Eredetileg a répa lila volt. Vajon úgy egészségesebb volt az ember számára táplálék gyanánt? Nem a színe miatt kérdezem, hanem az eredetisége miatt, addig még nem volt belekontárkodva.
"akkoriban a répa még nem narancssárga volt, hanem lila. A nacionalista holland növénynemesítők tették ilyenné, hogy a zöldség színe a holland nemzeti zászlót idézze."
Tehát nem azzal a céllal manipulálták, hogy pl egészségesebb legyen, hanem a színe miatt.
Azért nagyban függ attól is, hogy mi az a cél... Csak azért, hogy más legyen a színe, ami az emberi szervezet szempontjából lényegtelen, akár még káros is lehetne a változás. Például ha befestesz egy almát kékre, mert te a kék almát szereted, attól még az alma mérgező lesz a rajta lévő festék miatt.
Erre irányult a kérdés is, illetve arra, hogy megéri-e holmi nacionalista törekvések miatt manipulálni a zöldségeket, ha nincs egyéb előnye a változásnak, de hátránya viszont lehet. Aztán elképzelhető, hogy a hollandok számoltak ezzel az előnnyel, és azért választották ezt a zöldséget.
Mondjuk maga a történet hülyeség, mert akkor ennyi erővel minden létező növényt narancssárgára kellett volna festni. Miért pont a répát, és csak azt festették át?
"Tehát nem azzal a céllal manipulálták, hogy pl egészségesebb legyen, hanem a színe miatt."
Az 1600-as években nemesítették ki.
És nem, nem simán a színe miatt, nem nacionalisták.
Honnan származik ez a zöldség (lilaság?) idézet?
Valóban holland nemesítők eredménye, valóban hozzájárult az elterjedéséhez a nemzeti szín. Ennyi igaz.
Csak árulja már el nekem az az okos, aki ezt a nacionalistázást kitalálta, hogy ha ezen múlt, hogy a szent xarba terjedt volna el Hollandián kívül, ha csak az ő nemzeti színük a lényeg?
Fenéket.
Azért terjedt el, mert magasabb cukortartalmú, édesebb, finomabb.
És remélem, mindenkinek tiszta, hogy ez az évente variált "melyik kaja egészségesebb" sima marketing-alapú mánia egy huszadik századi mánia, az 1600-as években senki nem azt nézte, melyikben van több antioxidáns (azt sem tudták, mi az), hanem hogy melyik finomabb, melyiknek nagyobb a terméshozama stb.
Kóstolj meg egy lila répát, vesd össze.
Onnantól te is holland nacionalista leszel, mert a sárgára fogsz szavazni ízre.
#6: Részben igaz.
A büdös életben nem álltunk volna neki mérgező dolgot nemesíteni azért, hogy majd valamikor ehetővé váljon.
Viszont az adott növénycsoport ősei tényleg valamennyire mérgező verziók.
Az uborka-cukkini- egyéb tök keresztbeporzódás a mai napig eredményezhet halálosan mérgező termést.
Csak az olyan átok keserű, hogy aki megeszi, tényleg meg akar halni.
Éppen a cucurbitacin méreganyag keserű ízének a megszüntetését célozták a nemesítések, előtte is ették ezeket a terményeket, de rossz ízük miatt nem annyit, hogy belehaltak volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!