világot, de a valóság hideg és kegyetlen. Minél hamarabb rájössz erre és alkalmazkodsz, annál jobb és békésebb életed lesz.”

A valoság az aminek az ember teremti. Az ember szabad akarata réven létrehozhatna sokkal jobb és igazságosabb világot, de ehhez ösztönein kellene elsősorban felülemelkednie, ami egyelőre nem megy neki.

És ennyire nem kellett ehhez a pszichopata életszemlélethez alkalmazkodnom ahhoz, hogy megéljek, a tisztességes verseny alá soha nem kellett mennem és elég volt. A te esetedben már szerintem nem a megélés miatt teszed hanem magáért a másokon átgázoláson mert félreertelmezted a verseny fogalmát illetve nem kaptál erkölcsi nevelést (apropó hol vannak a hittanorák?) és erkölcsi tartásod sincs.

jan. 16. 14:48
 37/79 anonim ***** válasza:
#37 elfogadom a véleményed, viszont amíg te csak "megélsz" én élek is. Már nem dolgozom, egyetemre járok és a lakásaim kiadásából élek. Valószínűleg egyetem után sem megyek vissza másnak dolgozni, saját vállalkozásba kezdek. De nem is ez a lényeg most. Szerintem az élet értelme az, hogy maradandót alkoss, és halálod után itt maradjon az örökséged, vagyis a gyerekeid. A leendő gyerekeim jólétéért meg bármit megteszek. Azt nyomom el akit csak kell, hogy számukra olyan életet biztosítsak majd, hogy ne kelljen azon gondolkozniuk, hogy elég lesz-e a pénz a hónap végén. Ugyan így amíg dolgoztam (akár családi vállalkozásban, akár multinál) mindig a saját embereimet tartottam szem előtt, sose érdekelt hogy más csoportoknak mi a jó. A beosztottjaim ezért szerettek, a többiek ezért utáltak. Engem ez nem érdekelt soha. Nevezhetsz pszichopatának vagy kegyetlennek. Igazából már a világ összes jelzőjét megkaptam szerintem. A lényeg hogy míg te "megélsz" én majd boldogan utazom be a világot a családommal, csak mert képes voltam pár évig teljesen rideg és könyörtelen lenni. Nekem megéri ez, valakinek nem bírja a lelke. Erről beszélek, hogy amíg a hozzám hasonlók sikeresek lesznek, addig az érzelmesebbek csak tengődni fognak. Ez így volt mindig is, és így is lesz amíg világ a világ. Engem erre neveltek, és én is erre fogom nevelni a gyerekeimet.
jan. 16. 15:06
 38/79 anonim ***** válasza:
100%

Nem. Sőt, az evolúciót egy érdekes, és szép folyamatnak tartom.

A részleteket hamarosan kifejtem.

jan. 16. 15:36
 39/79 A kérdező kommentje:

38

Igen, de ez nem más mint parazita életstílus amihez kell egy gazdatest, a gazdatest az meg a békés tömeg aki “csak” megélni akar és nem akar elvenni mástól ami nem illeti meg. Most mi lenne ha mindenki abban a felfogásban élne amiben te? Nem lenne gazdatest akitől elvenni, káoszba torkollna az egész bolygó és valószínű leölnék egymást az emberek.

Tehát ha az ember a szűk családi körén és képes túltekinteni akkor a céljai közé bevehet olyan nemesebb célokat is, mint hogy cselekedeteimmel milyen világot akarok teremteni. Ha erre képes akkor lehet le tud mondani 3 kirándulásról Japánba és megelégszik egy kiruccanással a gyerekekkel a helyi ligetbe, de legalább tudja, hogy picit élhetőbb lesz általa a világ. És igen, sokan nem tudnak ezzel együttélni, szerencsére, mert akkor megborulna az egyensúly amint írtam előbb és káoszba torkollna minden.

jan. 16. 16:01
 40/79 anonim ***** válasza:
100%

"pszichopaták ékes példánya vagy"

Erős kijelentés attól az embertől, akinek annyira gusztustalan a személyisége, hogy képtelen magának találni egy nőt, aki legalább szóba áll vele, helyette naponta tesz ki kérdéseket a GyK-ra, ahol mindenki mást hibáztat a tyúkszaros életéért, csak önmagát nem.

Kérlek mesélj még a mentális zavarokról...

jan. 16. 16:40
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!