Úgy tudom, hogy a sarki expedíciókra olajat vittek / visznek táplálék miatt, mert a vizes alapú élelmiszerek fagyottak maradtak... Mivel, hogyan ették, hogy nem lett tőle bajuk?
"a 3-4 deci amúgy erősen túlzó mennyiség"
Szerintem el lehet lenni napi 1600 kalóriával a sarkvidéken?
Hmmm, akkor ezek szerint rendesen étkeztek és nem fogyasztottak olajat magában.
Nincs kenyér és semmi más nincs avas dión és mákon kívül, ami szintén nem akar lemenni a torkomon. De...van 5 dkg bab. Majd elkészítem.
Hááát...erdőben lakok...
Hidegen sajtolt repce olajat eszek (mármint iszok).
(12-es! 3-4 deci olaj az 2700-3600 kalória, nem 1600.)
A nagyját már elfogyasztottam és többé kevésbé már elmúlt a rosszullét (de nem kevés ideig tartott), legalábbis nem az a jellegű van jelen, ami akkor volt, amikor ettem az olajban tocsogó ételt. A szódabikarbóna jó volt, csak vagy egy órán keresztül bugyborékolt a hasam. Szokatlan tapasztalat volt.
Pár alap dolgot megpróbálok röviden, úgy hogy ne legyen túl hosszadalmas, csak tőmondatokban egy ilyen helyzetre. Szóval nem lesz olvasmányos, csak hasznos infók.
- Evés nélkül valójában sokáig bírjuk, de ivás nélkül sokkal rövidebb ideig. Vagyis igyál megfelelően mindenképpen, mert az a fontosabb (bármennyire is étkezésekben gondolkodunk).
- Nem folyadék háztartás van, hanem só-víz háztartás. Tehát fogyassz sót ami a normál étkezéssel biztosan kimarad. Víz nélkül is meghalhatunk de bizony hosszútávon só nélkül is, tehát ettől működik jól a szervezet. A vér is sósvíz alapvetően és az infúzió is a sürgősségi ellátásoknál.
- Napi ajánlott vízfogyasztás átlagosan 1,5-2 liter/nap. Legyen meg a mennyiség.
- Nyilván ne fogyassz túl sok sót. A napi ajánlás az ételekkel együtt nap 5 g só, kb 1 teáskanál (link lent ha érdekel).
( [link] )
- Tegyél 3 dl vízhez (kb egy doboz cola) pár finomabb sószórásnyit, ez kb 3-4 gyufafejnyi mennyiség. Gyorsan oldódik és elég elkeverni.
- Elsőre sós lesz, de a sótolerancia néhány nap alatt érezhetetlenné teszi és nem érződik sósnak. Ha soknak érzed a sót, akkor tiszta vízzel kiegyenlíted.
- A testhőmérséklet az étkezés kétharmadából lesz, ezt jelenti a "melegvérű" kifejezés. Kevés étkezésnél könnyebben fázunk vagy megfázunk. Öltözz igény esetén a szokásosnál melegebben, dupla zokni, dupla pulcsi, stb, hogy a komfortérzet meglegyen.
( [link] )
Többi külön.
Ezek vannak: Bors, tea (hárs, kakukkfű, gyümölcs keverék), illóolajok (sokféle), szódabikarbóna. ((Meg a kókuszreszelék, amiből le nem tuszkolok 1 szemet se azok után, amiket átéltem.))
Nincs só, se cukor (se méz).
A babot már beáztattam, de egyébként nincs mivel vegyíteni.
Igen, a mák is avas. Gondolom az avasságot nem lehet eltávolítani.
Megundorodtam a kókuszreszeléktől azok után, miután olajjal vegyítve ettem.
(Tegnap már az olaj látványától is hányinger féleség kerülgetett, de látva leírva az olaj szót is. Most ez alább hagyott.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!