Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Úgy tudom, hogy a sarki...

Úgy tudom, hogy a sarki expedíciókra olajat vittek / visznek táplálék miatt, mert a vizes alapú élelmiszerek fagyottak maradtak... Mivel, hogyan ették, hogy nem lett tőle bajuk?

Figyelt kérdés

#hideg #expedíció #sarkvidék #sarkkör #Sarkvidéki expedíció #Hó birodalma
2024. jan. 6. 18:37
1 2 3 4
 21/35 A kérdező kommentje:
Sajnos nem ismerem kellőképpen az ehető erdei növényeket, de egyébként tél van, hideg van, most nem is nagyon nő sok minden, csak 1-1 gombát látni nagyon elvétve, de kétlem, hogy megtérülne a keresgélésre fordítandó energia.
2024. jan. 7. 21:41
 22/35 TappancsMancs ***** válasza:
74%

Aha az avasság kuka.

Olaj undor - hát kicsit hagyd, majd elmúlik. Egyébként a töménysége miatt ilyen, de pár kortyokban elosztva még fogyasztható. Hagyd egy kicsit.


Van két szokatlan de valójában nagyon tápláló étel, amit kevésbé használnak.

fenyőmag

makk


A fenyőmag kapható néhol, de szemtelenül drága, bár nagyon finom olajos mag. A kesudióhoz hasonló. Mindjárt ezekről részletesebben.

2024. jan. 7. 21:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/35 TappancsMancs ***** válasza:
100%

A makk és fenyőtobozból a fenyőmag gyűjtése már kb lejárogat (max november), de érdemes lenne megnézni, mert mindkettő nagyon tápláló (csak szokatlanok).


Makk (majdnem a fele szénhidrát)

A makk valójában ehető és az emberek régóta fogyasztották. Még ma is van ahol szerepel az étrendben, de ez már ritkaság. Koreában tradicionális étel "Dotorimuk" néven, általában főzelékszerűen köretként használják, és Youtubeon főzős csatornákon mutatják hogyan kell elkészíteni. A történelemben meg Európát illetően általában csak az éhínség kapcsán említik, pedig fogyasztották az őskorban, ókorban is, említik az ókori görögök is. Kenyeret is sütöttek belőle. Manapság is sokan érdeklődnek a régi és a természetben megtalálható növények iránt és még Amerikában is kérdezgetik, hogy hogyan kell elkészíteni. Nincs erős íze, úgyhogy nem kell tőle tartani és meglepően tápláló is. Csak tekerj bele a koreai videók listájába:)

https://www.youtube.com/results?search_query=%EB%8F%84%ED%86..

linkek mellékesen

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]


Dotori-muk - koreai makkzselé

[link]


[link]


- A makk gyűjtési ideje szeptember, október, november

- Figyelem, nem lehet csak úgy makkot gyűjteni!

A legfontosabb, hogy hazai állami és magánerdeink többségében tilos makkot gyűjteni – minden esetben engedélyt kell kérni! Természetvédelmi területen szintén tilos, illetve szintén engedélyhez kötött a gyűjtés.

- De a csersav vízben oldható, ami azt jelenti, hogy el lehet távolítani a makkból. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy mielőtt használni kezdjük, áztassuk be.

[link]


A makk tápértékben bizony jobb, mint a burgonya!


makk tápanyag

Energia: 1619 kJ (387 kcal)

Szénhidrát: 40.7 g

Fehérje: 6.1 g

Zsír: 23.8 g


burgonya tápanyag

Energia: 321 kJ (77 kcal)

Szénhidrát: 19 g

Fehérje: 2.1 g

Zsír: 0.1 g


[link]

[link]

[link]


Alap infók a makkról ami fontos:

- alapos többszöri vízben kiáztatás amíg tiszta a víz

- van ahol nem szabad szedni így ezt neked kell megoldani

+ öltözz melegen ha átnézegeted az erdei talajt makk és fenyőtoboz után

2024. jan. 7. 21:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/35 TappancsMancs ***** válasza:
100%

A makkot főzni is lehet és leönteni akár többször is a főzővizet és a vízben oldódó tannin kimosódik belőle. Kevés íze van, olyan diószerű.


Egy amerikai texasi egyetemi oldalról, mivel az indiánok is fogyasztották a makkot és ahogy el lehet készíteni.


The University of Texas at Austin


"A csersav eltávolításához a makkot vízzel kell kilúgoznod. Az indiánok a makkot egy kosárba rakták egy tiszta, gyors folyású patakba. A kosáron átszáguldó víz egy-két nap alatt kioldja a tanninokat. Mivel a legtöbb nincs a közelben tiszta, gyors folyású patak, ki kell forralni a tanninokat....A diót egy nagy fazékba dobjuk, és felöntjük bő vízzel.Forraljuk fel, majd forraljuk kb 15 percig . A víz megbarnul, a tea színe, ahogy a csersavat kivonják a szemekből. Dobd ki a vizet...és cseréld ki friss vízzel. Időt takaríts meg, ha egy másik fazék vizet már forr. Forrald fel újra a makk, többször kiöntve a barna vizet, amíg a víz már nem barna."

( [link] )


A főzés lenne a jó - már ha találsz még makkot

2024. jan. 7. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/35 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tanácsokat és az ötleteket.


Ismerem a fenyőmagot, de csak boltból. Ami tobozokat láttam régebben, azok nem olyan magokat tartalmaznak, azok hártyások (vagy ki se volt nyílva a toboz).


Próbálkoztam makkal, sok órán keresztül forraltam, de mindvégig erősen tanninos maradt, végül felhagytam vele. Több idő kellett volna, pedig legalább 1,5 órát meleg-forró vízben volt. Majd egy másik alkalommal (legkorábban jövőre), mert noha van makk, de az avart fell kell túrni, keresgélni kell, penészes, puha, lyukas, térdelés - vizés hideg talaj (miután feltúrtam) stb. Meg a pucolásuk is irdatlan sok ideig tartott, mert már nedvesek voltak. Az viszont meglepett, hogy ennyi kalória van a makkban.


Holnap talán megnézek fa kérgeket, egyes fáknak a belső kérgük ehető. Erre most emlékeztem vissza, noha még sose próbáltam.

2024. jan. 7. 22:29
 26/35 anonim ***** válasza:

Kérdező - te visszavonultál a civilizációtól, de interneted az van a vadonban?

🤔

Csak nem te vagy az a múltkori Theodore Kaczynski rajongó?

😲

2024. jan. 7. 23:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/35 TappancsMancs ***** válasza:

Fenyőmag van kerekebb és hosszúkás, rizsszem szerű és keményebb héjú (mint a mogyoró) és könnyen pucolható is.

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]


Fenyőtoboz mag

Az a kinyílott toboz levelek aljában van. Már ha van még, mert annyira finom és tápláló, hogy a kis ügyes mókusok be is gyűjtik mindet. De érdemes megnézni a földön a kinyílt tobozok mellett, mert lehet, hogy ott van valamennyi. Kb mint a szotyi, meg kell pucolni és ehető is. Ha a kesudiót szerted, akkor a fenyőmagot méginkább szerted (tapasztalat).


Igy néz ki ahol a fenyőmag van a tobozban.

[link]

És lehet egy kis levele is.

[link]

Megpucolva meg ilyen (képek a wikin).

[link]


"A világon mintegy száz fenyőfaj magja ehető, de csak néhány faj magja elég nagy ahhoz, hogy érdemes legyen betakarítani. A magok fogyaszthatók nyersen, pirítva vagy őrölve. Felhasználásuk gyakori például az olasz és az ázsiai konyhában. Az olasz ételek közül fontos összetevője a fenyőmag a pesztónak, de használják salátákban és húsfélékkel is."

[link]


Ami elterjedt nálunk és ehető:

erdeifenyő, Pinus sylvestris

[link]

[link]


Ami nem ehető: közönséges tiszafa vagy tiszafenyő - Taxus baccata

Így néz ki, elég jellegzetes:

[link]

[link]

Kerülni kell a gyantával borított vagy keserű ízű fenyőtobozokat, míg egyes fenyőtobozok, mint például a montereyi fenyők, nem mérgezőek, de egyszerűen rossz ízűek. A legtöbb fenyőfajból származó fenyőmag kellemes ízű, de néhánynak gyantás vagy rossz íze van.


Két video fenyőmag gyűjtésről, bár nem profi video, de jó azért.

https://www.youtube.com/watch?v=Sz7qCFApqKA

https://www.youtube.com/watch?v=GDIrCxRZDkU

2024. jan. 7. 23:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/35 TappancsMancs ***** válasza:

A babhoz meg...


Jó lenne nem csak megenni simán, hanem egy bő levest csinálni belőle. Megy hozzá a kakukkfű és csöpp bors.


Világszerte vannak úgynevezett erőleves, csontleves, alaplé néven gyakorlatilag csak levesek leve. Mint a leszűrt leves. Készülhet bármiből, az másodlagos. A maggi is csinál ilyet. A lényege csak, hogy van egy lé amiben van ez meg az. Linkek lent bár itt mellékes. Ezek fogyasztása nem is igazán a tartalmasságuk miatt van, hanem egy forró italszerű leves. A babból ha megfőtt lehetne csinálni összepaszírozva egy hígabb levest, hajszálnyi borssal és kakukkfűvel és kevés olajjal arányosan. Ez nyilván nem azért, hogy egy kiadós leves legyen belőle, hanem négy okból:

- a bab így is elfogy, nem vész kárba

- van egy forró levesféleség ami növeli a komfortérzetet (ez is jó)

- változatosabb mint csak vizet inni és ez is folyadékpótlás

- a bors és kakukkfű ugyan nem laktató, de jó a szervezetnek az is


A gyümölcs tea is jó lenne, még ha nem is tápláló, de jót tesz egy forró ital a gyomornak és komfortérzetnek, változatosabb tőle a folyadék bevitel. A kókuszreszelék meg finom magában, max meg kell várni kicsit, mire kimegy a kellemetlen tapasztalat. És nem keverném olajjal, mert csak elrontja. Olajat inni elvileg lehet kis kortyokban és utána vízzel, vagy teával leöblíteni az íze miatt. És érdemes hirtelen inni - ha már ilyen van.


Fenyő mag és makk már kérdéses, de érdemes egy körbenézést csinálni és a földön keresni mindkettőt, mert lehet belőlük. Az erdei állatok szeretik, szóval el is fogyhat.


Változatosságnak a teát (fekete tea és hárs tea) lehet kombinálni az illóolajokkal, már ami belsőleg is fogyasztható és ízben jól összejön. Nyilván kevés illóolaj is elég, mert erősek tudnak lenni, de jót tesz az is a testnek.


Így lehetne háromféle forró italod, gyümölcstea, laza levesféleség és két tea (sima fekete és variált).


.....

[link]

[link]

[link]

2024. jan. 7. 23:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/35 TappancsMancs ***** válasza:

Fakéreghez szintén az erdeifenyő, Pinus sylvestris. Csak nézd meg képeken is alaposan és jó betenni mobilba is. Nálunk elterjedt fenyő.


[link]

[link]


erdeifenyő - ( Pinus sylvestris )

Élelmiszerhez használt részek

Magvak, fiatal hajtások, virágok (hím), kéreg.

[link]


A "cambium" az ehető része:

[link]

vannak fotók is

( [link] )


"Hogyan takarítsd le a fa kérgét?

A fakéreg betakarításához el kell távolítania a szürke külső kérget és a zöldebb középső kéregréteget, hogy lejusson a tápláló belső réteghez, az úgynevezett kambiumhoz. Az ehető belső réteg kissé gumis és fehér vagy krémszínű. Ügyeljen arra, hogy ne menjen túl messzire, különben kemény, ehetetlen fába haraphat."

( [link] )


Itt mutatja és jobb ez a video.

https://www.youtube.com/watch?v=ZGX0HiNX-Js

https://www.youtube.com/watch?v=nos7t-beKKE

https://www.youtube.com/watch?v=22jX7ifvRhQ


És még érdekességnek egy publikáció, hogy még a középkor után is fogyasztották, mint amolyan zöldséget:

"A Pinus sylvestris L. (erdei fenyő) belső kéregének ősi használata az észak-svédországi számik által, kulturális és ökológiai tényezőkkel összefüggésben"

[link]

2024. jan. 8. 00:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/35 TappancsMancs ***** válasza:

Makknál érdemes lehet egy maréknyit legalább szedni, az még időben is tűrhető ebben a hidegben. És nagyon tápláló kevés is elég belőle.

A kéreg meg olajban a videón megpirítja és chips féleségként eszi. Meg is mutatja. És az meg az olajjal ami tartalmas jó kombináció.

Hidegre meg - a kihűlés főként a nyak és fej. Ha nincs sálad, akkor csősálként egy pólót lehet a nyakra tenni, plusz sapka kapucni dupla zokni.

2024. jan. 8. 00:56
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!