Úgy tudom, hogy a sarki expedíciókra olajat vittek / visznek táplálék miatt, mert a vizes alapú élelmiszerek fagyottak maradtak... Mivel, hogyan ették, hogy nem lett tőle bajuk?
A vizes alapú élelmiszereket is fel tudják melegíteni, mert az olaj a rezsóba kell.
Nehéz fizikai igénybevételnél duplán olyan fontos, hogy egészséges és jól emészthető ételeket fogyasszon az ember. A konzervhús pont megteszi a fagyállósága miatt. Emellett vihetnek tejport, levesport, kekszeket, stb., mert víz van a főzésre a hóból.
"Miért lenne töle bajuk?"
A civilizált gyomor nem nagyon tudna 3-4 deci olajat (durván háromezer kilokalória) lenyomni magába anélkül, hogy ne lenne hasmenése.
Úgy hallottam, hogy itták az olajat. Az pedig nagyon nem kis dózis. Arra már nem emlékszem, hogy kitől vagy honnan hallottam ezt, így annak hitelességét se tudom eldönteni.
A földművesek hozzászoktak a rendkívül zsíros ételekhez (szalonna szalonna hátán), a szervezetük fel is tudta dolgozni, meg hagymát is ettek mellé...Gondolom a nehéz fizikai munka miatt tudta a szervezetük feldolgozni.
3-as! Lehet, hogy a régebbi időkben nem nagyon volt erre lehetőség, bár olajjal akkor is fűtöttek.
Mitől fagyálló a kozvervhús?
A kérdés háttere: Igen rendkívül kemény éhezéseket éltem és élek át. A napokban volt, hogy 52,5 órán keresztül (mert egy ilyen dolgot csak feljegyez az ember) csak olajat és kókuszreszeléket (mármint vegyítve olajjal) ettem magában és Borzasztó rossz volt az ízük, ezenkívül már nem is nagyon akartak lemenni a torkomon már a legelejétől kezdve. A napokban hozzájutottam egy kevés kötethez. Ami abból maradt, azt 300 ml olajba (igen, jól olvassátok!: 300 ml olajba) tettem bele. Azzal tervezem keddig kibírni. Várhatóan akkor lesz némi étel utánpótlásom. Ma túl nagy adagot ettem az olajból és rendesen megviselt és megvisel, noha valamivel kevésbé, mint az előbbi alkalomkor, akkor ugyanis töményen ettem és nem mozogtam stb. Éhes vagyok, de nem kívánom ezt az ételt, más pedig nincs.
Arra a kérdésre, hogy miért vagyok ebben a helyzetben, nem akarok válaszolni.
Tehát a jobb emésztés és a rosszullét csökkenése a kérdésem. Szódabikarbónát próbáltam, és javult valamelyest az állapotom, de a nagy adag abból is megvisel.
Scott déli-sarki expedícióján a fő élelmiszer a "pemmican" volt (és általában expedíciókon fogyasztották), ami szárított húsból és zsírból készült. A pemmican készítést az indiánoktól vették, akik kitalálták ezt a szárított és tartós, és tartalmas ételt. Vizet adtak hozzá amiből egyfajta gyors és tartalmas leves lett. Egyes esetekben a húshoz gyümölcsöket is adtak, így még tartalmasabb és teljesebb ételnek számított. Mellékesen víz nélkül is fogyasztható volt. A zsíros és olajos ételek fagyáspontja nulla fok alatt van - talán erről olvastál valamit.
Így néz ki a pemmican - és hogy valahova be tudd tájolni a kolbászhoz hasonló ételről van szó (csak más az alakja).
A sarki expedíciók ételei azért változatosabbak voltak, minthogy csak olajat fogyasztottak volna - legalábbis a kérdésedből így venni ki. Vittek teát, csokit, mazsolát, kekszet, szilvapudingot. A pemmicanból készült leveshez adtak még zsírt, úgyhogy laktató kellett legyen. A sarki expedíciókon whiskyt, bort, pálinkát is ittak, vittek sonkát és konzerveket, babot, cukrot és teát, lime levet, lekvárt, szóval nem éheztek és Scott naplójában még az is benne van, hogy annyira sokat ettek, hogy alig bírtak bármit csinálni. :) Bár a fő gond az volt, hogy végül is alábecsülték a szükséges adagokat, de nem csak olajat vittek.
Ez a Scott kiállításról részlet:
...
Étolajat eszel?
Szerintem még a legjobb minőségű olajból se lehet annyit megenni, szalonnából viszont sokat lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!